Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Zpracoval: Martin Dohnal Obor:Dřevařství Rok: 2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Zpracoval: Martin Dohnal Obor:Dřevařství Rok: 2012."— Transkript prezentace:

1 MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Zpracoval: Martin Dohnal Obor:Dřevařství Rok: 2012

2 MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ 1.Teorie frézování 2.Rozdělení frézovacích nástrojů podle typu 3.Kotoučové frézy, nožové hlavy 4.Stopkové frézy 5.Nerovnosti při frézování

3 MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Frézování se provádí za účelem opracování a zlepšení kvality povrchu dřeva. Řezný proces ovlivňuje celá řada faktorů, které působí na obráběný materiál (obrobek), zvolenou technologii zpracování dřeva a řezný nastroj. Při obrabění dochazí k oddělování materiálu obrobku břitem nastroje.

4 MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Frézování a profilování Válcové frézyProfilovací a kotoučové frézyStopkové frézyČelní frézy

5 MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ 1) Frézování válcovými frézami ( rovinné frézování) Osa nástroje je rovnoběžná s obráběnou plochou. Používají se při frézování na frézkách převážně s vřetenem vodorovným. Příkladem použití v praxi jsou většinou srovnávací (tloušťkovací) frézky. 2) Frézování čelními frézami (tvarové frézování) Osa nástroje je kolmá k obráběné ploše. Materiál je odřezáván nejen břity na obvodu, ale také břity na čelní ploše frézy. Tloušťka třísky se mění od minima do maxima podle velikosti průměru frézy a šířky obráběné plochy. Tento způsob frézování je výkonnější, protože při obrábění zabírá více zubů současně. Používají se při frézování na frézkách vertikálních, mohou se však používat i na frézkách s vřetenem vodorovným.

6 MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Frézy jsou několikabřité nástroje, jejichž břity jsou uspořádány na válcové, kuželové nebo jiné tvarové ploše, u čelních fréz také na čelní ploše. Jsou poměrně univerzální, tzn. mají široké uplatnění v různých oblastech dřevozpracujícího průmyslu. Rozdělení podle způsobu upnutí: - Frézy nástrčné (s otvorem) - Frézy stopkové Podle uspořádání řezných nožů: - S noži po šroubovici - S noži přímými

7 MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Cíle frézování: - Srovnání povrchu dílce do roviny - Opracování drsného (zpravidla řezaného) povrchu dřeva na hladší - Získání dílce požadované tloušťky - Dosažení požadované kvality povrchu - Dosažení požadovaných rozměrů obrobku

8 MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ 2. Rozdělení frézovacích nástrojů podle typu 1.Kotoučové 2.Stopkové 3.Nožové hřídele (hlavy)

9 MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Rozdělení frézovacích nástrojů podle typu 1. Kotoučové frézy - jsou nejčastěji používány především u spodních frézek, CNC strojů. 2. Nožové hřídele (hlavy) – se používají především u spodních frézek, nejčastěji u srovnávacích a tloušťkovacích frézek, CNC strojů. 3. Stopkové frézy – se používají především u horních frézek. Jedná se o válcové stopky průměru od 6 do 12mm. Dále u CNC frézek až do průměru 25mm.

10 MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Rozdělení frézovacích nástrojů Rozdělení z hlediska konstrukce: Celistvé nástroje - nástroj bez nerozebiratelně spojených nebo vyměnitelných částí, těleso a řezné části (destičky) jsou z jednoho kusu materiálu. Nerozebiratelně spojené nástroje - u něhož jsou řezné součásti (břitové destičky) spojeny s tělesem nástroje nerozbiratelným spojením, např. pájením, svařováním, lepením apod. Složené nástroje – zde je použit jeden nebo více řezných součástí (břitových destiček, nožů), které jsou rozebiratelně upevněny v tělese nástroje pomocí upevňovacích prvků, řezné součásti mohou byt celistvé nebo spojené (nerozebiratelně). Sadové nástroje - jednotka složena ze sady jednotlivých nástrojů, upnutých na společném nosném prvku.

