Podnikání Ing. Vojtěch Jindra

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Majetek podniku.
Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích
Formy vlastnictví stavebních firem, klady a zápory.
Obchodní společnosti.
Bilance a bilanční princip
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Rozvaha banky.
FINANCE 2014/2015.
Rozvaha.
Právní forma organizace
PRÁVO OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI
Zsv.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Společnost s ručením omezeným
10. tématický okruh: Dlouhodobé zdroje financování
Podnikání – obchodní společnosti
ZSV – Obchodní společnosti
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
PODNIKÁNÍ, JEHO PRÁVNÍ FORMY A OBECNÉ PODMÍNKY
Vlastnická struktura českých stavebních firem
Podnikání - živnost Petr Machala.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Úvod do ekonomie.
Majetek podniku a zdroje financování
= společenství NEUZAVŘENÉHO počtu osob, založené za účelem podnikání nebo i za jiným účelem (vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob) - např. družstvo.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
UC_A1_Základy účetnictví
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
AKCIOVÁ SPOLEČNOST II.. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1171Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání.
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
Obchodní společnosti.
Učetní souvislosti obchodního zákoníku
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254_TÉMA_ Obchodní společnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Obchodní společnosti I.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Finanční zdroje obchodní korporace
Aktiva a pasiva podniku
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Podnikání Ing. Vojtěch Jindra

Formy podnikové organizace Podniky jednotlivců individuální vlastník z právního hlediska ručí neomezeně za všechny dluhy vzniklé během podnikání (neomezené ručení) Partnerské podniky nejméně dva společníci, kteří vkládají do společného podnikání různý rozsah své práce a kapitálu podle velikosti podílu se pak podílejí na zisku i ztrátě podniku (neomezené ručení) Korporace vystupují jako samostatné právnické osoby předepsaným způsobem registrované a vlastněné různým počtem akcionářů (omezené ručení)

Podnikání podle Živnostenského zákona Živnost – soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku Živnost může provozovat fyzická nebo právnická osoba (18 let, způsobilost k právním úkonům, bezúhonnost) Dělení živností ohlašovací koncesované

Ohlašovací živnosti řemeslné vázané volné podmínkou provozování je odborná způsobilost získaná vyučením v oboru vázané podmínkou provozování je odborná způsobilost získaná jinak volné odborná způsobilost jako podmínka provozování živnosti není stanovena

Koncesované živnosti Takové živnosti, které mohou zvlášť výrazně ohrozit životy a zdraví lidí, jejich majetková a jiná práva fyzických i právnických osob nebo veřejné zájmy. Koncesované živnosti obchodní výrobní živnosti poskytující služby

Podnikání podle Obchodního zákoníku Organizační formy podnikání obchodní společnosti právnická osoba založena za účelem podnikání zakladateli mohou být osoby fyzické i právnické sdružení dvou nebo více podnikatelů, kteří podnikají pod společným jménem (firmou) musí být zapsána v obchodním rejstříku, který přiděluje identifikační číslo (IČ) družstva společenství neuzavřeného počtu osob

Druhy obchodních společností Veřejná obchodní společnost (v.o.s.) alespoň dva společníci, společné obchodní jméno, společníci ručí celým majetkem Komanditní společnost (k.s.) jeden nebo více společníků ručí do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku (komandisté) a jeden nebo více společníků ručí celým svým majetkem (komplementáři)

Druhy obchodních společností Společnost s ručením omezeným (s.r.o.) 1 – 50 společníků, povinné základní jmění, ručení pouze do výše nesplacených vkladů zapsaných v obchodním rejstříku, společnost ručí celým svým majetkem Akciová společnost (a.s.) má základní jmění rozvrženo na akcie o určité hodnotě, společnost ručí celým svým majetkem, akcionáři neručí za závazky společnosti

Druhy obchodních společností Nejrozšířenější formou obchodní společnosti je akciová společnost. Nejvyšším orgánem a.s. je valná hromada Statutárním orgánem, který řídí činnost společnosti a jedná jejím jménem je představenstvo Na chod a.s. a činnost představenstva dohlíží dozorčí rada

Družstva Společenství neuzavřeného počtu osob, které bylo založeno za účelem podnikání nebo zajišťování jiných potřeb svých členů. Nejvyšším orgánem je členská schůze. Představenstvo je statutárním orgánem družstva a řídí jeho činnost. Kontrolní komise kontroluje veškerou činnost družstva a je odpovědna pouze členské schůzi.

Základy účetnictví Hlavním úkolem účetnictví je poskytovat spolehlivé údaje o stavu hospodaření v každém podniku. Rozvaha je základní účetní výkaz, bilance, v které se vždy musejí rovnat aktiva (prostředky, majetek) pasivům (zdrojům, kapitálu) Výsledovka je účetní výkaz, v kterém se sledují samostatně náklady a výnosy Cash flow je výkaz příjmů a výdajů peněžních prostředků, a to podle druhu zdrojů a druhu jejich použití.

Základy účetnictví Aktiva Pasiva stálá aktiva – majetek, který slouží dlouhodobě oběžná aktiva – majetek, který se spotřebovává najednou popř. do 1 roku Pasiva vlastní zdroje cizí zdroje

Stálá aktiva Hmotný investiční majetek dlouhodobé povahy v pořizovací hodnotě nad 20 000 Kč s dobou použitelnosti nad 1 rok. Nehmotný investiční majetek (např. patenty, licence, autorská práva apod.) Finanční majetek dlouhodobé povahy (např. cenné papíry a vlády, finanční účasti v jiných firmách apod.)

Oběžná aktiva Zásoby materiálu, nedokončené výroby a hotových výrobků Pohledávky za odběrateli i vůči jiným osobám Finanční majetek krátkodobé povahy (např. krátkodobé obligace) Peněžní prostředky (hotovost v pokladně, vklady na účtech u banky, šeky apod.)

Vlastní zdroje Základní jmění, které je tvořeno vklady společníků Rezervní aj. fondy, které se vytvářejí povinně ze zákona nebo je jejich tvorba předepsána stanovami společnosti Nerozdělený zisk

Cizí zdroje Krátkodobé závazky podniku (např. přijaté úvěry splatné do 1 roku) Dlouhodobé závazky podniku (např. dlouhodobé úvěry apod.) Rezervy (tvoří se z nákladů, např. rezervy na budoucí opravy apod.)