Skrytá populace uživatelů drog a uzavřená drogová scéna MUDr. Jakub Minařík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průzkum v azylových domech
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Z KÁČKA DO L É ČEBNY „DLOUHÁ“ CESTA AT KONFERENCE – , SEČ Zuzana Hrdličková K-centrum Mladá Boleslav, Semiramis o.s.
Informační systém Patricie specializované řešení pro Advokátní kanceláře.
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Je zdravotnictví veřejný statek? Zdravotnické statky nesplňují základní charakteristiky pro veřejný statek – nejsou nevylučitelné ze spotřeby a nejsou.
Veronika Dubská A09B0007P KMA/MAB
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Rizikové užívání drog. Pokus o definici Jako rizikové označujeme takové užívání drog, které s sebou nese více rizik, než je nezbytně nutné.
Individuální projekt „Podpora a rozvoj služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji“ (číslo projektu: CZ.1.04/3.1.00/ ), dále jen „Projekt“
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
Metody sociální práce PhDr. Jana Novotná, Ph.D..
Jak vyjednávat o smlouvě a honoráři I. pro společnost JTP Roman Čiviš, A TREND.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Pohled samosprávy na eHealth
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
NOVÉ KROKY V TERÉNNÍ PRÁCI ANEB NEJDE JEN O INJEKČNÍ UŽIVATELE Bc. Kamil Podzimek.
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
Pokyny pro zpracování případové studie. V PRÁCI BYSTE MĚLI MANIFESTOVAT VAŠE NABYTÉ ZNALOSTI A DOVEDNOSTI VE VEDENÍ PŘÍPADU! Využijte znalosti z předmětů.
Aktivní vyhledávání uživatelů drog v prostředí malého města
Nezastupitelnost terénní práce a její typy Základní teze (pro potřeby „setkání streetů“ připravil T.Žák)
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Zkušenosti s budováním sítě pomáhajících zařízení pro uživatele drog v ČR Mgr. Blanka Petrošová – NMS, Úřad vlády ČR Development of capacities.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
SÍŤ SLUŽEB PRO UŽIVATELE NÁVYKOVÝCH LÁTEK V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Dotazníkové šetření. Cílem ankety je zjistit potřeby obyvatel města Toužim, zlepšit přehled městských zastupitelů o vnímání jejich potřeb z hlediska poskytování.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Program monitorování činnosti terénních pracovníků v Bruntále podpora vývojově výzkumných projektů neinvestiční dotace z rozpočtu MSK na rok 2010 dotační.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Kontaktní centra.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Modrý kříž v České republice
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Design služeb aneb jak dělat skvělé služby Martin Krčál
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Presentation Title 1st September 2002
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Rodičovství biologické a pěstounské
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Revize standardů a inspekcí
Transkript prezentace:

Skrytá populace uživatelů drog a uzavřená drogová scéna MUDr. Jakub Minařík

Skrytá populace Termín používaný pro uživatele drog, kteří nejsou v kontaktu s existujícími zdravotními, zdravotně-sociálními a sociálními službami a s běžnými zdravotně výchovnými (osvětovými) programy. Důvodem může být např.odlišný životní styl a specifické normy a hodnoty drogových komunit, nezájem o odbornou péči, nedůvěra k institucím, citlivost na administrativní postupy včetně vedení dokumentace o pacientech a klientech, neplacení zdravotního pojištění, obavy z předsudků, odsuzování a odmítání, strach z problémů s úřady a policií apod. Na skrytou populaci se zaměřují terénní programy a nízkoprahová kontaktní centra. Poskytování těchto služeb je anonymní, jejich pracovníci usilují o vyhledání klientely (u terénních programů), navázání kontaktu, překonání nedůvěry a zvýšení informovanosti, vlastním cílem programů je především snížení rizik spojených s užíváním drog. Výzkum prováděný ve skryté populaci používá specifických kvalitativních přístupů.

