Brambůrky Štefánková Lucie, APBI. Začátek brambor v Čechách nejstarší zmínka je z roku 1623 - šlechtic Vilém Slavata nejstarší zmínka je z roku 1623 -

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1.Význam kosmetického účinku šamponu
Advertisements

Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
zpracovaný v rámci projektu EU
Název Recyklace skla Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Dusík, fosfor.
Průmyslová výroba hotových pokrmů 3. přednáška Tradiční technologie.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Úrodnost půdy, půdní druhy, půdní typy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
PřírodaZábavaVzorceHistorie  Tento plyn mohli nebo mohou produkovat bakterie žijící ve vlhčích oblastech hluboko pod suchým povrchem.
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
TROPICKÉ A SUBTROPICKÉ OVOCE A PLODY
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Planeta Země – Pedosféra
Polysacharidy.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Vybrané prvky a anorganické.
Technologie – výrobní proces ve strojírenství
Čokoláda.
Degradace půd vlivem zemědělství
UGO.
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM VODA, VZDUCH, PŮDA
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Pěstování trav na semeno
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_52_INOVACE_02/1/17_Chemie VODÍK - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_163.
Okopaniny– druhy, význam
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Kalvinismus Anglikánská církev
Vypracoval: David Pavelka Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
JEDNOBUNĚČNÉ ROSTLINY SINICE
POVRCH KRAJINY Vlastivěda Pro 4.ročník Gabriela Mikulková 2012.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
VY_32_INOVACE_CHK4_4760 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Vysočina Vysočina Obsah Základní informace Základní informace Základní informace Základní informace Hospodářství Hospodářství Hospodářství Havlíčkův.
Strategický partner & Arkopharma má na francouzském farmaceutickém trhu klíčovou pozici Arkopharma – jeden z hlavních evropských farmaceutických koncernů.
Ekosystém přirozený a umělý
HISTORIE POČÍTAČŮ III druhá a třetí generace počítačů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMI_HISTORIE_A_PESTOVANI_VINA_PREZENTA CE_01 Název školyStřední škola.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Potravinářské zbožíznalství
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Výroba. Výroba Výrobní proces zahrnuje všechny činnosti, které vedou k hotovému výrobku.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Technika obsluhy – Výroba kávy
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Výrobní činnost CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Potravinářské zbožíznalství
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Transkript prezentace:

Brambůrky Štefánková Lucie, APBI

Začátek brambor v Čechách nejstarší zmínka je z roku šlechtic Vilém Slavata nejstarší zmínka je z roku šlechtic Vilém Slavata přijímány s nedůvěrou a obavami -> považovány za pohanskou a nekřesťanskou plodinu, za plodinu nečistou a zdraví ohrožující přijímány s nedůvěrou a obavami -> považovány za pohanskou a nekřesťanskou plodinu, za plodinu nečistou a zdraví ohrožující používány pouze jako okrasná exotická rostlina používány pouze jako okrasná exotická rostlina lékaři je předepisovali jako „všelék“ lékaři je předepisovali jako „všelék“ kolem roku pruský král Bedřich I. Veliký nařídil jejich pěstování v tehdejším Prusku kolem roku pruský král Bedřich I. Veliký nařídil jejich pěstování v tehdejším Prusku do českých zemí přišly brambory z Braniborska, odtud vznikl také jejich český název do českých zemí přišly brambory z Braniborska, odtud vznikl také jejich český název

Bohemia Chips na českém trhu od roku 1983 na českém trhu od roku 1983

Které brambory se hodí pro výrobu? nejvhodnější odrůdy brambor - > udržení stálé kvality nejvhodnější odrůdy brambor - > udržení stálé kvality dnes 39 českých dodavatelů brambor-> dnes 39 českých dodavatelů brambor-> –nejranější - v regionu jižní Moravy a Polabí –hlavní sklizeň brambor určených ke skladování je v oblastech bývalých okresů Tábor, Jindřichův Hradec, Pelhřimov, Benešov a Žďár nad Sázavou –z celkového počtu 131 pěstovaných v ČR se pro výrobu využívá 11 následuje skladování v halách, měření obsahů jednotlivých látek, mytí, čištění a další kontrola následuje skladování v halách, měření obsahů jednotlivých látek, mytí, čištění a další kontrola

