CZ.04.3.07/4.1.02.1/0322 Strojírenská technologie v malých a středních firmách Žadatel: ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav strojírenské technologie Partner.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Advertisements

1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
CZ / /0390 Posílení role Odborového svazu KOVO při zvyšování adaptability jeho členů Příjemce dotace: OBSLUŽNÁ SPOLEČNOST,a.s. Partner: Odborový.
CZ / /0317 – Pražská firemní fakulta eLearningu Czech Efficient Learning Node, o.s. HKČR, APM, ČSSI Michal Zálešák, ,
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
CZ Středisko technických předpisů Žadatel – DANTO, a.s. Partner 1 – Ústav technického rozvoje a informací, spol. s.r.o. Partner 2 –
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Společenská odpovědnost firem - nový faktor firemní konkurenceschopnosti CZ / /0393 Business Leaders Forum Andrea Václavíková
CZ / Podpora konkurenceschopnosti a adaptability MSP prostřednictvím systematického modulového vzdělávání a poradenství Středisko služeb.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.2
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
CZ / /0366 Komunikační poradenské centrum CEPROS Žadatel: CEPROS, o. s. Partneři: NRZP, ERC-Č kontaktní osoba: Josef Ježek, mobil: ,
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1 Konkurenceschopnost projekt CZ / /0353 Platforma i2010 Česká vědeckotechnická společnost pro informatizaci.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
CZ / /0397 SPECIALIZOVANÉ PORADENSKÉ A INFORMAČNÍ CENTRUM PODPORUJÍCÍ ZAVÁDĚNÍ ICT DO PRAXE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ.
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR Číslo projektu – CZ /0024 Zřízení vzdělávacího střediska zařazeného do sítě Science.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
0385 – Poradenské centrum pro podporu implementace opensource software Institut pro informační společnost, o.s. Lukáš Ligas,
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
CZ / /0318 „Etika podnikání a podniková kultura“ Předkladatel - Svaz průmyslu a dopravy České republiky Partner 1 - Společnost pro etiku.
CZ / /0355 EU Management – Vzdělávací kurzy a podpůrný nástroj pro projektový management a administraci projektů s vazbou na SF ČR
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání Pavel Švejda Asociace inovačního podnikání ČR Seminář Inovační potenciál ČR, AIP ČR.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU Výsledky řešení: Ostrava doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
374 – Poradenské centrum pro Rating MSP Hospodářská komora hlavního města Prahy Svoboda Jiří, , ESF – JPD.
CZ / /0012 Zavedení nových technologií a postupů do praxe Milan Havel ČVUT, SZZPLS Milan Havel, tel
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Pražské analytické centrum inovací CZ / /0002 Kontaktní osoba Karel Volka ESF – JPD 3 Grantové.
CZ / /0395 EuroChamber Praha Žadatel:Hospodářská komora hlavního města Prahy Partner: ČBL Komora Kontaktní osoba: Jan Hauser, tel:
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Kariérové poradenství a podnikavost
ESF – JPD3 Grantové schéma 4
Transkript prezentace:

CZ / /0322 Strojírenská technologie v malých a středních firmách Žadatel: ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav strojírenské technologie Partner 1: Ústav technického rozvoje a informací, spol. s r.o. Partner 2: Bohemian Multimedia, spol. s r.o. Vedoucí projektu: Doc. Ing. Jan Suchánek, CSc. Tel.: Fax: Stránka projektu: ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1 Konkurenceschopnost

2 1 Zaměření projektu Záměr projektu: Vytvořit vazbu mezi poznatky a možnostmi nabídek dodavatelů technologií s potřebami výrobních podniků Propojit teoretické poznatky a nabídky dodavatelů technologií s potřebami výrobních malých a středních podniků Zvýšit adaptabilitu malých a středních podniků při výběru potřebných výrobních technologií na základě svých specifických požadavků Problémy řešené projektem: Projekt reaguje na nutnost zvyšování konkurenceschopnosti firem, zejména malých a středních, které vyrábějí nebo poskytují služby v oborech strojírenství Projekt usnadňuje manažerům firem řešení vícekriteriálních rozhodovacích procesů a poskytuje jim, podle konkrétní potřeby, dostatečně hluboké znalosti o jednotlivých technologiích a současném stavu v nabídce strojů, nástrojů a technologií v potřebném rozsahu zajišťujícím kvalitní rozhodování

