Янтарная комната – в Риге Jantarová komnata – v Rize B Старой Риге, рядом с древним монастырским двором, рядом с самым древним каменным строением города.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
PUŠKIN Kateřinský palác
Věk absolutismu Evropské velmoci 17. a 18.stol.
Zájezd do Paříže.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
KONEC ABSOLUTISMU VE FRANCII
Světové výstavy Londýn.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Bitva u Kolína 18. června 1757.
Osobnost Václava II. Králem se stal ve 12letech. Měl zájem o kulturu, pokoušel se sám tvořit básně, složil německy tři milostné popěvky. Bál se hromobití.
Ve Staré Rize, vedle starobylého klášterního paláce, v nejstarší kamenné městské části se ukrývá jantarová nádhera. Jantarová komnata R I G A_____.
Санкт-Петербург ● Дворцовая площадь – Александровская колонна – Зимний дворец – Государственный Эрмитаж – Здание штаба Гвардейского корпуса – Здание Главного.
Galerijní animace [1]. Názvem galerijní animace označujeme totiž aktivity kombinující praktické a teoretické činnosti, využívané v galeriích i muzeích,
Sjednocení Itálie a Německa Nové státy na mapě Evropy
VÝVOJ SUMERSKÝCH MĚSTSKÝCH STÁTŮ
Vyvrcholení revoluce v noci z 9. na 10. srpna 1792 se v Paříži rozezvučely zvony na poplach - vypuklo povstání do čela povstání se postavil Georges Danton.
Organolity.
Vývoj sumerských městských států asi 3000 př. n. l. vznikly následkem společenské dělby (písaři, vojáci, kněží) první městské státy jedno město a přilehlé.
Franská říše Úvodní tématický okruh do středověkých evropských dějin.
Kutná Hora: Dějiny v Obrázkách. Město Střibra Leží 60 km jihovýchodně od PrahyLeží 60 km jihovýchodně od Prahy Hlavní čast historii města je střibra.Hlavní.
Dánsko Státní zřízení.
V období švédské nadvlády ( ) existovalo na území Jekatěrinského paláce sídlo švédského velmože — Sarská myza (Сарская мыза), finsky Saari on.
Vypracoval Mgr. David Mikoláš
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Egypt.
Chrám sv. Bartoloměje Nachází se v Plzni na náměstí Republiky.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Семинар «Чешские словечки - 2» Ať, kéž, nikoli, nejspíš, třeba, teprve, pouze, přestože, poněvadž…
SINAIA ROMÁNIA PELEŠ KASTÉLY HRAD-zámek PeleŠ-Rumunsko
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
o králi Přemyslu Otakaru II.
I. světová válka – konec války
Německé oblasti a Prusko v 17. a 18. století
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Vznik řeckých městských států
Český stát za vlády Lucemburků
Autor: Mgr. Ilona Nováková

Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř PaedDr. Miroslava Drahorádová Александр Сергеевич Пушкин в Царском Селе VY_32_INOVACE_5C11.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Театры Москвы ● Большой театр ● Малый театр Московский ● Московский Художественный театр ● Театр на Таганке ● Театр кукол имени С. В. Образцова ● Кремлёвский.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_740_PETROHRAD TÉMA: Zajímavá místa Petrohradu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Letní park Летний сад. Letní sad  Park byl založen carem Petrem I. v roce 1704  Letní park najdeme v centru Petrohradu na levém břehu řeky Něvy kousek.
Jan Blažej Santini Architektura. klášterní kostel Nanebevzetí P. Marie a sv. Jana Křtitele, Sedlec u Kutné Hory.
PETROHRAD Petrohrad je s téměř obyvateli druhé největší město Ruska a z měst nad milión obyvatel je nejsevernější na světě Je kulturním střediskem.
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel. řed./fax: , VÝUKOVÝ.
Nový Bydžov město českých královen a studentských merend
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Druh učebního materiálu
Metodický list / anotace:
ŠABLONA III/2 BAROKO Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_ 287_ BAROKO
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Чижик-Пыжик Памятник Чижику-Пыжику в Санкт-Петрбурге.
KARLŠTEJN KARLŠTEJN.
Karel IV. OTEC VLASTI
"první významný stát ve středověku"
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Jiří z Poděbrad 4. ročník.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Transkript prezentace:

Янтарная комната – в Риге Jantarová komnata – v Rize B Старой Риге, рядом с древним монастырским двором, рядом с самым древним каменным строением города скрывается такая красота. Ve Staré Rize, vedle starobylého klášterního paláce, vedle nejstarobylejší kamenné městské výstavby, je ukryta taková nádhera.

