Douglas McGregor (1906 – 1964).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení lidí, motivace, styly řízení
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ
V e d e n í l i d í.
1 Týmová práce TYMP 2/ C3 Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Koncepce pracovníka a pracovní skupiny v řídicích strategiích Borek Bernard.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
Strategický leadership
PERSONÁLNĚ VZDĚLÁVACÍ AGENTURA  10 LET NA TRHU  VÍCE JAK UMÍSTĚNÝCH KANDIDÁTŮ  OD ROKU 2009 ČLEN ČESKÉHO INSTITUTU PRO FRANCHISING.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_MANAŽER_P2.
Personální management
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_15.
K126-Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví
Jak řídit a vést lidi Březinová Ludmila
VÍTEJTE na prezentaci AIESEC … o mé činnosti v AIESEC.
Pojmové vymezení. Proč pojmové vymezení? Spousta firem deklaruje svou projektovou orientaci Ve skutečnosti pouze používají několik metodik pro podporu.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_STYLY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_13.
(13. duben 1948 – 3. září 2008). Jeden z nejvlivnějších světových autorů v oboru podnikového managementu a průkopník významných manažerských inovací 2.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
Definice managementu.
James Champy *1942 Massachusetts, USA. Biografie 1963 Massachusetts Institution of Technology 1968 titul na Boston College Law School 1969 Index Systems.
Frederick Irving Herzberg
- narozen roku 1906 v Michiganu - studium psychologie na College of the City of Detroit - první titul v roce studium na Harvardu, kde získal.
TERI – L 2015 – PREZENTACE MAREK JELÍNEK, DAVID FRIC
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Ing. Ladislava Kuchynková
1 Týmová práce TYMP 2/ C5 Styly vedení lidí. Odlišnosti vedení v jednotlivých fázích vývoje. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH.
Styly vedení lidí Pavla Kotyzová
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
MAnagement.
Management - Motivování
Manager nebo leader? Management je pozice
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
H u m a n r e s o u r c e s OD a implikace do oblasti HR - řízení lidských zdrojů Michaela Vojtková.
Styly vedení.
Ovlivňování II. Ladislava Kuchynková.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Řízení a plánování kariéry
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Management v NO Význam pojmu management: řízení (označení funkce) řídící pracovníci vědní disciplína, předmět studia.
Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Osobní management – modul č.4
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Zdravotnický management
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
POJEM A VÝVOJ MANAGEMENTU
Sociální šetření a legislativa
Proč potřebujeme systém managementu ?
Management - Motivování
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Ovlivňování II. Ladislava Kuchynková.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
Transkript prezentace:

Douglas McGregor (1906 – 1964)

O čem bude dnešní prezentace??? O životě Douglase McGregora Popíšeme jeho dílo a myšlenky Teorie X a Y Shrnutí

ŽIVOT Narozen 1906

Studia Wayne State University (Bc.) Harvard University (M.A.,Ph.D)

Práce Přednášel na Harvard University na Indian Institute of Management Calcutta Profesor na Massachusetts institute of Technology 1948 – Presidentem na Antioch College 1954 – Návrat na MIT

Čím konkrétně se tedy zabýval? 1933 - s Henri Fayolem zvolen nejoblíbenějším spisovatelem managementu The Human Side of Enterprise (1960)-Teorie X a Y Eseje na téma Leadership and Motivation (vedení a motivace) The Professional Manager z roku 1967.

The Human Side of Enterprise

The Human Side of Enterprise Teoretické vlastnosti úspěšného manažera Předvídat a usměrňovat lidské chování ovlivňovat a vést pomocí – autority, přesvědčení, profesionální „pomoc“ Respektovat lidi Správně využít odbornou znalost Rozvoj manažerského talentu Nelpět na tehdejším pohledu na management

Teorie X Předpokládá se vrozený odpor k práci Vyhýbat se odpovědnosti Nuceni k výkonům a být kontrolováni Motivováni k práci odměnou nebo trestem Nechtějí být zodpovědni za práci Člověk líný – nutit případnými tresty Dobrý výkon-je třeba finančně odměnit Nesamostatnost

Teorie Y Člověk má potřebu se uplatnit Chce pracovat Je iniciativní a nemusí zde docházet ke kontrole Snaží se o využití příležitosti Rád dostane vyšší odpovědnost Potřebuje mít pocit důležitosti a užitečnsti Mít možnost pracovat tvořivě

Srovnání X a Y

Srovnání X a Y X Y Lidé jsou ve své podstatě líní a snaží se vyhnout práci. Protože lidé neradi pracují, musejí být k práci přinuceni systémem odměn a trestů a při práci musejí být kontrolováni. Pracovníci se vyhýbají odpovědnosti a rádi se nechají řídit. Existuje malá skupina lidí, pro které toto neplatí. Ti jsou povoláni k tomu, aby řídili a kontrolovali ostatní. Pro člověka je práce stejně přirozenou aktivitou jako zábava nebo odpočinek. Člověk rád přijímá samostatnost a odpovědnost. Schopnost samostatného rozhodování je v populaci silně rozšířena, není záležitostí několika málo jedinců. Současné organizace nevyužívají tento potenciál lidí, snaží se je kontrolovat a dirigovat. Ztotožnění s cíly je úměrné s výši odměny

Závěr Douglas McGregor – významná osobnost, profesor managementu The Human Side of Enterprise - teoretické předpoklady úspěšného manažera Teorie X – příkazy a kontrola, nevyužití všech schopností pracovníků Teorie Y – flexibilní, zaměření na schopnosti jedince,integrace