Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav Vinter odborný učitel uvádí pro T1 tuto výukovou prezentaci : SPOJOVÁNÍ DŘEVA

2 Spojení rohů desek Při výrobě částí nábytku, skříněk a beden je třeba široké plochy na jejich koncích vzájemně spojit. Plochy mohou být vyrobeny z masivního dřeva, překližovaných desek nebo z dřevotřískových. Podle použití výrobků, druhu zpracovávaného materiálu nebo podle nákladnosti výrobního procesu se mohou používat různá rohová spojení

3 Spoje sbíjené hřebíky Sbíjení hřebíky se provádí při jednoduchém spojování. Hřebíky nedrží v čelném dřevě stejně dobře jako v podélném dřevě. Proto se pro výrobu přepravních beden a skladovacích regálů, u kterých záleží na vysoké životnosti spoje, používají rohové lišty. Zde se používají hřebíky se zápustnou hlavou, které se nemohou tak snadno vtáhnout do dřeva. Aby byla životnost přibití ještě vyšší, mohou být hřebíky rohovými lištami protlučeny, ne druhé straně se přes plochou ocel kolmo zalomí a v tomto tvaru ohnou jako zásek.

4 Spoje sbíjené hřebíky V bednářských a truhlářských provozech se používají pneumatické nastřelovačky hřebíků. Pro jemné sbíjení se volí hřebíky s pěchovanou hlavou (kolářské), protože mohou být zapuštěné a zatmelené. Pokud je třeba přibíjet na koncích prken, může se dřevo klínovitým hrotem hřebíku rozštípnout. Možnost rozštípnutí se snižuje, když se špička hřebíku rozklepne kladivem. Pod tupou špičkou se dřevěná vlákna stlačí a nerozštípnou. Hřebíky mají hladký dřík a lze je proto ve směru osy snadno opět vytáhnout. Aby se zvýšila životnost přibití, je třeba přibít je ve tvaru rybiny. Délka hřebíku by měla činit 2,5 násobek tloušťky dílu, který je třeba připevnit.

5 Spoje sbíjené hřebíky Pokud se v jenom ze dvou dílů spojovaných hřebíky vytvoří předem polodrážka, hovoříme o polodrážkovém spojení hřebíky. Polodrážkou získá jiná dřevěná plocha zarážku, čímž při přibití hřebíkem nemůže sklouznout. Většinou se navíc přidává lepidlo. Toto spojení se hodí pro díly, u kterých není možný pohled zezdola a seshora. Pokud jsou police sbíjených regálů silněji zatížené, je účelné jejich tupé zapuštění do boků. Drážkou se boky sice zeslabí, ale zachovají si ještě dostatečnou stabilitu, pokud není vydrážkována více než ¼ až 1/3 tloušťky boku.


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google