3 Schéma 1:

4 Schéma 2:

5 Zdůvodnění potřebnosti projektu: Neefektivní investování do strojního vybavení a technologií, které nemohou splnit potřebné technické a ekonomické parametry Neaktuální znalosti o současné úrovni strojírenských technologií Nízký stupeň spolupráce mezi technickými školami a podniky

6 2 Cílové skupiny Cílové skupiny: 250 zaměstnanců firem v oblasti služeb a v oblasti výroby ze 100 organizací – firem z výroby a služeb strojírenských technologií Přínosy pro cílovou skupinu: Zvýšení konkurenceschopnosti v návaznosti na absolvování vzdělávacího kurzu Řízení podniku Přehled aktuální legislativy pro příslušný obor Podklady pro budoucí potřeby podniku např. v případě zaškolování nových pracovníků

7 Zapojení (motivace) cílových skupin: Cílené oslovení vybraných výrobních a obchodních podniků a oborových asociací - Dopisová forma - Osobní forma – setkání se zástupci firem v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně Jedním z motivačních faktorů pro zapojení do projektu je především možnost bezplatné konzultace specifické problematiky s odborníky z ČVUT v Praze - Osobně - Internet Kombinovaná forma studia, která neklade nároky na časové možnosti účastníků kurzu

8 3 Typy činností Typy činností realizované projektem: Vzdělávací kurzy – presenční workschopy - Září – Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně - Říjen – Listopad – ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav strojírenské technologie Multimediální CD - 4 tématické multimediální CD pro vzdělávací účely kurzu: - Obrábění - Slévání - Povrchové úpravy - Investiční rozhodování - Multimediální CD obsahují vzájemně provázané části: - Studijní texty - Platnou legislativu příslušného oboru - Katalog výrobců a dodavatelů strojů, nástrojů a přístrojů - Slovník pojmů

9 4 Vnitřní postupy řízení, rizika a problémy Vnitřní postupy řízení: Pro řízení projektu byl ustaven pracovní tým složený ze tří dílčích týmů, které tvoří zástupci žadatele a partnerů: - tým pro program a propagaci, - tým pro přípravu a realizaci školení, - tým pro didaktiku. V rámci organizační struktury žadatele jsou vytvořeny podmínky pro organizační, personální a technické zajištění realizace projektu. Během realizace projektu jsou organizovány pracovní porady, kterých se účastní zástupci pracovních týmů. Vedoucí projektu organizuje pravidelné pracovní porady jednotlivých pracovních týmu v termínech dílčího plnění úkolu podle harmonogramu práce.

10 Koordinaci provádí „projektový manažer“, jehož pracovní náplní je zajištění spolupráce a součinnosti se zprostředkujícím subjektem JPD 3 a dalšími orgány působícími v rámci řízení, monitorování, kontroly a auditu Evropského sociálního fondu (ESF). Při realizaci projektu budou využívány metody projektového řízení a „analýza rizik". Všechny etapy řešení mají stanoveny měřitelné a hodnotitelné cíle, což umožňuje trvale sledovat a hodnotit plnění věcného a časového harmonogramu a přijmout včas potřebná opatření. Hlavní rizika projektu: - Nízká motivace osob na doškolování - Obsahová náplň kurzu reflektující nedostatky stávajících informačních zdrojů - Propagace a prezentace programu cílovým skupinám

11 5 Zajištění publicity Plán publicity: Projekt má zpracován „plán publicity", jako nedílnou součást řešení. Úkolem není pouze naplnění povinností spojených s publicitou vycházející z Nařízení 1260 a Nařízení 1156, ale musí ve smyslu zpracované „analýzy rizik" podnítit i zájem odborné a široké veřejnosti. Výstupy publicity: Informační leták projektu s textem a základním schématem Vydání tiskové zprávy Publicita projektu v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně 2005 a Osobní prezentace projektu (cíle a záměry) - Navázání spolupráce s podnikatelskými subjekty

