Referát č.8 Daniela Venusová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informatika, základní pojmy
Advertisements

1IT PVY Klasifikace programového vybavení Ing. Jiří Šilhán.
Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Typy programů operační systémy programy pro práci se soubory
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Kateřina Svobodová a Markéta Pospíšilová
Software – aplikace, programy
Software Dělení programů.
Referát č.8 Jakub Pelikán
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Otázka č. 8 Ingrid Vyroubalová.  Veškeré programové vybavení počítače  Určeno pro interakci s uživatelem  Využívá grafické rozhraní (GUI) (MS Office,
Opakování učiva pro 7. ročník
Anotace Žák definuje aplikační SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat aplikační software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
mp4 png pps html doc txt xlsx ppt gif docx pdf avi mp3
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
* Slouží pro vytváření a úpravu textových dokumentů. * Dnešní pokročilé textové procesory umožňují do dokumentu vkládat kromě textu i obrázky, videa,
Programové vybavení počítače
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
Opakování hardware a software.
Opakování učiva pro 8. ročník
Práce s operačním systémem
Počítačová grafika a prezentace
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
INFORMATIKA 9 Kancelářské využití software III2 – I9- 17.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Veškerá data v počítači jsou uložena jako soubory.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Prezentační software Vypracovali: Zdeněk Zych Jonáš Fiala Adam Ratkovský.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 2 Software Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Identifikátor materiálu: EU
OPERAČNÍ SYSTÉM.
OPAKOVÁNÍ…OPAKOVÁNÍ… … a něco nového. PC a já Co znamená zkratka PC? PERSONAL COMPUTER - OSOBNÍ POČÍTAČ.
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
Operační systémy OS.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Informatika Soubory a složky
FORMÁTY DATOVÝCH SOUBORŮ
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Název školyStřední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Zdeněk Šebestík AnotacePrezentace slouží k seznámení se strukturou.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
SOFTWARE Operační systémy.
Vypracoval / Roman Málek
Textový Editor.
Software počítače - rozdělení
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
SOFTWARE II Aplikační software.
INFORMATIKA – složky a soubory
Aplikačné programy Základné užívateľské programy na prácu s textom a grafikou rozdelenie: TEXTOVÉ EDITORY TABUĽKOVÉ EDITORY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY GRAFICKÉ.
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

Referát č.8 Daniela Venusová

Obsah Aplikační software Programovací jazyky Formáty datových souborů

Aplikační software Aplikační software (zkráceně aplikace) je v informatice veškeré programové vybavení počítače (tj. software ), které umožňuje provádět nějakou užitečnou činnost.  Aplikace využívají pro interakci s uživatelem grafické nebo textové rozhraní, případně příkazový řádek. Mezi aplikace nepatří systémový software. Aplikace se může skládat z několika programů, případně je několik aplikací spojeno do skupiny, kterou označujeme jako aplikační balíky.

Dělení: Aplikační software můžeme rozdělit do různých skupin, které se mohou překrývat. Některé aplikace mohou patřit i do více skupin. Antivirové programy Databázové systémy Ekonomické a informační systémy Grafické editory Hry Internetové prohlížeče Kancelářské balíky Pomocné programy

Poštovní programy Prezentační programy Správci souborů a archivační programy Tabulkové kalkulátory Technické programy Textové editory a DTP programy Výukové programy Vývojové nástroje Další

Programovací jazyky Programovací jazyk je prostředek pro zápis algoritmů, jež mohou být provedeny na počítači. Zápis algoritmu ve zvoleném programovacím jazyce se nazývá program. Programovací jazyk je komunikačním nástrojem mezi programátorem a počítačem. Programovací jazyk je vlastně soubor pravidel pro zápis algoritmu, odborně řečeno se jedná o formální jazyk. Programovací jazyky existují v řadě verzí, mluvíme někdy o dialektech programovacího jazyka. Existují také standardy pro programovací jazyky.

Existuje mnoho programovacích jazyků, obecně se dělí na vyšší a nižší programovací jazyky. Některé programovací jazyky byly vytvořeny především pro výuku programování a algoritmického myšlení. První programovací jazyky existovaly ještě dříve než počítače. Už v 19. století se používaly programovatelné tkalcovské stavy nebo perforované papírové válce pro samohrající piána.

Formáty datových souborů Neboť na záznamová média, například pevný disk, mohou být ukládány jen bity, musí být počítač schopen na ně a zpět převést informaci. Existuje množství různých formátů, přizpůsobených pro ukládání různých typů informace. Často existuje více formátů pro reprezentaci jednoho typu dat. Pro správné zacházení s daty, bylo potřeba, aby operační systém rozeznal jaká data se v souboru v souborovém systému nacházejí. Operační systémy v minulosti zavedly několik způsobů řešení.

Obrázky: JPEG, BMP, WBMP, GIF, PNG, TIFF… Video: MPEG-1, MPEG-2, WMV… Zvuk: MP 3, WAV, WMA … Kontejnery: AVI, MPEG, MP4, WebM… Textové dokumenty: TXT, ODT, PDF, DOC … Tabulkové dokumenty: XLS, ODS … Prezentační dokumenty: PPT, ODF… Formát internetových stránek: HTML

Zdroje : cs.wikipedia.org Jiné internetové stránky