Johannes Kepler (1571-1630).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
Advertisements

důsledky v krajinné sféře
POHYB V GRAVITAČNÍM POLI
Gravitační pole.
4. Přednáška – BBFY1+BIFY1 gravitační pole
Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
Keplerovy zákony.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _633 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Rovnoměrný pohyb Přímočarý – velikost ani směr rychlosti se nemění
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Keplerovy zákony Jan Janoušek F11125.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastMechanika DUMVY_32_INOVACE_MF_135 TémaKeplerovy.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F29/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Keplerovy zákony Autor:
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Pohyby Země Název školy
Šikmý vrh trajektorie:.
Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe)
1 Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
1. ZÁKLADNÍ POJMY ASTROFYZIKY
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Tvar a velikost Země Tvar Země - velice složitý, matematicky těžko definovatelné těleso. Velmi zjednodušeně: Země je koule na pólech zploštělá. - Geoid:
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
Kruhový pohyb Určení polohy Polární souřadnice r, 
Gravitační pole Newtonův gravitační zákon
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Keplerovy zákony a gravitační.
Mechanika Gravitační pole.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
německý matematik, astrolog a astronom
ASTROFYZIKA.
4. Přednáška – BOFYZ gravitační pole
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_8 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.ročník.
Pohyby Země a jejich důsledky
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU DOSTŘEDIVÁ SÍLA Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
MODERNÍ VĚDA Počátek novověku
Vypracovala: Pavla Monsportová 2.B
Pohyby v centrálním gravitačním poli Slunce, Keplerovy zákony
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _637 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Gravitační síla, gravitační pole
Mechanika I. Rovnoměrný pohyb po kružnici VY_32_INOVACE_10-10.
MŮŽEME POCHOPIT VESMÍR, VE KTERÉM ŽIJEME?
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Vinné sudy jako inspirace vzniku infinitezimálního počtu Prof. RNDr. Josef Molnár, CSc., PřF UP v Olomouci Univerzita třetího věku.
PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _634 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Kruh, kružnice Matematika 8.ročník ZŠ
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Keplerovy zákony.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
Cavendishův experiment Vážení Země. Cavendishův experiment Vážení Země.
Sluneční soustava  Slunce  Planety a jejich měsíce  Trpasličí planety  Planetky (asteroidy)  Komety  Meteoroidy, meziplanetární prach  Transneptunická.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a příroda Okruh dle RVP: Fyzika Tematická.
HISTORIE NÁZORŮ NA VESMÍR.
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
Pohyby v centrálním gravitačním poli
KMT/ASTR1 – Astronomie pro 1. stupeň ZŠ
KEPLEROVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
Odsluní Přísluní Slunce Oběžná dráha Země okolo slunce Země Země
Otáčení Země kolem své osy
Keplerovy zákony.
Gravitace.
Př 2: V roce 1672, když se nacházel Mars nejblíže Zemi (viz obrázek), astronomové zjistili, že vzdálenost Marsu a Země je 73 mil. km. Dále znali oběžnou.
2. Centrální gravitační pole
2. Centrální gravitační pole
Pohyby v gravitačním poli jednoho tělesa
Transkript prezentace:

Johannes Kepler (1571-1630)

Životopis Narozen 27.12.1571 Weil der Stadt Studoval v Tübingenu 1598- vyhoštěn ze Štýrskeho Hradce- pomocník Tychona de Brahe 1601- přebírá po smrti Tychona fci dvorního matematika 1604- objevil Supernovu- Keplerova nova 1612- vrchní matematik Horních Rakous 1628- soukromý matematik 1630-umírá na cestě do Řezna na důsledku horečky

Tyge Ottesen Brahe (14. prosince 1546 - 24. října 1601) Je považován za nejlepšího a nejpřesnějšího pozorovatele hvězdné oblohy, jenž byl překonán až šedesát let po vynalezení dalekohledu.

Keplerova nova

Keplerova díla Kalendář astrologických předpovědí 1595 Mysterium cosmographicum (záhady vesmíru) Astronomie nova ( nová astronomie) Dioptrice Epitome astronamie copernicane (souhrn koperníkovské astronomie) Harmonia mundi (harmonie světa) Tabulae rudolphinae (rudolfinské tabulky) Solemnium (sen)

Keplerovy zákony

První keplerův zákon I. Keplerův zákon popisuje tvar trajektorie planety Planety se pohybují kolem Slunce po elipsách, které jsou málo odlišné od kružnic, v jejichž společném ohnisku je Slunce.

Druhý keplerův zákon II. Keplerův zákon vysvětluje pohyb planety Obsahy ploch opsaných průvodičem planety za jednotku času jsou konstantní. Průvodič planety rozumíme úsečku, která spojuje střed planety se středem Slunce. Délka průvodiče se mění při pohybu planety od nejmenší hodnoty v perihéliu (přísluní) do nejdelší v aféliu (odsluní). Plochy opsané tímto průvodičem jsou stejné. Z toho vyplívá, že pohyb planety v trajektorii je nerovnoměrný. Rychlost v perihéliu P je maximální (vp), následně klesá až je v aféliu A minimální (va). Země je například v perihéliu v lednu a v aféliu v červenci. Důsledkem toho je zimní půlrok na severní polokouli kratší než letní.

Třetí keplerův zákon III. Keplerův zákon vyjadřuje vztah mezi oběžnými dobami planet a délkami hlavních poloos eliptických trajektorií. Poměr druhých mocnin oběžných dob dvou planet se rovná poměru třetích mocnin hlavních poloos jejich trajektorií. Matematicky vyjádřeno: T²1/T²2 = a³1/a³ Kde a1, a2 jsou délky hlavních poloos a T1, T2 jsou jejich oběžné doby kolem Slunce.

Pojmenováno v jeho cti Keplerova prostorová observatoř Keplerova nova. Keplerův kráter na Měsíci Keplerův kráter na Marsu univerzita Johannese Keplera v Linz Tělocvična Johannese Keplera v Praze Gymnázium Jana Keplera v ČR Keplerstraße v Hanau blízko Frankfurtu

Citátek z keplerových úst Geometrie má dva podklady. Pythagorovu větu a zlatý řez. Prvbí má cenu zlata a druhý spíše připomíná drahocenný kámen.