Operační systém Windows - - organizace dat na disku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítač je stroj, který vykonává pouze předem dané příkazy. Příkazy neboli instrukce jsou vykonávány procesorem, sled instrukcí neboli program ve strojovém.
Advertisements

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows prostředí.
Soubory a adresáře Soubor Adresář Kořenový adresář Stromová struktura
Obecně o operačních systémech
Struktura dat v počítači
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační.
Základy počítačů a kancelářský software
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu:
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Složky a soubory Zdeněk Jelínek pátek, 21. listopadu 2014.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor:Sociální péče Ročník: 1 Informační a komunikační technologie pro 1. ročník studijního.
NázevSoftware – soubory a složky Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
VY_III/2_INOVACE_35_Složky, soubory a programy Složky, soubory a programy Miroslav Kaňok.
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
Opakování učiva pro 7. ročník
Ukládání dat – stromová struktura
Soubory a složky Bohumil Bareš. Opakování - 4 základní pojmy 1.Ikona: je jakýkoliv obrázek na ploše přes který dvojklikem můžete otevřít jednu z níže.
Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.
Identifikátor materiálu: EU
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
T1: Základy práce s počítačem
Opakování hardware a software.
Opakování učiva pro 8. ročník
Práce s operačním systémem
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
Operační systém Windows
Veškerá data v počítači jsou uložena jako soubory.
Referát č.8 Daniela Venusová.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ADRESÁŘ (SLOŽKA). ADRESÁŘ - SLOŽKA „pořádek“ na disku  ukládáni do složek „pořádek“ na disku  ukládáni do složek soubory, které k sobě logicky patří.
SOFTware Adresář, soubor, OS Informatika – 6. třída Bc. Josef Štainer
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
POJMY A VLASTNOSTI OS: UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ: Prostředí, v němž se uživatel OS pohybuje ( př. textové rozhraní, „okna“ MULTITASKING: Funkce umožňující souběžné.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 2 Software Autor: Mgr. Aleš Kozák.
OPERAČNÍ SYSTÉM.
Operační systémy OS.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Informatika Soubory a složky
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_05.
Název školyStřední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Zdeněk Šebestík AnotacePrezentace slouží k seznámení se strukturou.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
Základní pojmy pro práci s OS Windows
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Software počítače 2 - opakování
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
SOFTWARE II Aplikační software.
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
Soubor, adresář, stromová struktura
INFORMATIKA – složky a soubory
Opakování učiva pro 7. ročník
Usporiadanie údajov na disku
Opakování učiva pro 8. ročník
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

Operační systém Windows - - organizace dat na disku

Základními pojmy OS Windows jsou disk složka (adresář) soubor Jejich rozumné využití umožní uživateli udržet si pořádek a přehled v uložených datech

Disk Jméno disku tvoří písmeno s dvojtečkou. D: „Pravidla“ pro pojmenování disků: A:, B: vyhrazeno pro disketovou mechaniku (HISTORIE!) C: VŽDY označuje (místní, lokální) pevný disk D: , E: druhý (lokální) pevný disk, DVD/CD mechanika F:, G: atd. flešky, externí HD, pevné disky v síti, ... C: E: F:

Kde najdeme seznam disků, které máme k dispozici?

Disk

Složka (adresář) Složka je část disku určená k ukládání dat (souborů). Složka má jméno složené z přípustných znaků (např. nelze použít * , ? , / apod.)

Složka (adresář) Složka může obsahovat jednak uložená data ale i další (podřízené) složky – - říkáme, že složky na disku tvoří stromovou (hierarchickou) strukturu. Strukturu složek si tvoří sám uživatel, vhodně navržená struktura umožňuje přehlednou organizaci dat na disku

Složka (adresář) Start Všechny programy Příslušenství Průzkumník Strukturu složek lze zobrazit např. programem Průzkumník Start Všechny programy Příslušenství Průzkumník

Veškerá data ukládáme na disk v podobě tzv. souborů. Soubor je "balík" dat, která k sobě logicky patří - dopis napsaný textovým editorem, naskenovaný obrázek, seznam žáků školy vytvořený v databázovém programu, …

. . . Jméno souboru jméno souboru = NÁZEV.PŘÍPONA DATA TXT OSVĚDČENÍ Každý soubor musí mít jméno (v dané složce unikátní!) NÁZVU a PŘÍPONY (TYPU) Jméno souboru se skládá z jméno souboru = NÁZEV.PŘÍPONA . . DATA TXT OSVĚDČENÍ DOC . ŽÁCI DBF

Jméno souboru Název přiděluje uživatel libovolně, měl by napovídat, co daný soubor obsahuje Přípona (typ) má zpravidla 3 znaky, uživatel a operační systém podle ní poznává, jaký druh dat je v souboru uložen - - text, tabulka, obrázek, zvuk, video, program, … Při přidělování přípon se vyplatí dodržovat obecně respektovaná pravidla!!!

Přípony souborů Přípona Co znamená TXT textový soubor DOC text Wordu XLS tabulka programu Excel EXE, COM programy - "spustitelné" soubory BMP, GIF, JPG rastrový obrázek WMF, CDR vektorový obrázek MPG, AVI, MOV videosekvence HTM "internetový" soubor … …

Zdroje http://ydiot.com/texty/neporadek-svincik.jpg http://petr.vaclavek.com/fotky/byt/skrin3.jpg http://i.idnes.cz/11/013/cl6/ALH38bf1d_142058_2151767.jpg