Jiří Stanislav Guth - Jarkovský

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Advertisements

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek životopis, dílo – próza,
Prof. Ph.Dr. MIROSLAV TYRŠ
Českoslovenští a čeští prezidenti
Na konci jsou obrázky. ◊ Narodil se 22. února 1857 v Hamburku ◊ Zemřel 1. ledna 1894 v Bonnu ◊ Byl synem advokáta a senátora Gustava Ferdinanda Hertze.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
KAREL ČAPEK.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
František Ladislav Čelakovský
POVÁLEČNÁ OBNOVA A LÉTA PROSPERITY ZLATÁ DVACÁTÁ LÉTA.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08 Číslo.
Afrika - poloha.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Vypracoval: Mgr. Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_37 Datum:
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Putování s českými básníky první poloviny 20.st. „Jejich stopy“
STÁTY A MĚSTA JIŽNÍ EVROPY
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 29. června 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Autor: Bc. Eva Doležalová
Oblast: Západní Evropa Andorra
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast:
Jiří Orten Život, dílo, citáty. Jiří Orten Život, dílo, citáty.
Karel Čapek.
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 24, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Velká písmena Český jazyk 6. ročník ZŠ
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Prezidenti ČSR a ČR Hospodářský zeměpis
Naši prezidenti.
Anotace Žák se seznámí s ukázkami tvorby Michala Viewegha a Ivana Vyskočila…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupJe schopen orientovat se.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Michal Viewegh * 31.Března 1962 Praha.
Město Brno.
VÝVOJ ČESKÉ TĚLOVÝCHOVY ; SOKOL
Generace tzv. buřičů 2 8. ročník Generace tzv. buřičů Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové.
Karel Jaromír Erben 7. listopadu 1811 – 21. listopadu 1870.
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
YMCA Young Men´s Christian Association Křesťanské sdružení mladých mužů.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_ÚVOD- ETIKETA_PREZENTACE_01 Název školyStřední škola.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
ČESKÝ DRAMATIK, SPISOVATEL, FILOZOF A POLITIK VÁCLAV HAVEL * ☻
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pravopis velkých písmen
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Karlovarský kraj Ing. Jiří Šindelář
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Člověk a jeho svět Vlastivěda
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
VÝVOJ ČESKÉ TĚLOVÝCHOVY ; SOKOL
Božena Němcová (1820 – 1862).
Vznik a vývoj moderního sportu a olympijského hnutí
EU do škol Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:
Odraz 2. sv. války v české literatuře
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Jiří Stanislav Guth - Jarkovský

PhDr. Jiří Stanislav Guth-Jarkovský (*23. ledna 1861, Heřmanův Městec – 8. ledna 1943, Náchod)

profesor Vystudoval filozofii v Praze, ze které získal doktorát, první udělený na české části Karlo-Ferdinandovy univerzity. Původním povoláním byl středoškolský profesor češtiny, francouzštiny a tělesné výchovy. Dále autor povídek, románů a několika básní a překladatel z němčiny. Čtyři roky vychovatelem v knížecí rodině Schaumburg-Lippe v Ratibořicích a tamější vybrané chování rodiny ho inspirovalo k napsání několika společenských knih. S knížecí rodinou projel Evropu, Afriku, Asii a Severní Ameriku. V letech 1887 až 1912 působil jako středoškolský profesor v Praze (na Gymnáziu v Truhlářské) a Klatovech.

Spolupracovníkem a členem redakce Ottova slovníku naučného spisovatel Pracoval jako ceremoniář prezidenta T. G. Masaryka, kdy navrhl statut řádu Bílého lva, který dodnes propůjčuje nebo uděluje prezident republiky, zavedl úřadování na zámku v Lánech a vypracoval audienční řád. Byl členem spisovatelské skupiny Máj, překládal literární díla z francouzštiny a němčiny (např. Émila Zoly, Honoré de Balzaca, či Karla Maye), které vydával pod různými pseudonymy (Gaston Humbert, Stanislav Jarkovský či Stanislav Vraný). Spolupracovníkem a členem redakce Ottova slovníku naučného Širokou veřejností je znám svými díly, kde podává pravidla a normy chování ve všech oblastech života. Ve svých dílech chování klade důraz na slušnost, čestnost, skromnost, vzájemnou úctu.

člen Olympijského výboru Byl to český propagátor sportu, generální tajemník Mezinárodního olympijského výboru(1919-1923) a spoluautor olympijské charty. V letech 1900-1929 byl předsedou Českého a po vzniku republiky Československého olympijského výboru, spoluzakladatel a první předseda České amatérské atletické unie, předseda a redaktor Klubu turistů.

Cesta ještě nezarostla Básně a beletrie Cesta ještě nezarostla Na podzim v ořeší Babí léto Marná sláva Ulomené haluze

Causerie z cest po Španělsku Za horama Pyrenejskýma Cestopisy Causerie z cest po Španělsku Na moři a za mořem Za horama Pyrenejskýma Na zeleném Erinu K slovanskému jihu Na pokraji Sahary

Společenský katechismus Pravidla slušného chování pro mládež Pravidla chování Společenský katechismus Na veřejnosti Rodinné události Pravidla slušného chování pro mládež Slušnost a demokracie Stolničení Mladému republikánu Obchodník gentleman Společenský slabikář

Vývoj českého olympiemi Knihy věnované sportu Paměti Vývoj českého olympiemi Turistika

Pamětní deska, která se nachází zde, v Kostelci nad Orlicí.

Stálou vzpomínku na Jiřího Gutha uchovává Kostelec n. Orl Stálou vzpomínku na Jiřího Gutha uchovává Kostelec n. Orl. tím, že jedna z turisticky nejzajímavějších stezek v Podorlicku je nazvána jeho jménem.

ZDROJE http://www.kostelecno.cz/mesto/rodaci&opt=21#21 http://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Sta nislav_Guth-Jarkovsk%C3%BD