Bloky – tvorba a vkládání ProgeCAD. Opakování Př. Nakreslete součást dle zadání (využijte hladin – obrys, osa, kóty): 1. Okótujte součást lineární kótou,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MS Malování I. VY_32_INOVACE_57_MS_Malovani_I.
Advertisements

MALUJEME ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, INFORMAČNÍ
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.3 (Data vložená z MS Excel)
Ukázková data grafická jsou majetkem IMIP. Popisná data jsou fiktivní.
Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Tabulkový precoser Open Office Calc ZÁKLADY PRÁCE
Výpočetní technika Akademický rok 2013/2014 Letní semestr Novák Petr
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
IT začátečníci - Word Modul 3.
Modul 2 : Práce s počítačem a správa souborů. Rada úvodem - Internet ví všechno, zkuste a
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE Předmět: Informatika Ročník: 6.ročník Klíčová slova: Nová prezentace, snímek, průvodce prezentací,
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Hromadná korespondence, makro
Dynamické bloky AutoCAD® 2006 Projektování v elektroenergetice
Hromadná korespondence
Mgr. Karel FischerSchránka1 Schránka Schránka je část paměti windows, do které si můžeme nějaké soubory ( data) vložit a poté si je můžeme ze schránky.
Kreslíme rastrovou grafikou I. v programu MALOVÁNÍ
Textový editor Vkládání obrázků ze souboru a použití schránky  Pomocí menu vložení a klepnutím na obrázek se nám otevře adresář, ze kterého vybereme.
Práce se šablonami v MS Word 2007
Zápatí a záhlaví, okraje stránky, číslování stránek
Anotace Žák se seznámí s odrážkami a číslováním v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže využít funkci odrážky a číslování.
Základy práce s programem
Šrafování a odkazy Modul 6.
Práce s textem (Word 2010)-kopírování
POWER POINT 1 Základní pojmy Power Point - základní pojmy.
AutoCAD Modul 3.
ProgeCAD Modifikace prvků.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
INFORMATIKA 9. ročník.
ProgeCAD Hladiny a kóty.
Zoner Callisto V této prezentaci najdete různé návody a rady jak pracovat s programem Zoner Calisto.
ProgeCAD Základy kreslení.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_10.
WORD Vkládání obrázků. Pokud potřebujete doplnit své dokumenty o obrázky, není to pro Word žádný problém. Tyto obrázky můžete libovolně vkládat do dokumentu.
progeCAD – základy práce s CAD
Technická grafika 3.ročník
Výkresová dokumentace
ProgeCAD Základy kreslení.
Od návrhu k hotové kartě
Výkresová dokumentace ProgeCAD. Tisk Tisk: Objektů; 01_tisk/index.html výkresů.
Microsoft FRONT PAGE Šablona 32 VY_32_INOVACE_19_10_Front Page.
Ovládání a přizpůsobení prostředí AutoCADu uživatelské rozhraní možnosti nastavení profily.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Na přání Témata na přání, časté dotazy. Kačena I. Jak udělat (kačenu) výškovou kótu tak, aby odečítala výšku z výkresu? Nijak.  Blok (multiodkaz) + staniční.
Výkresová dokumentace
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_19_7_MS Excel-práce se souborem
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP CZ.1.07
Základy práce s programem
ProgeCAD Základy kreslení.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
2. Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků.
6. cvičení 25. března 2015.
Základy práce s programem
Vytvoření formuláře Access (11).
ProgeCAD Hladiny a kóty.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Bloky – tvorba a vkládání
Návod na tvorbu vzoru 1. Jak si upravit blok..
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ProgeCAD Modifikace prvků.
ProgeCAD Modifikace prvků.
Transkript prezentace:

Bloky – tvorba a vkládání ProgeCAD

Opakování Př. Nakreslete součást dle zadání (využijte hladin – obrys, osa, kóty): 1. Okótujte součást lineární kótou, 2. poklikejte na vytvořenou kótu, 3. v založce text napište do předpony %C, do přípony toleranci dle zadání, 4. potvrďte OK. %C je zkratka pro průměr %D je zkratka pro stupeň ° %P je zkratka pro ± Nebo Kóty - upravit text kóty – napsat nový text – vybrat kótu

Bloky Bloky: - ALE bloky, - vlastní bloky. ALE Bloky Modul obsahuje rozsáhlé knihovny jako např.: architektonickou, ANSI-ISO, DIN-ISO, strojírenskou,... Pro spuštěni modulu stačí zvolit v menu Doplněk → ALE – Správce bloků.

