Krajina a životní prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Advertisements

Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Vliv dopravy na životní prostředí z hlediska tvorby hluku a vibrací
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
DOPRAVA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Doprava. O čem tato lekce bude: o ukazatelích charakterizujících dopravu, o dopravní politice ČR.
Jak doprava zatěžuje životní prostředí
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Doprava Ropy.
HOSPODÁŘSTVÍ U: s. 52 – 53 Použitá literatura: Chalupa, P.: Světový oceán. Evropa. Práce, Praha 1999.ISBN INDUSTRIALIZACE = přeměna země.
VODA & ENERGIE VODNÍ DOPRAVA.
Doprava.
Vliv dopravy na životní prostředí
Dopravní síť světa 1 B. Fendrych 8.K.
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 DOPRAVA VZTAH.
VY_32_INOVACE_1CH.9.10 Autor: Mgr. Petra Skalická Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Chemie, 9. třída ZŠ Únor 2012 Základní škola Kutná Hora,
Krajina a životní prostředí
Společenské a hospodářské prostředí
Doprava 25. listopadu 2005.
 nejhustší v “ Modrém banánu“  silniční  ½ přepravy zboží a lidí  1924 – první dálnice mezi Milánem a Benátkami  letecká  Airbus - Francie  železniční.
Krajina a životní prostředí
Doprava.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 29 -DopravaAnotace Prezentace se zabývá světovou dopravou a jejími druhy Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Společenské a hospodářské prostředí
GEOGRAFIE DOPRAVY II. Martin VRZALA.
Krajina a životní prostředí
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
Společenské a hospodářské prostředí
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Doprava a spoje Skončíme také tak? také tak? Pro automobilovou dopravu je důležité dobře zaparkovat.
Společenské a hospodářské prostředí
Autor: Mgr. Helena Nováková
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Název prezentace v zápatí1 Environmentální a sociálně- ekonomické aspekty těžby 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM.
Krajina a životní prostředí
Krajina a životní prostředí
Krajina a životní prostředí
Společenské a hospodářské prostředí. Doprava Obsah 1. Význam a postavení dopravy 2. Dopravní cesty 3. Osobní a nákladní přeprava.
Úloha dopravy v hospodářství
1 Doprava Ekonomika ŽP a TI Ing. Jakub Dostál
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Kanada.
Těžký průmysl Energetika.
Elektronická učebnice - II
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Doprava. Dělení dopravy 1.Pozemní – silniční, železniční, potrubní 2.Vodní - říční, námořní 3.Letecká 4.Speciální – přenos dat, zpráv, energie.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Sedláček. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:DOPRAVA TÉMATICKÝ CELEK:Společenské a hos.
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
Znečištění vzduchu dopravou
Doprava.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_ZEMĚPIS
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
AUTOR: Mgr. Svobodová Alena
Česko - Doprava AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Doprava a životné prostredie
Číslo v digitálním archivu školy
Autor: Mgr. Helena Nováková
VY_52_INOVACE_65_Doprava v ČR
Transkript prezentace:

Krajina a životní prostředí

Vliv dopravy na krajinu a životní prostředí

Obsah 1 Železniční doprava 2. Silniční doprava 3. Říční doprava 4. Letecká doprava 5. Potrubní doprava 6. Námořní doprava

Železniční doprava Železniční doprava se hůře vyrovnává s reliéfem krajiny Co patří mezi negativní dopady železniční dopravy na krajinu? Pro životní prostředí je nejvýhodnější elektrifikace Dokážeš vyjmenovat výhody železniční dopravy?

Silniční doprava Silniční doprava se lépe přizpůsobuje reliéfu krajiny než železniční doprava Dokážeš vyjmenovat další výhody silniční dopravy? Vliv silniční dopravy na krajinu a životní prostředí

Říční doprava Je to ekologicky a ekonomicky výhodný typ dopravy Dokážeš vyjmenovat výhody a nevýhody říční dopravy? Které řeky světa mají největší dopravní potenciál?

Vliv letecké dopravy na krajinu a životní prostředí: Letecká doprava Vliv letecké dopravy na krajinu a životní prostředí: zábor půdy hluk a vibrace únik benzínu a olejů spotřeba kyslíku

Potrubní doprava Je velmi ekonomická a ekologická Nebezpečí hrozí při nedostatečné údržbě nebo při teroristických akcích Co se přepravuje potrubní dopravou?

Námořní doprava K největšímu ohrožení životního prostředí dochází při : námořních haváriích přečerpávání ropy v přístavech

Otázky a úkoly? 1. Jaké znáš druhy dopravy? 2. Srovnej vliv železniční a silniční dopravy na krajinu a životní prostředí. 3. Která doprava je nejvíce ekologická? 4. Která doprava je náročná na spotřebu kyslíku? 5. Jaké hrozí největší nebezpečí u námořní dopravy?

Vliv silniční dopravy na krajinu a životní prostředí 1. Změny reliéfu krajiny 2. Výstavba doprovodných technických děl 3. Likvidace stromořadí 4. Zasolování 5. Hluk a vibrace 6. Prach a výfukové plyny 7. Spotřeba kyslíku 8. Zábor půdy 9. Přímé ohrožení života 10. Znečišťování vod a půd