Minimální preventivní program školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Školní rok 2011/2012. Školní poradenské pracoviště tvoří:  školní psycholožka  výchovné poradkyně  školní metodičky prevence.
Advertisements

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
Kariérové poradenství
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Školní poradenské pracoviště
Prevence realizovaná školami a školskými zařízeními Litice
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Středisko integrace menšin Opava Husova
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Studium pro školní metodiky prevence
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE (2012 – 2016)
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Bc. Lektorství cizích jazyků
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Praxe ve školní psychologii
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
1 Aktuální informace z oblasti primární prevence rizikového chování Krajská konference Sociální klima školy Hradec Králové nisterstvo školství,
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka.
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Individuální projekt „Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů“
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Informace metodiků prevence kppp a zdvpp zlín
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Speciálně pedagogická diagnostika
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
Školská sociální práce
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA, náměstek ústředního školního inspektora
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Minimální preventivní program školy Školní metodik prevence

Systém prevence sociálně patologických jevů

MŠMT ČR – spolupráce s MVnitra (Policie ČR), MPSV (OSPOD), MZ (Koj.Ú + DD), MSpravedlnosti (státní zastupitelství, PMS) KRAJSKÉ ÚŘADY (Jihomoravský KÚ) Odbor školství Odbor prevence a volnočasových aktivit (oddělení mládeže a tělovýchovy) – krajský školský koordinátor prevence Prevence sociálně patologických jevů Prevence kriminality Protidrogový koordinátor Koordinátor pro romskou problematiku Odbor sociální prevence Koncepce poradenství a integrace Odbor sociálních věcí Oddělení sociálních dávek a sociálně právní ochrany dětí (=OSPOD: kurátor pro mládež, Oddělení péče o dítě a rodinu=OPD)

Školní preventivní program = minimální preventivní prog. školy Součástí ŠVP –prevence soc.patol.jevů součástí předmětů (konkrétně jak). Důraz na proměnu školy, komunikaci, kooperaci a zdravý životní styl Minimální preventivní program školy – celoroční program prevence, tj. rozvoje osobnostních, sociálních a komunikačních kompetencí žáků, pedagogů, rodičů. Koordinuje spolupráci odborníků, institucí… (více viz Metodický pokyn..)

Obsah Minimálního preventivního programu školy Školní pravidla (školní a vnitřní řád) Poradenství ve škole (Vyhláška 72/2005 o poskytování poradenských služeb ve školách a školských zařízeních) tým pracovníků Prevence školní neúspěšnosti Primární prevence soc.patol.jevů Kariérové poradenství Odborná pomoc při integraci a vzdělávání žáků se spec.vzděl.potřebami Péče o vzdělávání nadaných a mimořádně nadaných dětí Metodická podpora učitelů při aplikaci psycholog.a spec.ped.poznatků a dovedností do vzdělávací činnosti školy

Minimální preventivní program Podléhá kontrole České školní inspekce Zpracovává jej škola (zaštiťuje šk.metodik prevence + možné konzultace metodika prevence z PPP). Možno využít projektové dotace MŠMT vypisované každoročně

Činnost školního metodika prevence Metodické a koordinační činnosti Informační činnosti Poradenské činnosti

Ad 1. Metodické a koordinační činnosti Tvorba a kontrola realizace prev.programu Koordinace prev.aktivit školy (proti záškoláctví, závislosti, násilí, vandalismu, sex.zneužívání, zneužívání sektami,prekiminálního a krimi.chování, sebepoškozování aj.soc.patol.jevů) Metodické vedení pracovníků školy Koordinace vzdělávání ped.prac.školy v oblasti prevence Zapojování mulikulturních prvků do vzděl.procesu, integrace žáků cizinců (prevence rasismu, xenofobie) Spolupráce s orgány státní správy a samosprávy Kontaktování odborných pracovišť Participace na intervenci a následné péči Shromažďování odborných zpráv žáků v poradenské péči Vedení písemných záznamů dokládajících rozsah jeho práce a navržených a realizovaných opatření

Ad 2. Informační činnosti Informování ped.prac.školy o nabídkách programů, o metodách a formách primární prev. Prezentace výsledků prev.progr. Získávání nových odborných informací Aktualizování databáe spolupracujících preventivních zařízení (OSPOD, SVP, PPP, Policie ČR, zdravotnická zařízení, centra krizové intervence, nestátní i státní organizace, jednotliví odborníci)

Ad 3. Poradenské činnosti Depistáž Poradenství pro žáky s rizikem či projevy soc.patol.chování a jejich zákon.zástupce Zajišťování péče jiných odborných pracovišť Spolupráce s třídními učiteli při zachycování varovných signálů a rizikových faktorů Příprava podmínek pro integraci žáků s PCH, SPCH

Třídní učitel – ve vztahu k prim.prev. Zachycuje varovné signály Podílí se na pedagogické diagnostice vztahů ve třídě Motivuje k vytvoření vnitřních pravidel třídy a dbá jejich důsledného dodržování Podporuje bezpečnou atmosféru a pozitivní soc. interakce ve třídě Komunikuje s ped.pracovníky a zákon.zástupci Získává informace o specifice žáků ve třídě a jejich rodinném zázemí