Brambůrky Štefánková Lucie, APBI
Začátek brambor v Čechách nejstarší zmínka je z roku šlechtic Vilém Slavata nejstarší zmínka je z roku šlechtic Vilém Slavata přijímány s nedůvěrou a obavami -> považovány za pohanskou a nekřesťanskou plodinu, za plodinu nečistou a zdraví ohrožující přijímány s nedůvěrou a obavami -> považovány za pohanskou a nekřesťanskou plodinu, za plodinu nečistou a zdraví ohrožující používány pouze jako okrasná exotická rostlina používány pouze jako okrasná exotická rostlina lékaři je předepisovali jako „všelék“ lékaři je předepisovali jako „všelék“ kolem roku pruský král Bedřich I. Veliký nařídil jejich pěstování v tehdejším Prusku kolem roku pruský král Bedřich I. Veliký nařídil jejich pěstování v tehdejším Prusku do českých zemí přišly brambory z Braniborska, odtud vznikl také jejich český název do českých zemí přišly brambory z Braniborska, odtud vznikl také jejich český název
Bohemia Chips na českém trhu od roku 1983 na českém trhu od roku 1983
Které brambory se hodí pro výrobu? nejvhodnější odrůdy brambor - > udržení stálé kvality nejvhodnější odrůdy brambor - > udržení stálé kvality dnes 39 českých dodavatelů brambor-> dnes 39 českých dodavatelů brambor-> –nejranější - v regionu jižní Moravy a Polabí –hlavní sklizeň brambor určených ke skladování je v oblastech bývalých okresů Tábor, Jindřichův Hradec, Pelhřimov, Benešov a Žďár nad Sázavou –z celkového počtu 131 pěstovaných v ČR se pro výrobu využívá 11 následuje skladování v halách, měření obsahů jednotlivých látek, mytí, čištění a další kontrola následuje skladování v halách, měření obsahů jednotlivých látek, mytí, čištění a další kontrola
Výrobní proces Bohemia chips krájecí stroj -> tenké plátky -> různé druhy bramb. krájeny na různě silné plátky krájecí stroj -> tenké plátky -> různé druhy bramb. krájeny na různě silné plátky důkladné opláchnutí, aby se odstranil povrchový škrob -> fritéza - palmový olej s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin důkladné opláchnutí, aby se odstranil povrchový škrob -> fritéza - palmový olej s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin kontrola kvality usmažených brambůrků –také automat.kamera – vyřazení nestandartních kusů kontrola kvality usmažených brambůrků –také automat.kamera – vyřazení nestandartních kusů sůl nebo koření je nanášeno v rotujícím bubnu – poprášení brambůrků a promíchání sůl nebo koření je nanášeno v rotujícím bubnu – poprášení brambůrků a promíchání nejrůznější chutě- od klasických „slaných” až po netradiční jako je „hovězí na cibulce” nebo „uzené s křenem” nejrůznější chutě- od klasických „slaných” až po netradiční jako je „hovězí na cibulce” nebo „uzené s křenem” před balením jsou brambůrky zchlazeny před balením jsou brambůrky zchlazeny hotové lupínky se přepravují pomocí automatické linky do balicích automatů řízených počítačem hotové lupínky se přepravují pomocí automatické linky do balicích automatů řízených počítačem odvážení ideálního množství výrobku-> vkládání do sáčků odvážení ideálního množství výrobku-> vkládání do sáčků sáčky vyráběny ze speciální metalizované fólie- izolace proti vlhkosti, kyslíku a působení světla sáčky vyráběny ze speciální metalizované fólie- izolace proti vlhkosti, kyslíku a působení světla ochranná dusíková atmosféra ochranná dusíková atmosféra naplněné sáčky opět kontroluje automatika naplněné sáčky opět kontroluje automatika
věděli jste, že… na výrobu jedné tuny lupínků je potřeba čtyř tun brambor, protože ty obsahují vysoký podíl vody, která se při výrobním procesu odpaří na výrobu jedné tuny lupínků je potřeba čtyř tun brambor, protože ty obsahují vysoký podíl vody, která se při výrobním procesu odpaří ročně se v jihočeské továrně vyrobí přes tun lupínků ročně se v jihočeské továrně vyrobí přes tun lupínků 74 % české populace si pochutnává na značce Bohemia více než jednou do měsíce 74 % české populace si pochutnává na značce Bohemia více než jednou do měsíce bramborové lupínky jsou vhodné nejen jako pochoutka k vínu, ale hodí se třeba jako příloha k nejrůznějším druhům grilovaných mas bramborové lupínky jsou vhodné nejen jako pochoutka k vínu, ale hodí se třeba jako příloha k nejrůznějším druhům grilovaných mas
ukázka z televize stream.cz jak-se-co-dela-chipsy jak-se-co-dela-chipsy jak-se-co-dela-chipsy jak-se-co-dela-chipsy
zdroje: povstani.html povstani.html povstani.html povstani.html lavata_z_Chlumu.jpg lavata_z_Chlumu.jpg lavata_z_Chlumu.jpg lavata_z_Chlumu.jpg chlumu.html chlumu.html chlumu.html chlumu.html technika/veda/letosni-ig-nobelovy-ceny-za-blechy-i- bramburky_83447.html technika/veda/letosni-ig-nobelovy-ceny-za-blechy-i- bramburky_83447.html technika/veda/letosni-ig-nobelovy-ceny-za-blechy-i- bramburky_83447.html technika/veda/letosni-ig-nobelovy-ceny-za-blechy-i- bramburky_83447.html