Elektronická pošta Název školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Advertisements

Sloupcová sazba a oddíly
Počítačové sítě – teorie
SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Styly Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
Internet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Princip fungování pošty Vnitřní členění zpráv Protokoly
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Základy práce s počítačem – lekce V.
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Informatika Internet.
INTERNET - TERMINOLOGIE
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Elektronická pošta Autor: Mgr.
Ukládání dat, a spam INTERNET Ukládání dat, a spam.
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Topologie počítačových sítí
Elektronická komunikace
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o elektronické komunikaci, využití u. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci si vytvoří ovou.
Ukládání čísel v počítači 1
Protokoly a adresy na internetu
Základy počítačových sítí elektronická pošta Základy počítačových sítí Lekce 5 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 3.18 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Internet – E. pošta Typ: DUM - kombinovaný.
11. SLUŽBY INTERNETU.
Jak pracuje počítač 2 Název školy
Typografická a estetická pravidla úpravy dokumentů
Internet ale velmi výrazně slouží i pro komunikaci, přičemž jednoznačně nejpoužívanějším komunikačním prvkem je . Význam slova lze přeložit.
Vlastnosti stránky a tisk
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
Užití vektorového součinu
S LUŽBY INTERNETU Ondřej Suk, VIII.A. WWW – WORLD WIDE WEB „celosvětová pavučina“ aplikace internetového protokolu HTTP soustava propojených hypertextových.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Jak pracuje počítač Název školy
Základní informace o síti Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Internet.
David Klíma- 1 - Elektronická pošta Slouží k přenosu zpráv po internetu Každý uživatel má - zavináč Klimad – uživatelské.
Převody mezi číselnými soustavami 1
Elektronická pošta Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří Informatika 5. ročník.
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Úvod do počítačových sítí
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Komunikace Aplikací VEMA G1 s Microsoft Windows Martin Šustr.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
Test číselné soustavy Název školy
VY_I/2_INOVACE_70_ Miroslav Kaňok. OBSAH Způsoby práce s em Příklad registrace Příjem pošty Odeslání pošty Úkoly.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_233.
Nekonečná geometrická řada Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Inf Elektronická komunikace
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
INTERNET - TERMINOLOGIE
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
(6) byl původně určen pro zasílání pouze textových zpráv
Základy počítačových sítí elektronická pošta
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Elektronická pošta www.zlinskedumy.cz Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Elektronická pošta Označení DUM VY-32-INOVACE-17_2_20 Autor RNDr. Jana Úlehlová Datum 20.01.2013 Vzdělávací oblast Informatika a informační a komunikační technologie Vzdělávací obor Informatika Tematický okruh Digitální technologie – Počítačové sítě a Internet Ročník 7. ročník ZŠ www.zlinskedumy.cz

SPRÁVNĚ

ŠPATNĚ

Elektronická pošta Elektronická pošta (e-mail) je nejstarší internetovou službou (1971) Umožňuje komunikaci v síti Internet zasíláním textových zpráv (odesílání, doručování a přijímání zpráv) Ke každé zprávě je možno přibalit i soubory

Princip fungování Poštovní servery Poštovní schránka  jmeno_schranky@adresa_serveru Zabezpečení přístupu do schránky prostřednictvím hesla Mailová adresa je vždy bez mezer a diakritiky!

Volné poštovní servery v ČR Seznam.cz www.seznam.cz Google mail www.google.cz Centrum mail www.centrum.cz

Komunikační protokoly Každá internetová služba pro svoje fungování potřebuje komunikační protokol (způsob komunikace a přenosu dat) Pro e-mail jsou to protokoly SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) POP (Post Office Protocol)

Off-line pošta Pro práci používáme speciální poštovní program, tzv. e-mailový klient MS Outlook Expres, PegasusMail, Eudora Při výběru pošty se emaily přesunou (nebo překopírují) na náš lokální počítač Internetové připojení je využíváno jen po dobu příjmu nebo posílání zpráv Je nutné v prostředí poštovního klienta nastavit uživatelský účet a nadefinovat adresy serverů pro příchozí a odchozí poštu (protokoly pop3 a smtp)

On-line pošta Ke zprávám umístěným na poštovním serveru v naší schránce přistupujeme přes webové rozhraní a prostředí internetového prohlížeče Doručená i odeslaná pošta se nachází na vzdáleném internetovém serveru Se schránkou a jejím obsahem pracujeme „na dálku“ Stále musíme být připojeni do internetové sítě Vhodné pro přístup do schránky z libovolného místa a počítače

Zásady mailování Vyplňujeme předmět Na konec mailu napíšeme své jméno Neposíláme objemné přílohy V odpovědích a reakcích na něčí dopis tento vždycky citujte (jeho konkrétní část, je-li dlouhý) Znak @ píšeme pr ALT+V (ALT+64)

Schéma fungování e-mailu SMTP >> << SMTP >> << SMTP <<POP POP >> jiri@tady.cz poštovní server smtp.tady.cz smtp.tam.cz alena@tam.cz

OPAKOVÁNÍ

Vyznač e-mailovou adresu, která jistě nemůže fungovat josefina@seznam.cz josefina.99@seznam.cz josefina.šťastná@seznam.cz josefina_stastna@seznam.cz

Elektronická pošta neumožňuje vytvořit si adresář mailových adres zaslat zprávu více adresátům současně přiložit ke zprávě obrázek jako přílohu stahovat videa a filmy z volných zdrojů

Elektronická pošta používá komunikační protokol smtp http IP chat

V e-mailové adrese se vždy vyskytuje znak podtržítko mezera § @

Vyznač nejsilnější heslo pro mailovou schránku lucinka lucinka05 Luc05inka Lucinka05

Zdroje Roubal, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy: Teoretická učebnice. 1. vydání. Brno: Computer Press, a. s., 2010. 103 s. ISBN 978-80-251-3228-9. Wikipedie. Elektronická pošta[online]. [20.01.2013]. Dostupné na [http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektronická_pošta] Obrázky clipart Microsoft [http://office.microsoft.com ]