Hraní s básnickými směry první poloviny 20.století Méně tradiční opakování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
Advertisements

Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
SLUNCE Přírodověda 5.ročník Gabriela Mikulková 2012.
Přehled událostí v ČSR po r.1945
Kaligram Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 11
Anotace Žák se seznámí s úvodem do ČR …. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje obecné poznatky o ČR Speciální vzdělávací.
H L O D A V C I.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 9.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl18 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
EU - 07 – 24 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Skalský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl13 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_416_LAN AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
Středová souměrnost Autor: Mgr. Jolana Sobotková
Vytvořil: Mgr. Miloslav Došek - ZŠ a MŠ Jablonec nad Nisou, Kamenná 404/4, příspěvková organizace.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Portréty literárních osobností světové literatury.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Národy světa Název školy
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Putování s českými básníky první poloviny 20.st. „Jejich stopy“
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_04_08 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis Název materiálu:Impresionismus Anotace: V prezentaci se žáci seznámí s pojmem impresionismus,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_755_MNICHOVSKÁ_DOHODA TÉMA: Mnichovská.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Christian Morgenstern Šibeniční písně
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl17
Svět 2.poloviny 20.století a 21.století
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_414_VoIP AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
PENÍZE Božena Genrtová.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Socioekonomická geografie - opakování
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Z_088_Politická mapa dnešního světa světa _Státní hranice
POVRCH KRAJINY Vlastivěda Pro 4.ročník Gabriela Mikulková 2012.
Pop-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Mgr. Lenka Zedníková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Funkcionalistický Zlín
Renesance 2 Vrcholné období. Renesance 2 Vrcholné období.
Sci-fi Berenika Králíková.
VNITROZEMSKÉ VRCHOVINY A PAHORKATINY
Základní historické mezníky ve vývoji československa v letech
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_208_Bakterie AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM: 6., 7.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Odkrývačka Pavel Šupka
Poznáváme – evropské a světové prostředí  Pokuste se určit dobu vzniku – stačí století  Pokuste se určit název díla, stavby, artefaktu  Pokuste se.
Surrealismus Název školy
Smyslová ústrojí člověka
Geometrická abstrakce
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
Anotace Prezentace slouží jako prostředek k doplnění informací o pádu totalitního režimu. V rámci prezentace se seznamují s pojmy: -Pražské jaro -Charta.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Transkript prezentace:

Hraní s básnickými směry první poloviny 20.století Méně tradiční opakování

V roce 1918 pro lidstvo končí jedna neblahá dějinná událost……(doplň).

Nejen básníci mají z tohoto radost! Poetové proto píší básně plné radosti v duchu…..(doplň název směru).

Další básníci (třeba Nezval) se záhy nechají inspirovat hrou v básnictví i v umění a píší v duchu ……..(doplň název směru).

20.léta však přinášejí u některých básníků zájem o kolektiv, dělníka. Takové umění označujeme jako…….. (doplň)

20.léta v české poezii přinášejí i lyričnost spjatou s hravostí. Své náměty do výtvarných podob dokonce poetizuje malířka na obrázku, Toyen. Směr se jmenuje……..

Pravda, ani Československo se v letech nevyhne události, která zasáhne celý svět. Jde o……

30.léta s sebou přinášejí – krom jiného – i jeden na interpretaci obtížný směr………..(doplň název směru).

Léta 1938 a 1939 nejsou radostným obdobím nejen pro tehdejší Československo. Zasáhnou nás dvě dějinné události, na které reagují básníci emotivními díly. Jde o…….. a začátek………(doplň události).

Léta 1938/39 jsou léty nesvobody a zvůle, takže českým básníkům nezbývá nic jiného, než psát takzvaně „………………..“(doplň)

A přichází rok I na ten reaguje tvorba českých básníků, Seifert píše např.sbírku „Přilba hlíny“. Je totiž konec………..(doplň událost).

Bohužel, dochází k dalšímu dějinnému zlomu, kdy je nastolena vláda jedné strany – KSČ. Touto událostí je………….(doplň).

Na komunistickou krutost doplatili mimo jiné i někteří básníci, třeba ti, co měli něco společného s …………(doplň označení víry, event.lit.proudu).

Takže s mnohými literárními díly jsme se oficiálně mohli seznámit až po roce….(doplň), po tzv………….(doplň název události).

Správné řešení  První světová válka  Vitalismus  Poetismus  Světová hospodářská krize  Surrealismus  Mnichovský diktát, druhá světová válka  „do šuplíku“  Druhá světová válka  Únor 1948  Katolicismus  1989, Sametová revoluce

Zdroje  Vlastní tvorba autora.

Obrázky  GEORGE H.MEWES. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  DANIKAUF. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  PATRIOT wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  DEFENSELINK. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  FRANKLIN D.ROOSEVELT PRESIENTIAL LIBRARY AND MUSEUM. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: A.T.MUELLER. wikimedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 26_Duell_Dschungelbudda.jpg?uselang=csNEZNÁMÝ, Neznámý. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _Duell_Dschungelbudda.jpg?uselang=cs  MASHAUNIX. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: R90009,_Budapest,_II._Weltfestspiele,_Festumzug,_tschechische_Delegation_(cropped).jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bundesarchiv_Bild_183- R90009,_Budapest,_II._Weltfestspiele,_Festumzug,_tschechische_Delegation_(cropped).jpg  NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _Stavelot_Bible.pngEN:USER:PIERCEPT. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _Stavelot_Bible.png  ARNOLDREINHOLD. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: