Enzymy = biokatalyzátory jsou to složitě uspořádané bílkoviny (většinou nesnáší teplo denaturace, pracují jen při určit hodnotě pH) funkce – snižování aktivační energie reakcí (= energie, kterou je nutno dodat, aby mohla chemická reakce proběhnout – na štěpení vazeb reaktantů) - tím urychlují chemické reakce, při reakci se nespotřebovávají (nemění se)
- pokus se syrovým (enzym kataláza) a Důkaz denaturace: - pokus se syrovým (enzym kataláza) a vařeným bramborem (zničený enzym) - enzym kataláza je schopen rozkládat peroxid vodíku: 2 H2O2 2 H2O + O2 - k rozkladu došlo jen na syrovém bramboru
Enzymy mají specifické účinky – umožňují přeměnu pouze některých látek (často pouze jediné) důkaz – pokus viz prac. sešit 33/3 1. Zkumavka: škrob + voda…………….nereaguje s Fehling. činidlem 2. škrob + sacharáza (kvasnice) ……...nereaguje (málo) 3. škrob + amyláza (sliny) ……………..reaguje 4. sacharosa + voda ……………………nereaguje 5. sacharosa + sacharáza ……………..reaguje 6. sacharosa + amyláza ………………..nereaguje (nebo málo)
Vysvětlení pokusu: sacharosa a škrob s Fehlingovým činidlem nereagují – enzym sacharáza štěpí jen sacharosu (na glukosu a fruktosu – reagují s Fehlingovým činidlem=CuSO4, vzniká měď), ale škrob neštěpí enzym amyláza (sliny) štěpí jen škrob (na glukosu), sacharosu neštěpí Poznámka: Během působení enzymu musí být teplota do cca 40°C (teplotní optimum)
Použití enzymů: Potravinářství – výroba sýrů Lékařství - detekce protilátek, stanovení glukosy v krvi… Prací prášky – rozklad bílkovin, tuků (tepelně odolné enzymy) Kvašení (pivo) Čištění šťáv, moštů ….