11 MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ 1. Drážkovací (s rovnými zuby a předřezávači, stavitelné) 2. Čepovací 3. Zaoblovací (půlkruhové vyduté, čtvrtkruhové vyduté) 4. Úhlové (stavitelné) 5. Nožové hlavy (spirálové, s vyměnitelnými břitovými destičkami, na profilové nože, profilové, spárovací s vyměnitelnými destičkami) 6. Speciální (na ozdobné lišty, dveře, nábytkové dveře, výplně dveří, zárubě dveří, okenní křídla, na palubky, referenční)

12 MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ 1.Drážkovací (s rovnými zuby, stavitelné) – se používají pro drážkováni nebo předřezá- vání v protiběžném nebo při strojním posuvu i souběžném frézování. 2. Čepovací – se používají pro zarovnávání nebo drážkování tvrdého a měkkého dřeva. Nástroj je možno použít jak pro strojní, tak ruční posuv.

13 MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ 3. Zaoblovací (půlkruhové vyduté, čtvrtkruhové vyduté) – používají se pro vytvoření zaoblení z poloviny hrany nebo po celé hraně dílce. 4. Úhlové (stavitelné) – používají se pro sražení hran, výrobu rohových spojů. V závislosti na typu je lze požít pro masiv, velkoplošné i laminované materiály.

14 MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ 5. Nožové hlavy (spirálové, s vyměnitelnými břitovými destičkami, na profilové nože, profilové, spárovací s vyměnitelnými destičkami) – používají se u spodních frézek – srovnávání hran, tloušťková egalizace. Hlava zabezpečuje velké a snadné úběry materiálu. Lze použít pro měkké i tvrdé dřevo.

15 MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Spirálová nožová hřídel (hlava) – její hlavní výhodou oproti klasickému provedení je, že: - dosahuje nižších hodnot emisí hluku (při chodu naprázdno o přibližně 10 dB a při obrábění o 5 dB). - Čistý a kvalitně obrobený povrch - Energeticky méně náročný proces (ortogonální řezání) - Jednoduché nasazení upínacích lišt a nožů do nožové hlavy - Snadné broušení nožů mimo stroj

16 MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ 6. Speciální (na ozdobné lišty, dveře, nábytkové dveře, výplně dveří, zárubě dveří, okenní křídla, na palubky, referenční) – používají se pro vytvoření požadovaného profilu. Na ozdobné lišty Na výplně dveří Na okenní křídla

17 MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Stopkové frézy jsou určené pro použití v horních frézkách, ale i při pomocných aplikacích na CNC strojích. Používají se při frézování všech kompozitních materiálů, překližky, DTD, tvrdého a měkkého dřeva. Jsou více namáhány na ohyb, proto mají na prodlužovacím čepu opěrné valivé ložisko. Rozdělení podle typu: 1.Drážkovací fréza dvoubřitá - využívá se na drážkování a zářezy, na výrobu čepů a pera, čelních lišt, otvorů pro spojovací kolíky, vykružování podle šablon. 2.Drážkovací úhlová fréza - je vhodná ke srážení hran, na dekorativní drážky, vrubořez a rytí písmen. 3.Fazetovací fréza s vedením - je vhodná na dokončování hran tvarových nebo vykružovaných dílů ze dřeva. 4.Žlábkovací fréza - tu využijeme na půlkruhové nebo čtvrtkruhové vyduté tvary. 5.Fréza s vedením na polodrážky - jak již název napovídá, s tou nejsnáze vyrobíme polodrážky. 6.Rybinová fréza - dělá dokonalé polozakryté nebo uzavřené spoje k výrobě nábytku. 7.Zaoblovací fréza s vedením - je vhodná na hrany obrobků z rostlého dřeva. 8.Tvarová fréza s vedením - je výborná k dekorativnímu tvarování hran obrobků z rostlého dřeva.

18 MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Drážkovací dvou-břitá Drážkovací úhlová Fazetovací s vedením Žlábkovací

19 MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ S vedením na polodrážky Rybinová Zaoblovací s vedením Tvarová s vedením


Stáhnout ppt "MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Zpracoval: Martin Dohnal Obor:Dřevařství Rok: 2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google