Výrobní proces Bohemia chips krájecí stroj -> tenké plátky -> různé druhy bramb. krájeny na různě silné plátky krájecí stroj -> tenké plátky -> různé druhy bramb. krájeny na různě silné plátky důkladné opláchnutí, aby se odstranil povrchový škrob -> fritéza - palmový olej s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin důkladné opláchnutí, aby se odstranil povrchový škrob -> fritéza - palmový olej s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin kontrola kvality usmažených brambůrků –také automat.kamera – vyřazení nestandartních kusů kontrola kvality usmažených brambůrků –také automat.kamera – vyřazení nestandartních kusů sůl nebo koření je nanášeno v rotujícím bubnu – poprášení brambůrků a promíchání sůl nebo koření je nanášeno v rotujícím bubnu – poprášení brambůrků a promíchání nejrůznější chutě- od klasických „slaných” až po netradiční jako je „hovězí na cibulce” nebo „uzené s křenem” nejrůznější chutě- od klasických „slaných” až po netradiční jako je „hovězí na cibulce” nebo „uzené s křenem” před balením jsou brambůrky zchlazeny před balením jsou brambůrky zchlazeny hotové lupínky se přepravují pomocí automatické linky do balicích automatů řízených počítačem hotové lupínky se přepravují pomocí automatické linky do balicích automatů řízených počítačem odvážení ideálního množství výrobku-> vkládání do sáčků odvážení ideálního množství výrobku-> vkládání do sáčků sáčky vyráběny ze speciální metalizované fólie- izolace proti vlhkosti, kyslíku a působení světla sáčky vyráběny ze speciální metalizované fólie- izolace proti vlhkosti, kyslíku a působení světla ochranná dusíková atmosféra ochranná dusíková atmosféra naplněné sáčky opět kontroluje automatika naplněné sáčky opět kontroluje automatika

věděli jste, že… na výrobu jedné tuny lupínků je potřeba čtyř tun brambor, protože ty obsahují vysoký podíl vody, která se při výrobním procesu odpaří na výrobu jedné tuny lupínků je potřeba čtyř tun brambor, protože ty obsahují vysoký podíl vody, která se při výrobním procesu odpaří ročně se v jihočeské továrně vyrobí přes tun lupínků ročně se v jihočeské továrně vyrobí přes tun lupínků 74 % české populace si pochutnává na značce Bohemia více než jednou do měsíce 74 % české populace si pochutnává na značce Bohemia více než jednou do měsíce bramborové lupínky jsou vhodné nejen jako pochoutka k vínu, ale hodí se třeba jako příloha k nejrůznějším druhům grilovaných mas bramborové lupínky jsou vhodné nejen jako pochoutka k vínu, ale hodí se třeba jako příloha k nejrůznějším druhům grilovaných mas

ukázka z televize stream.cz jak-se-co-dela-chipsy jak-se-co-dela-chipsy jak-se-co-dela-chipsy jak-se-co-dela-chipsy

zdroje: povstani.html povstani.html povstani.html povstani.html lavata_z_Chlumu.jpg lavata_z_Chlumu.jpg lavata_z_Chlumu.jpg lavata_z_Chlumu.jpg chlumu.html chlumu.html chlumu.html chlumu.html technika/veda/letosni-ig-nobelovy-ceny-za-blechy-i- bramburky_83447.html technika/veda/letosni-ig-nobelovy-ceny-za-blechy-i- bramburky_83447.html technika/veda/letosni-ig-nobelovy-ceny-za-blechy-i- bramburky_83447.html technika/veda/letosni-ig-nobelovy-ceny-za-blechy-i- bramburky_83447.html