Enzymy = biokatalyzátory

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
průběh chemických reakcí
Advertisements

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Chemické reakce Mgr. Helena Roubalová
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová.
Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Laboratorní práce Sacharidy I. PaedDr. Jiřina Ustohalová.
VY_32_INOVACE_05_PVP_251_Hol
Sacharidy opakování CH-2 Organická chemie, DUM č. 9 Mgr. Radovan Sloup
ENZYMY – enzymová katalýza PaedDr. Vladimír Šmahaj
Faktory ovlivňující průběh chem. reakce
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Oligosacharidy.
Chemická stavba buněk Září 2009.
VY_32_INOVACE_05-14 Chemická kinetika I
Kinetika chemických reakcí (učebnice str. 97 – 109)
CHEMICKÉ REAKCE.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Faktory ovlivňující reakční rychlost, teorie chemické kinetiky
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Přírodní látky - systematizace a opakování
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Složení a fyzikálně-chemické vlastnosti bílkovin
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Sloučeniny v organismech
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Další přírodní látky.
BÍLKOVINY.
Vysvětlení pojmu enzymy
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Digitální učební materiál
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
ZŠ Benešov, Jiráskova CHEMIE Vlivy na rychlost chemických reakcí – 8.ročník Mgr. Jitka Říhová.
CUKRY = SACHARIDY.
ENZYMY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_26.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Potravinářské zbožíznalství
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
RISKUJ Z ORGANICKÉ CHEMIE.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Sacharidy – obecný přehled
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
VY_32_INOVACE_C9-003 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Bílkoviny (proteiny).
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Potravinářské zbožíznalství
Význam a výskyt sacharidů
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Enzymy = biokatalyzátory jsou to složitě uspořádané bílkoviny (většinou nesnáší teplo denaturace, pracují jen při určit hodnotě pH) funkce – snižování aktivační energie reakcí (= energie, kterou je nutno dodat, aby mohla chemická reakce proběhnout – na štěpení vazeb reaktantů) - tím urychlují chemické reakce, při reakci se nespotřebovávají (nemění se)

- pokus se syrovým (enzym kataláza) a Důkaz denaturace: - pokus se syrovým (enzym kataláza) a vařeným bramborem (zničený enzym) - enzym kataláza je schopen rozkládat peroxid vodíku: 2 H2O2 2 H2O + O2 - k rozkladu došlo jen na syrovém bramboru

Enzymy mají specifické účinky – umožňují přeměnu pouze některých látek (často pouze jediné) důkaz – pokus viz prac. sešit 33/3 1. Zkumavka: škrob + voda…………….nereaguje s Fehling. činidlem 2. škrob + sacharáza (kvasnice) ……...nereaguje (málo) 3. škrob + amyláza (sliny) ……………..reaguje 4. sacharosa + voda ……………………nereaguje 5. sacharosa + sacharáza ……………..reaguje 6. sacharosa + amyláza ………………..nereaguje (nebo málo)

Vysvětlení pokusu: sacharosa a škrob s Fehlingovým činidlem nereagují – enzym sacharáza štěpí jen sacharosu (na glukosu a fruktosu – reagují s Fehlingovým činidlem=CuSO4, vzniká měď), ale škrob neštěpí enzym amyláza (sliny) štěpí jen škrob (na glukosu), sacharosu neštěpí Poznámka: Během působení enzymu musí být teplota do cca 40°C (teplotní optimum)

Použití enzymů: Potravinářství – výroba sýrů Lékařství - detekce protilátek, stanovení glukosy v krvi… Prací prášky – rozklad bílkovin, tuků (tepelně odolné enzymy) Kvašení (pivo) Čištění šťáv, moštů ….