Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro TP2 tuto výukovou prezentaci : Sekačky, roztřískovače, rozvlákňovače
Sekání - štěpkování štěpkováníNejvětší potíže při skladování suroviny působí značně rozdílný tvar a velikost druhotných surovin. To platí především pro suroviny určené pro středovou vrstvu, která snižuje nejen využití skladových ploch, ale současně i produktivitu. Řešení se našlo ve štěpkování, které přináší vysokou produktivitu, možnost skladování na hromadách, manipulovatelnost buldozerem a zpracovatelnost jednotným systémem roztřískování. Dnešní výroba TD je při výrobě středových třísek bez štěpkování surovinově i ekonomicky nepředstavitelná.
Sekání - štěpkování Ke štěpkování suroviny se používají sekačky, které různorodou surovinu rozměrově egalizují na štěpku. Sekačky se dělí podle : –umístění nožů (obr. 20/1) : sekačka disková (nože umístěny na vertikálním nebo zešikmeném disku), sekačka bubnová (nože umístěny vně bubnu), sekačka spirálová (nože umístěny vně bubnu ve spirále); –přemístitelnosti : sekačka stacionární (ve zpracovatelských závodech), sekačka mobilní ( v lesním hospodářství)
Roztřískování Roztřískováním rozumíme účelovou tvorbu povrchových nebo středových třísek na specializovaných roztřískovačích, které je možno rozdělit na : –diskové (vertikální nebo horizontální); dávají velkoplošnou třísku nejvyšší jakosti, jsou malokapacitní, a proto jsou dnes nejméně používány. –válcové (nože uspořádané na vodorovném nožovém válci, stroj velkokapacitní (4 až 6 t. h -1 ), v dnešní provozní praxi převládají při výrobě povrchových třísek z vláknoviny; –věncové (prstencové) s noži uspořádanými na vnitřní straně nožového věnce převládají při dvoustupňovém zpracování štěpek, kdy první fáze je rozštěpkování a druhá roztřískování štěpek (obr.20/2)