Moc výkonná Pavel Šuranský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Advertisements

Moc výkonná I Prezident VY_32_INOVACE_ 07 - Moc výkonná I.
VÝKONNÁ MOC Mgr. Michal Oblouk EXEKUTIVA.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Občanská výchova 9. ročník
Dělba moci.
Česká republika-demokratický stát
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Dělba moci. Listina práv a svobod
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Česká republika – demokratický stát
O řízení státu Prezident: Miloš Zeman
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Modern í š kola reg.č í slo projektu CZ.1.07/1.4.00/ N á zev výukov é ho materi á lu: MOC VÝKONNÁ K ó d (označen í DUM): VY_32_INOVACE_3.Ov8 07.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Soustava veřejných rozpočtů II.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Organizace Státní správy
VY_32_INOVACE_02_SVP_073_Zrn
Vypracoval: Mgr. Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_37 Datum:
Politický systém ČR – Vláda ČR
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceStát a jeho představitelé Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje státní.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ PREZIDENT ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
VY_32_INOVACE_SVF32760DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Státní správa Petr Machala.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Exekutiva a justice VkO 9.
Státní rozpočet I. Petr Machala.
Prezidenti ČSR a ČR.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Prezident ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Vláda ČR. Předem bychom rádi poděkovali těm, kteří na nás nebudou během prezentace házet nenávistné či nepřítomné pohledy. Děkujeme.
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VLÁDA. Vláda – předseda vlády (premiér) - místopředsedové - ministři Vláda České republiky  je vrcholný orgán výkonné moci  vláda je jmenována vždy.
JÁ JAKO OBČAN ČESKÉ REPUBLIKY ZS1BP_PIV4, jaro 2015 Mgr. Kateřina Mrázková, Ph.D.
PREZIDENT. Prezident České republiky  je hlava České republiky  od roku 2013 volen přímo občany ČR  skládá slib do rukou předsedy Senátu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_050 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Právní základy státu.
EU_32_sada1_14_SV_Vláda_Cup
VÝKONNÁ MOC Mgr. Michal Oblouk EXEKUTIVA.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Politický systém České republiky
Výchova k občanství Moc výkonná
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Seznámit žáky s utvořením a složením vlády
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Výchova k občanství Moc výkonná
v československé historii
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NAŠI PREZIDENTI VY_32_INOVACE_F19
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Popis prezentace Přehled prezidentů ČSR,ČSSR,ČSFR a ČR
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Moc výkonná Pavel Šuranský

Stačí nám v běžném životě jenom zákony? K čemu slouží zákony? Stačí nám v běžném životě jenom zákony?

Kdo se stará o konkrétní uplatnění zákonů, nařízení a vyhlášek v běžném životě?

Výkonná moc (exekutiva) uplatňuje se při správě a řízení státu uvádí zákony, vyhlášky a nařízení do života nejvyššími orgány jsou vláda a prezident Strakova akademie Pražský hrad

Vláda vrcholný orgán výkonné moci řídí všechny oblasti společnosti (chod státu ) Kdo tvoří vládu. Z koho se skládá? předseda ( premiér ) místopředsedové ministři - řídí svůj resort hospodářského či společenského života

Jak vzniká vláda? prezident jmenuje premiéra premiér navrhuje ostatní členy vlády prezident jmenuje ostatní členy vlády poslanecká sněmovna vyjadřuje vládě důvěru

Která ministerstva řídí tyto resorty? školství, tělovýchovy a mládeže dopravy spravedlnosti zdravotnictví

Která ministerstva řídí tyto resorty? vnitra obrany práce a sociálních věcí životního prostředí

Která ministerstva řídí tyto resorty? kultury zemědělství financí průmyslu a obchodu

Prezident nejvyšší představitel státu (hlava státu) reprezentuje stát v zahraničí

Až budu velký stanu se prezidentem… Odpověď na následující otázky najdete v Ústavě Kým je volen prezident ČR? Je volen společně oběma komorami parlamentu. Jak dlouhé je funkční období prezidenta? Funkční období 5 let (nejvýše 2x za sebou) Jaký je minimální věk prezidenta? Minimální věk 40 let.

Dokážete s pomocí Ústavy ČR doplnit některé pravomoci prezidenta ČR? jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády podepisuje zákony sjednává mezinárodní smlouvy vyhlašuje volby do Poslanecké sněmovny a Senátu má právo udělit amnestii

Dokážete s pomocí Ústavy ČR doplnit některé pravomoci prezidenta ČR? propůjčuje státní vyznamenání přijímá vedoucí zahraničních zastupitelských misí pověřuje a odvolává vedoucí zastupitelských misí ČR jmenuje soudce, generály a některé další funkcionáře ČR může rozpustit Poslaneckou sněmovnu

Kteří prezidenti stáli v čele Československého státu od roku 1918 do roku 1989? T. G. M. Tomáš Garrigue Masaryk 1953 - 1957 1975 - 1989 1938 - 1945 1968 - 1975 1945 - 1948 1957 - 1968 1918 - 1935 1948 - 1953 1935 - 1938 E. B. Edvard Beneš E. H. Emil Hácha Edvard Beneš E. B. Klement Gottwald K. G. A. Z. Antonín Zápotocký A. N. Antonín Novotný L. S. Ludvík Svoboda Gustav Husák G. H.

Na závěr ještě něco z politického slovníku Víte, co je….? interpelace Poslanci mají právo klást členům vlády otázky, na které musí v určité lhůtě odpovědět. demise Zřeknutí se funkce nebo úřadu před uplynutím funkčního období (např. demise ministra )

Děkuji za pozornost