12 Internet: Informační: Komunikační: Prezentační: katalog partnerských firem projektu

13 8 Výstupy a Výsledky Výchozí hodnota Plánovaná hodnota Současný stav PODPOŘENÉ OSOBY ORGANIZACE PRODUKTY044

14 Podpořené organizace: Malé a střední firmy z oblasti výroby a služeb strojírenských technologií Podpořené osoby – klienti služeb: Zaměstnanci MSF z oblasti výroby a služeb strojírenských technologií Počet nově vytvořených či inovovaných produktů: 4 - Multimediální CD vydané samostatně pro jednotlivé moduly vzdělávacího kurzu: - Obrábění - Slévání - Povrchové úpravy - Investiční rozhodování Počet vytvořených partnerství: 2 - Ústav technického rozvoje a informací, spol. s r.o. - Bohemian Multimedia, spol. s r.o.

15 9 Horizontální témata, Partnerství Horizontální témata Rovné příležitosti Projekt pozitivně postihuje rovné příležitosti. Zvolená forma vzdělávání - kombinace e- learningu (CD, Internet) a prezenční studium - umožní i osobám s handicapem získat potřebné znalosti a dovednosti. Každá osoba bez zvýšených nároku na čas a vyvolané výdaje může absolvovat kurz. Udržitelný rozvoj Projekt primárně řeší zlepšení adaptability a připravenosti zaměstnavatelů i zaměstnanců přizpůsobovat se měnícím se podmínkám. V rámci jednotlivých kurzů, které podporují šíření znalostí moderního řízení organizací s ohledem na kvalitu, životní prostředí, bezpečnost a zdraví při práci a na sociální odpovědnost organizací, jsou zahrnuly aspekty udržitelného rozvoje.

16 Informační společnost Jedním ze způsobu zlepšování konkurenceschopnosti je používání moderních informačních a komunikačních technologií. Zcela v duchu Lisabonského procesu projekt podporuje využití ICT jak v oblasti výchovy a vzdělávání, tak i podpory podnikání. Projekt maximálně respektuje progresivní trendy jak v rámci samotné formy vzdělávání (e-learning), tak využití poznatku v rámci jednotlivých vzdělávacích bloků podporující využívání informačních technologií v jednotlivých aspektech podnikových činností. Projekt tím prosazuje a přispívá k dalšímu rozvoji informační společnosti. Místní iniciativy Projekt podporuje místní iniciativy tím, že dává účastníkům kurzu prostor přednést ke společnému řešení s odborníky z Ústavu strojírenské technologie ČVUT v Praze vlastní témata vycházející z podnikové praxe či při zakládání nových podniků. Projekt tím podporuje malé a střední podniky a sebezaměstnávání při řešení lokálních potřeb a zájmů.

17 Partnerství Ústav technického rozvoje a informací, spol. s r.o. - poradenská činnost - poskytování informací z hlediska technických předmětů - management projektu - publicita - výkon funkce projektového manažera Bohemian Multimedia, spol. s r.o. - management e-learningu - vytváření multimédií a e-learningových produktů - vytvoření a provozování portálu projektu

18 10 Doporučení pro další programovací období Nejzajímavější činnosti RLZ z hlediska inovativnosti a přenositelnosti: Spolupráce a komunikace s výrobními a obchodními organizacemi dodávající techniku Zapojení odborníků z praxe do procesu vzdělávání Náměty na zlepšení monitoringu a koordinace stávajících projektů: Využití on-line komunikace na server zprostředkujícího subjektu a tím zjednodušení odevzdávání papírových zpráv a tiskových sestav Dokladování účetnictví nahradit přesným zadání pro auditora v kombinaci s využitím čestných prohlášení a tím zjednodušit ověřování prvotních účetních dokladů Náměty na zjednodušení a zlepšení budoucích procesů: Seznámení s termíny týkajícími se komunikace mezi zadavatelem a konečným příjemcem, zejména po ose odevzdání monitorovací zprávy – stanovisko zprostředkujícího subjektu – financování projektu