Názvosloví oxidů Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OXIDAČNÍ ČÍSLO, ÚVOD DO CHEMICKÉHO NÁZVOSLOVÍ
Advertisements

NÁZVOSLOVÍ HALOGENIDŮ
NÁZVOSLOVÍ SOLÍ.
Názvosloví halogenidů
HALOGENIDY.
Základy názvosloví anorganických sloučenin
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
I. NÁZVOSLOVÍ.
Soli Rozdělení solí Charakteristika solí
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: září 2012
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
Názvosloví hydroxidů VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 1
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
VY_32_INOVACE_3.2.Ch2N,1.11/Žž Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Kochová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr.
Názvosloví oxidů Mgr. Helena Roubalová
Ch_090_NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů
Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo
NÁZVOSLOVÍ DVOUPRVKOVÝCH SLOUČENIN
Chemické názvosloví halogenidy.
Názvosloví Hydroxidů.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_227 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Názvosloví oxidů.
NÁZVOSLOVÍ HALOGENIDŮ
NÁZVOSLOVÍ KYSELIN.
Názvosloví anorganických sloučenin
OXIDY.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
2. OXIDY CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ RZ
Anorganické sloučeniny - úvod
Názvosloví binárních sloučenin
Názvosloví oxidů a sulfidů CH-1 Obecná chemie, DUM č. 1
NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ.
NÁZVOSLOVÍ SULFIDŮ.
Názvosloví sulfidů Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_228 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Názvosloví dvouprvkových sloučenin
Názvosloví halogenidů Mgr. Helena Roubalová
VY_52_INOVACE_02/1/26_Chemie HALOGENIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
NÁZVOSLOVÍ KYSELIN.
Jak se tvoří názvy sulfidů
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
OXIDY Kyslík patří mezi nejrozšířenější prvky.
NÁZVOSLOVÍ KYSELIN.
Názvosloví sulfidů.
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
Jak se tvoří názvy oxidů
Názvosloví Oxidů.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kyseliny – názvosloví H 3 PO 4 HCl HNO 3 H 2 SO 4 H 2 CO 3 H2SH2S sírová.
Názvosloví halogenidů DVOUPRVKOVÉ SLOUČENINY - chemické látky složené ze dvou prvků - patří k nim hlavně : oxidy sufidy a halogenidy.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
1. Vzorec z názvu. -je náboj, který zdánlivě mají jednotlivé atomy v molekule sloučeniny Prvek ve sloučenině má dané oxidační číslo. Oxidační číslo se.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Oxidy – názvosloví Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Úvod do názvosloví.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Chemické názvosloví anorganických sloučenin
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZVY A VZORCE OXIDOV.
Názvosloví halogenidů
Názvosloví oxidů VY_32_INOVACE_29_583
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Halogenidy Co jsou halogenidy Koncovky
Transkript prezentace:

Názvosloví oxidů Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1 - 18

Oxidy Jsou dvouprvkové sloučeniny kyslíku s jinými prvky. Jejich název je dvouslovný. Od názvu kyslíku je odvozeno podstatné jméno oxid s oxidačním číslem (nábojem) –II, tedy: Oxid … O -II

Druhý prvek vytváří přídavné jméno, jehož koncovka je dána oxidačním číslem (nábojem) daného prvku: +I … -ný +II …-natý +III …-itý +IV …-ičitý +V …-ečný, -ičný +VI …-ový +VII …-istý +VIII …-ičelý

Např. oxid vápenatý ……. (CaO) Na 1.místo se vždy píše prvek s menší elektronegativitou(ox.č.+), na 2.místo prvek s větší elektronegativitou (ox.č.-). Tedy … Ca O Doplníme ox. čísla: Tedy … Ca +II O -II Použijeme křížové pravidlo: Tedy … Ca +II O -II … vznikne Ca 2 O 2 Pokud lze čísla zkrátit, uděláme to … CaO Molekula CaO je tvořena jedním atomem Ca a jedním atomem O. Celkově musí být elektro- neutrální, tj. 1.(+II) + 1.(-Il) = 0.

Příklady oxidů: +I … oxid draselný … K +I O -II … K 2 O +II …oxid vápenatý … Ca +II O -II … CaO +III …oxid železitý Fe +III O -II … Fe 2 O 3 +IV …oxid uhličitý … C +IV O -II … CO 2 +V …oxid fosforečný …P +V O -II … P 2 O 5 +VI …oxid sírový … S +VI O -II … SO 3 +VII …oxid jodistý … I +VII O -II … I 2 O 7 +VIII …oxid osmičelý … Os +VIII O -II … OsO 4

Zjistěte název CO: Postupujeme obráceným způsobem: CO znamená C 1 O 1 Použijeme křížové pravidlo: C 1 O 1 tedy … C +I O -I Musíme si uvědomit, že u atomu kyslíku musí být ox.číslo -II, došlo tedy ke krácení indexů. Nejprve musíme indexy rozšířit 2krát. Vznikne … C +II O -II Na základě ox. čísla doplníme koncovku: Tedy oxid uhelnatý.