Uzavřená drogová scéna Nebývají typická místa nákupu a prodeje drog UD se skrývají, je obtížné je identifikovat jsou nedůvěřiví mohou být zcela mimo dosah Může být skrytá jen část scény Typicky ve větších městech, kde je anonymní drogová scéna Často starší UD Nebo naopak služebně mladí Vždy je bariera ve využití služeb Je třeba vycházet z toho, že o naše služby nestojí

Skrytá populace UD se častěji shromažďují v uzavřených skupinách Chování UD bývá významně ovlivněno skupinovými normami Rezistentní na intervenci Často jsou skupinky shromážděny kolem nějaké důležité osoby – dealera, výrobce, … Vždy mají nějaké „tykadlo“ – někoho, kdo se stará o kontakt s vnějškem Tykadlo často bývá na dolním pólu hierarchie

Předpokládejme, že … - jste terénní pracovník - pohybujete se na drogové scéně, kterou dobře neznáte - máte sice nějaký kontakt (y) - ale vlastně nemáte nic v ruce

Máte za úkol zjistit Rozsah, složení drogové scény Hlavní užívané drogy a jejich dostupnost Zmapovat vliv okolních oblastí na drogovou scénu Zmapovat rizikové chování UD a Specifická rizika pro danou oblast Zmapovat úroveň edukace klientů Zjistit jak UD vnímají váš program a další služby A co vlastně UD potřebují A navíc s tím máte ještě něco udělat

Kroky Zmapovat scénu Navrhnout intervenci Aplikovat intervenci Zmapovat dopad intervence Navrhnout další intervenci, resp. setrvání u stávající strategie, nebo změna

Co je dobré si uvědomit? Nic z toho co jste zvyklí, nemusí platit Jiné spektrum drog Jiné zvyklosti při aplikaci Jiná hierarchie ve skupinách Jiné způsoby užívání Jiné skupinové normy Scéna může být tvořena jednotlivými subscénami, které mohou být hodně odlišné Nemáte kam spěchat

Fáze 1 Musíte proniknout na drogovou scénu Využijte kontakt, aby vás uvedl Pokud ho nemáte, musíte pozorovat a hledat Zeptejte se v lékárně Kontakty postupně nabalujte Metoda sněhové koule Využijte klíčové osoby

Fáze 2 Ptejte se Na věci, které jsou pro uživatele atraktivní Nabízejte Zaměřte se spíše na celkový přehled Klienti musí cítit, že máte zájem Hodně se divte

Fáze 3 Udělejte si přehled toho co víte Zkuste odhadnout jak velkou část drogové scény jste zmapovali Zamyslete se, jestli vám něco neuniklo Naplánujte další postup

Fáze 4 Začněte mapovat chování jednotlivců Ptejte se na detaily Nechte si všechno vysvětlit Postupujte krok po kroku Ptejte se, jak to dělají ti druzí Zaměřte se na význam spoluuživatelů

Fáze 5 Vytvořte si příběh Sledujte scénu z širšího pohledu Udělejte si přehled toho co je důležité Začněte uvažovat, kde a jak byste mohli intervenovat Intervence musí mít několik rovin Materiál Vzdělvání Nabídka služeb …

Poznání problému je cestou k jeho řešení. To platí když scénu mapujete I když aplikujete intervenci Cesta k hodnocení efektivity Pro zhodnocení efektivity je nezbytné udělat si soupis toho, co se nám podařilo

Hodnocení - kvantitativní data S kolika lidmi jsme mluvili Na jakou úroveň jsme se dostali při mapování scény Kolik vln, nebo fází snowballu proběhlo Jak odhadujeme spotřebu injekčního náčiní …

Hodnocení - kvalitativní data Popis rizikových momentů při injekční aplikaci Popis skupinových norem a rituálů Propojení drogové scény Návrhy intervencí Zhodnocení dopadu intervencí …

Pro to, abychom mohli data “prodat“, je třeba vést se nějaké záznamy, či evidenci. Nakonec i pro samotný proces je evidence nezbytná. Spoléhat na paměť je ošidné