В 1701 году бранденбургский курфюрст Фридрих I Гогенцоллерн получил из рук нуждавшегося в военной помощи императора Леопольда I корону Пруссии. С тех пор герцогство превратилось в королевство, а представители династии Гогенцоллернов стали независимыми монархами. Коронация проходила в Кенигсберге, где новоиспеченный король познакомился с работами тамошних мастеров янтарного дела. Взбалмошному правителю Пруссии пришла в голову мысль украсить Янтарным кабинетом свой загородный замок Шарлоттенхоф в Потсдаме и тем самым превзойти роскошь Версаля. Янтарь, который раньше не применялся в оформлении интерьера, за два года до этого архитектор прусского королевского двора Андреас Шлютер впервые использовал в отделке одной из комнат в берлинском Большом королевском дворце. По одной из версии Шлютер считается автором и первоначального проекта Янтарного кабинета, несмотря на то, что ни в одном немецком архиве или музее так и не были найдены подлинные его эскизы и чертежи. Roku 1701 za poskytnutou válečnou pomoc získal brandenburský kurfirst Fridrich I. Hohenzolern pruskou korunu z rukou imperátora Leopolda I. Od té doby se vévodství změnilo na království a představitelé rodu Hohenzolernů se stali nezávislými monarchy. Korunovace se uskutečnilka v Královci (Koenigsberg), kde se novopečený král seznámil s pracemi tamních mistrů jantarových děl. Zhýčkanému správci Pruska se zrodil v hlavě nápad: jantarovým kabinetem zkrášlit mimoměstský zámek Charlotenhoff v Postupimi, a tímto předčit přepych Versailes. Jantar, jenž se dříve nepoužíval k vytváření interiéru, dva roky poté poprvé využil architekt pruského královského dvora Andreas Schlutter v části jedné z komnat berlínského Velkého královského paláce. Jedna z verzí předpokládá, že Schlutter je autorem prvopočátečního projektu jantarové komnaty, nehledě k tomu, že ani v jednom německém archivu, či muzeu, nebyly objeveny jeho původní skicy a výkresy.

Фрукты из янтаря, серебра и золотa. Ovoce z jantaru, stříbra a zlata.

Янтарные розы и ручная кузнечная ковка Jantarové růže a ruční kovářské výkovky

Фрагмент самого уникального экспоната янтарной комнаты – точной копии ломберного столика из Янтарной комнаты. Zlomek nejunikátnějšího exponátu jantarové komnaty – přibližné kopie hracího stolku z Jantarové komnaty.

Часть интерьера янтарной комнаты Část interiéru jantarové komnaty

Изделия из янтаря и серебра. Дизайнер и автор эскизов – Наталья Валнере Výrobky z jantaru a stříbra. Disainer a autor nákresů – Natalja Valnere

Элементы декора камина. Prvky výzdoby krbu.

Фрагмент мозаики на стене. Zlomek mozaiky na stěně.

Фрагмент витража. Zlomek vitráže.

Каминное зеркало. Krbové zrcadlo.

В янтарной комнате собрана небольшая коллекция инклюзов. Так называются куски янтаря с заключёнными в них насекомыми и растениями. Этим букашкам миллионы лет!!! V jantarové komnatě je shromážděna nevelká kolekce „inkluzí“. Tak se jmenují kousky jantaru, v nichž je uvězněn hmyz a rostliny. Těm broukům jsou miliony let.

Люстра в янтарной комнате. Lustr v jantarové komnatě.

17. сентября 1941 года в 4 часа дня 13-я армия гитлеровского вермахта, окружая Ленинград, заняла Царское Село. Во дворец, где находилась знаменитая Янтарная комната, ринулись толпы любопытных. Это были солдаты и офицеры немецких войск, испанцы Голубой дивизии. Они не церемонились с реликвией - штыками пытались вырвать части панелей, ломали уникальный паркет на сувениры. 17. září roku 1941 ve 4 hodiny denní, při obkličování Leningradu, obsadila Carské Sídlo 13. armáda hitlerovského wermachtu. Do paláce, kde se nalézala znamenitá Jantarová komnata, proudily tlupy zvědavců. Byli to vojáci i důstojníci německých vojsk, španělé Modré divize. Neměli úctu k relikvii – bajonety se pokoušeli vyrvat části panelů, vylamovali unikátní parkety na suvenýry.