KELTOVÉ II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní oblečení hasiče k zásahu
Advertisements

ODÍVÁNÍ VE STAROVĚKÉM ŘECKU.
Klasicistní MÓDA VY_32_INOVACE_ 18 Klasicistní móda.
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Mladší doba kamenná Doba bronzová Doba železná
Pohádka, hlavní postavy, hlavní myšlenka (ponaučení)
POHYBY ZEMĚ
PRAVĚKÉ UMĚNÍ.
KELTOVÉ III.
Pravěké umění Mezolit a neolit.
Lukáš Kotlár Tercie 2010/2011. Fibonacciho posloupnost.
PANOVNÍCI EGYPTA Použitá literatura: Válková, V. : Dějepis 6
ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA
Autor: Mgr. Ilona Nováková
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_5260_NES
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
VY _12_INOVACE_D.6.19 KELTOVÉ – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 14. října Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost.
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_4660_NES
Všeználek dnes bude vypravovat o prvních obyvatelích naší země.
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_5660_NES
Design tužkou a ve 3D Design šperku Hana Děcká
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Vlastivěda - dějepisná část (4. a 5. ročník) Název a číslo učebního.
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_4260_NES
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Běžný život ve starověkém ŘECKU BYDLENÍ, BYDLENÍ, OBLEČENÍ OBLEČENÍ RODINA RODINA ÚČESY ÚČESY STOLOVÁNÍ STOLOVÁNÍ.
Renesanční móda VY_32_INOVACE_ 07 - Renesanční moda.
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
ODÍVÁNÍ A OBUV VE STAROVĚKÉM ŘÍMĚ
BAROKNÍ ODĚVY. šaty bohatých ž en krásné a velmi zdobné, náro č né na oblékání a plné detail ů : šaty bohatých ž en krásné a velmi zdobné, náro č né na.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Barokní móda.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Vybavení lékárničky Co by mělo být v každé lékárničce?
Poezie, písnička (V domě straší duch)
6. ročník Pravěk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
6. ročník Pravěk.
Neuroptera Síťokřídlí.
Další nálezy na keltském sídlišti
Sortiment oděvních výrobků. Názvy a rozdělení výrobků k odívání se řídí normou ČSN To je závazné pro výrobu, učební texty a literaturu.
Vývoj módy od A do Z Jana Vosátková Alina Sutulová.
70. léta Móda 70 let je ve stylu sexuální revoluce.Do módy přicházejí minisukně. K dané módě se nosily dlouhé vlasy nebo účesy upravené tupým střihem.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_177_Jak se lidé oblékali TÉMA: STŘEDOVĚK.
Zpracovala Irena Krištofová.  Typický oděv má …  Popis ženského oděvu  To co měli na hlavě bylo velice důležité  Co všechno museli nosit páni  Fotky.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ DĚJEPIS VY_32_INOVACE_13_ středověká kultura oblékání Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední škola uměleckořemeslná a oděvní.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovské Čechy Datum vytvoření
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední škola uměleckořemeslná a oděvní.
Vikingové. Kdo byli vikingové  patřili mezi germánské kmeny  slovo Viking je pravděpodobně odvozeno od vík=záliv, říkali si tak obyvatelé dnešního Dánska,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Zpracovala: Barbora Brožíková IX. ročník 2012/2013
Jak se lidé oblékali Zpracovala : Terezie Baková Magdaléna Machová
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Život na vesnici VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_10_ŽIVOT NA VESNICI
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_15_Keltové a Germáni na našem území
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
KELTOVÉ.
Anotace: Seznámení se s životem v pravěku.
HYGIENA A LÍČENÍ Hygiena byla samozřejmostí.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
70. léta Móda 70 let je ve stylu sexuální revoluce. Do módy přicházejí minisukně. K dané módě se nosily dlouhé vlasy nebo účesy upravené tupým střihem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _7.ročník_16
ženy: jedno jméno např.: Cornelia st.
Transkript prezentace:

KELTOVÉ II

Zpracovala Mgr. Jana Říhová ZŠ Brno, Kamínky 5 Kontakt: rihovajana@centrum.cz

Jak se Keltové oblékali

ODÍVÁNÍ – vzory a materiál http://www.voyageurs-du-temps.fr Keltové měli různobarevné oděvy, které bývaly často pruhované nebo kostkované. Používali hlavně lněné a vlněné látky.

ODÍVÁNÍ – vzory http://www.abcfrancais.com/la-gaule-et-les-gaulois/ Jednoduché oděvy mohly být z nebarvených přízí – byly béžové nebo vybělené. Oblíbenější však byly velmi pestré oděvy z barvených přízí.

ODÍVÁNÍ – tkaní http://geosciencesetarcheologieenpaysdoc.midiblogs.com/index-9.html http://www.e-stoire.net Látky se tkaly na svislém tkalcovském stavu. Příze byla vypnuta pomocí závaží uvázaných nad zemí.

ODÍVÁNÍ – typické oděvy http://www.beltine.cz http://www.pribram.cz/clanek-keltove-dnes-na-brezovych-horach-fotogalerie Ženy nosily jednodílné šaty a šatové zástěry. Muži si, na rozdíl od sousedních Římanů, oblékali kalhoty, dále pak košile a vesty navlékané přes hlavu.

ODÍVÁNÍ – typické oděvy http://media-cache-ak1.pinimg.com Kalhoty se podvazovaly.

ODÍVÁNÍ - pásky http://www.archeologienadosah.cz http://www.voyageurs-du-temps.fr http://www.archeologienadosah.cz V pasu byl keltský oděv stažen opaskem, který byl z látky nebo z kůže. Kožené opasky mohly být zdobeny zlatými nebo bronzovými našívanými ozdobami a plíšky.

ODÍVÁNÍ - plášť http://www.voyageurs-du-temps.fr http://www.voyageurs-du-temps.fr V chladnějším počasí se nosil vlněný plášť, který se spínal na prsou nebo na rameni. Ke spínání se používaly spony.

ODÍVÁNÍ – spony a přezky http://www.bronzoverepliky.cz http://www.drakkaria.cz http://cintero.cz/spony-na-odevy http://www.lh-shop.cz Běžně užívané spony byly ze železa nebo bronzu, vzácnější pak ze stříbra nebo zlata. Některé spony jsou přímo uměleckými díly, o čemž svědčí i krásné repliky ze současnosti.

s typickou keltskou ozdobou - torques. NÁKRČNÍK - TORQUES http://www.youtube.com/watch?v=_JiBpDyqb8c Na snímku je keltský náčelník Vercingetorix (z filmu Julius Caesar z roku 2002) s typickou keltskou ozdobou - torques. http://en.wikipedia.org

OBUV http://www.alittlemarket.com/chaussures/chaussures_gauloises_carbatinae_marrons-1130964.html Jednoduché boty byly vystřiženy z jednoho kusu kůže a zpevněny podrážkou.

Zdroje: Bednaříková, J. a kol.: Dějepis – Pravěk a starověk, Nová škola, Brno 2007 Čižmářová, J. a kol.: Pravěk Moravy, MZM, Brno 1996 Bauerová, A.: Zlatý věk země Bójů, Čsl. Spisovatel, Praha 1988 http://kelt.mysteria.cz http://www.arbre-celtique.com/etude/02-societe/sciences/sciences.php