Vlastní bloky Blok pro konkrétní výkres 1. Nejprve je třeba nakreslit požadovaný blok, 2. spustí se tvorba bloků, a) ikonou Vytvořit… na panelu Kreslit, b) Kresli → Blok → Vytvořit, 3. zadat název bloku, 4. tlačítkem Vyber objekty - zadat objekty, které bude blok obsahovat, potvrdit klávesou Enter. 5. Pod tlačítkem Vyber objekty se volí, co program provede s objekty. 6. Tlačítkem Vyber bod se určí referenční bod, za který se bude blok vkládat. 7. Potvrdit OK.

Vlastní bloky Blok pro více výkresů (uložení do samostatného souboru) 1. Nejprve je třeba nakreslit požadovaný blok, 2. spustit tvorbu bloků a) Kresli → Blok → Uložit blok na disk 3. vybrat zdroj (blok, cely výkres, objekty); při výběru celého výkresu přeskočit body 4 a Tlačítkem Vyber objekty - zadat objekty, které bude blok obsahovat, potvrdit klávesou Enter, pod tlačítkem Vyber objekty se zvolí, co program provede s objekty. 5. Tlačítkem Vyber bod se určí referenční bod, za který se bude blok vkládat. 6. Zadat jméno bloku, 7. určit umístění uložení bloku, 8. potvrdit OK.

Vložení bloku Vkládání bloku do výkresu: 1. Pro vložení bloku lze použít: a) ikonu Vložit blok na panelu Kreslit, b) Vložit → Blok, 2. Pokud obsahuje výkres bloky, je možné přímo zvolit název bloku. V opačném případě je třeba kliknout na Procházet… a vybrat vkládaný blok. 3. Vybere se, zda chcete umístit blok při vkládání. 4. Výběrem je možné určit počet bloků, 5. potvrdit OK. 6. Při výběru Umístit blok při vkládání se vybírá bod, měřítko X, měřítko Y, úhel otočení, 7. poté se program postupně dotazuje na hodnoty atributů.

Blok s atributy Blok s atributem - výhody V progeCADu je možnost vložit do bloků atributy. Atribut je definovaná textová hodnota, kterou lze při vkládání bloku měnit. Toho se využije např. při tvorbě bloku se stejnou značkou, ale s různymi popisky (značka drsnosti, značka svaru, PP atd.) Tvorba bloku s atributem 1. Nakreslí se požadovaný blok (zatím bez proměnných), 2. spustí se přidání atributů a) Kresli → Blok → Atributy… 3. Zadá se název atributu,

Blok s atributy 4. Zadá se výzva (tu progeCAD vypíše v příkazovém řádku jako nápovědu), 5. Zadá se výchozí text (jako výchozí text volte nejčastější hodnotu, tuto hodnotu můžete při vkládání bloku přepsat), 6. Vybere se bod vložení, 7. Vybere se styl a velikost písma, 8. Klikne se na Definovat pro definování dalších atributů nebo na Definovat a ukončit pro ukončení práce s atributy. Pokud atribut nevyhovuje, lze ho posunovat a měnit jeho vlastnosti v panelu nebo menu Modifikace - Vlastnosti. 9. Déle se pro vytvoření bloku opakuje postup tvorby bloků zmíněný již dříve (do objektů bloku se zahrnou i vytvořené atributy).

Blok s atributy Př. Doplňte značky drsnosti povrchu (využijte bloků):

Závěr Literatura: [1] gecad-manual-cz.pdf