DRUHY LÁTEK A JEJICH VLASTNOSTI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otáčivé účinky síly PÁKA
Advertisements

TĚLESA A LÁTKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
HOW MUCH CHEESE HAVE YOU GOT? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
MECHANICKÉ VLASTNOSTI KAPALIN
Vlastnosti pevných, kapalných a plynných látek
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
1 ÚVOD.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
procvičování základních anglických předložek pro určení místa
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
LÁTKY JSOU SLOŽENY Z ČÁSTIC, KTERÉ SE POHYBUJÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
STAVBA LÁTEK – Tělesa a látky
Skupenství látek a jejich vlastnosti
STAVBA LÁTEK Tělesa a látky Co nás obklopuje? Zapiš si!
Metody oddělování složek směsí
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.06 Název pro školu:EU CH 06 Název materiálu:Směsi stejnorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Šablona: V/II DUM 46 Období: leden 2012 Předmět: Prvouka Ročník: 3 Autor: Mgr. Adriana Benšová Metodický list/anotace Prezentace umožní žákům poznávat.
Puzzle – jehličnaté stromy
Látka a těleso.
PTÁCI – INTERAKTIVNÍ HRA
PYTHAGOROVA VĚTA PŘÍKLADY
(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_16  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 8  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Evropa – státy a hlavní města
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Člověk a jeho svět, 2. ročník
Jezera, bažiny a rybníky
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
STAVBA A VLASTNOSTI LÁTEK Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
VLASTNOSTI LÁTEK A TĚLES
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Speciální vzdělávací potřeby - žádné -
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_44_FYZIKA
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Látky a částice 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vítězslava Baborová. Dostupné z Metodického portálu
Částicová stavba látek Vlastnosti vyplývající z jejich struktury
HODINY − pexeso Pexeso je navržené tak, aby si každý dle potřeby vytiskl ty snímky, které je třeba procvičit. Ať už celé hodiny, minuty nebo ve tvarech.
HODINY − pexeso Pexeso je navržené tak, aby si každý dle potřeby vytiskl ty snímky, které je třeba procvičit. Ať už celé hodiny, minuty nebo ve tvarech.
Najdi dva stejné obrázky
WHAT IS YELLOW? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
WHAT IS ORANGE? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Transkript prezentace:

DRUHY LÁTEK A JEJICH VLASTNOSTI Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Druhy látek Všude kolem nás jsou různé předměty z různých látek. Svými smysly si můžeme ověřit, že jsou rozděleny do tří skupin: LÁTKY KAPALNÉ – voda, olej, benzín, mléko… LÁTKY PEVNÉ – dřevo, železo, plast, papír… LÁTKY PLYNNÉ – pára, svítiplyn, kouř…. Dokázal bys ke každé skupině říct ještě nějaký příklad?

Kapalné látky

Vlastnosti kapalných látek Látky kapalné nemají svůj tvar, ale jejich tvar odpovídá tvaru nádoby. KAPALINY NEMAJÍ STÁLÝ TVAR, MĚNÍ JEJ PODLE NÁDOBY.

Vlastnosti kapalných látek Kapalné látky tvoří kapky. KAPALINY SE DAJÍ ROZDĚLIT NA KAPKY.

Plynné látky

Vlastnosti plynných látek Plynné látky nemají svůj tvar, ale jejich tvar odpovídá tvaru nádoby. PLYNNÉ LÁTKY NEMAJÍ STÁLÝ TVAR, UVOLNĚNÉ SE ROZPLYNOU.

Vlastnosti plynných látek Plynné látky nemají vlastní objem, ale vyplňují vždy celý objem nádoby a jsou v ní stlačitelné. PLYNNÉ LÁTKY JSOU STLAČITELNÉ.

Pevné látky

Vlastnosti pevných látek Tělesa z pevných látek drží svůj tvar. Ke změně tohoto tvaru je třeba na těleso působit silou.

Vlastnosti pevných látek Pevné látky mají různou pevnost.

Vlastnosti pevných látek Pevné látky mají různou tvrdost.

Vlastnosti pevných látek Pevné látky mají různou tvárnost.

Vlastnosti pevných látek Pevné látky mají různou pružnost.

Zapamatuj si: Známe tři druhy látek: KAPALNÉ – PLYNNÉ – PEVNÉ Kapalné mění tvar podle nádoby, dělí se na kapky, nemají stálý tvar. Plynné nemají stálý tvar, uvolněné se rozplynou, jsou stlačitelné. Pevné potřebují ke změně tvaru sílu, mají různou pevnost, pružnost, pórovitost, křehkost, tvárnost a tvrdost.

Zdroj obrázků [2009-11-22] snímek 1. dřevo: http://commons. wikimedia Zdroj obrázků [2009-11-22] snímek 1. dřevo: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Letokruhy_1.jpg mraky: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bluesky2.jpg řetěz: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Metal_chain.jpg voda: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eis-3.jpg snímek 3. sklenička: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:White_Wine_Glas.jpg mléko: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mleko.jpg káva: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cup-o-cofee-simple.svg kohoutek: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Drinking_water.jpg láhev se sklenicí: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stilles_Mineralwasser.jpg snímek 4. konvička: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sas_Cofee_pot_hand_holding_pot.JPG minerálka: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rwenzori_mineral_water.jpg voda: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kochendes_wasser02.jpg snímek 5. kapka: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:TauTropfenGerbera1.JPG kohoutek: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Water_drop_animation_enhanced_small.gif hladina: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Water_Dolphin.jpg list: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rosa_na_kapust%C4%9B.jpg snímek 6. ohýnek: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ognisko_ubt_0126.jpeg sopka: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Halema%CA%BBuma%CA%BBu_crater2.jpg smog: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beijing_smog.jpg snímek 7. komíny: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Industry_smoke.jpg balon: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Balloon.jpg snímek 8. balon: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ceiling_balloon.JPG basket balon: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Basketball_ball.svg Snímek 9. dřevo: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:D%C5%99evo.jpg kámen: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lech%C5%AFv_k%C3%A1men.jpg keramika: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Keramika_so_grafit.jpg sklo: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glass_is_Liquide.jpg

snímek 10. demolice: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Demolice1.jpg karate: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brick_breaking.jpg snímek 11. lano: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rope_on_ferry.JPG koule: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kosmicka_kugla.JPG snímek 12. žvýkačka: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Turbo_rozpakowane_1.jpg diamant: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diamonds.jpg olovo: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Olovo.PNG snímek 13. svíčka: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Candle.jpg drobky: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cheese_Curds_with_scale_measurement.png těsto: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:T%C4%9Bsto_na_knedl%C3%ADky.jpg plastelína: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Big_dsc05433.jpg snímek 14. pneumatika: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Predni_zimni.JPG balónek: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Yellow_toy_balloon.svg kačenky: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Five_different_rubber_ducks.jpg