Počítače IV - PC Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítač Počítač je v informatice elektronické zařízení, které zpracovává data pomocí předem vytvořeného programu. Počítač je zpravidla ovládán uživatelem,
Advertisements

Počítač Název materiálu: VY_INOVACE_721_pocitac
Hardware- počítačové komponenty
Identifikátor materiálu: EU
Hardwarové vybavení počítače
Vytvořil: Petrásek Jan
Složení počítače a základní pojmy
Základy počítačů a kancelářský software
Software Dělení programů.
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
Mac vs. PC. PC Označení pro osobní počítače, původně od společnosti IBM (Lenovo) - Označení pro osobní počítače, původně od společnosti IBM (Lenovo) Hardware.
Příklad možného řešení. Obsah  Procesor Procesor  Operační paměť Operační paměť  Harddisk Harddisk  Základní deska Základní deska  Zdroj Zdroj.
Základní součásti PC Základní Škola.
programové vybavení počítače
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Informatika I Informatika pro 1. ročník 4 letého gymnázia
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Hardwarové vybavení počítače
FUNKCE A VYBAVENÍ POČÍTAČE Vypracoval Mgr. David Mikoláš 19. září 2007.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Základní části počítače
Svět techniky a já Marie Luptáková.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
Programové vybavení počítače
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Opakování hardware a software.
Základní deska. základní deska / motherboard / mainboard Základem pro celý počítač Nalezneme ve všech typech: stolních, noteboocích, palmtopech Do základní.
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
INFORMATIKA 9 Kancelářské využití software III2 – I9- 17.
Počítač a jeho složení.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Referát č.8 Daniela Venusová.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Součásti osobního.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_06_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
PODNIKOVÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY porovnání PC, WORKSTATION, SERVER, MAINFRAME.
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Identifikátor materiálu: EU
OPAKOVÁNÍ…OPAKOVÁNÍ… … a něco nového. PC a já Co znamená zkratka PC? PERSONAL COMPUTER - OSOBNÍ POČÍTAČ.
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
Rozdělení softwaru Obecná informatika. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_03 SOFTWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
 MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) je operační systém firmy Microsoft, který patří do rodiny mnoha podobných a kompatibilních DOS systémů pro.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_01_16_základy práce na PC.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Název vzdělávacího materiálu:Typy počítačů Kód vzdělávacího.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Pojmy a názvy 1 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
SOFTWARE Operační systémy.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Informační a komunikační technologie
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
SOFTWARE II Aplikační software.
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Transkript prezentace:

Počítače IV - PC Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Počítače IV – PC Osobní počítač (anglicky Personal computer), zkratkou PC čte se pí sí, hovorově též označovaný jako pécéčko, apod. - jinak odborně také osobní mikropočítač) je označení pro počítač určený pro použití jednotlivcem na rozdíl od dřívějších střediskových počítačů, resp. sálových počítačů. V architektuře osobních počítačů dlouhodobě vítězí počítače, jejichž hardware je založen na architektuře IBM PC, a software je založen na operačních systémech firmy Microsoft. V počátcích se jednalo o jednoúlohový systém MS DOS, který brzy nahradily víceúlohové operační systémy rodiny Microsoft Windows®. Hlavní a velmi zásadní výhodou osobních počítačů založených na symbióze Microsoft / IBM PC / Intel je jejich všudypřítomnost, z které vyplývá velmi příznivá cena a výborná použitelnost, nevýhodou je faktický monopol operačního systému Windows, který má pochopitelně i své stinné stránky. Vybavení CPU ve standardu PC je na čele od začátku této platformy firma INTEL (konkurencí jí je AMD).

Počítače IV – PC PC – základní komponenty

Počítače IV – PC PC – základní komponenty Komponenty osobního počítače: 1.Monitor 2.Základní deska 3.Procesor 4.ATA konektory 5.Operační paměť 6.Rozšiřující karty (zvukovka, síťovka) 7.Zdroj 8.Optické mechaniky 9.Pevný disk 10.Počítačová klávesnice 11.Myš

Počítače IV – PC první pécéčko - IBM PC 5150

Počítače IV – PC Součásti PC Jestliže mluvíme o součástech osobního počítače, pak bychom měli rozlišit dvě roviny, a to rovinu hardware a software. Pro dobrou funkci počítače je třeba spolehlivý a výkonný hardware, avšak to, co vdechuje počítači „ducha“, je především software. Hardware Pokud se podíváme na osobní počítač zvenku, můžeme snadno rozlišit několik součástí: Co je ve skříni Typický osobní počítač dnes bývá proveden jako přístroj, který je položen na stole nebo uložen pod stolem. To platí i přesto, že se stále častěji používají notebooky - přenosné počítače, které nemají žádnou skříň, protože vše potřebné je již integrováno v těle počítače. Samotná skříň bývá provedena různým způsobem:  desktop - pokládá se naplocho na stůl, výhodou tohoto provedení je, že skříň může sloužit současně jako podstavec pro monitor  tower - je uspořádání, kdy skříň leží na podložce svojí kratší stranou, takže připomíná věž. Toto uspořádání je dnes nejběžnější, protože je výhodné jak z hlediska chlazení, tak proto, že počítač nemusí zabírat místo na stole. Termín „mini tower“ označuje, že by se mělo jednat o menší provedení, „midi tower“ označuje středně velkou skříň atd.

Počítače IV – PC Software Jak již bylo zmíněno, bez software není provoz počítače myslitelný, protože mu obrazně řečeno vdechuje duši. Veškerý hardware PC je bez odpovídajícího software v souladu s anglickým termínem jen nepotřebným kusem šrotu. Rozdělení software: systémový: firmware = ovladače BIOS operační systém aplikační:  kancelářský software - zjednodušeně řečeno jde o software pro sekretářky, o softwarový ekvivalent psacího stroje, kalkulačky a faxu. Ve firemním prostředí jde většinou o MS Office, skládající se z textového editoru, tabulkového kalkulátoru, a poštovního klienta, dalším programem může být PowerPoint nebo Access a další. Jeho zdatným volně šiřitelným kolegou je Open Office (dnes již Libre Office), který zdarma nabízí poměrně dobrou úroveň kompatibility s MS Office, přičemž je dostupný i pro Linux.  komunikační software - jedná se například o webový prohlížeč, v současnosti rovněž o prostředky pro Instant messaging nebo internetovou telefonii.  multimediální software - nejrůznější software pro přehrávání hudby a filmů, také pro jejich vytváření a střih  software pro podporu designu - jde o nejrůznější systémy CAD a CAE - jde o jakousi moderní náhradu rýsovacího prkna  prostředky vývoje software - nejrůznější počítačové jazyky a pomocné nástroje pro vytváření software  herní software - různé počítačové hry

Použity materiály, obrázky a parametry o PC komponentách z www stránek: „svethardware.cz“ „pctuning.cz“ „mironet.cz“ „alza.cz“ „czechcomputer.cz“ „cs.wikipedia.org“ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Počítače IV – PC