B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Vztah výpočetní techniky a biomedicíny  počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů  počítač - součást přístrojových.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Odchylky od normálního růstu mohou být ukazatelem vážných onemocnění a zdravotních poruch. GEN
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Praktické aspekty využívání exaktních metod Pozice exaktních přístupů
Informatika pro ekonomy II přednáška 1
Informační systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Hypotézy ve výzkumu.
PŘÍKLAD * SOUČÁST POMŮCKY
Sociologický výzkum.
1 PDIS Táborský Otakar Výhody systému nástroj pro ovlivňováni chování pacienta ISO, CEN, ČSN, HL7 rozvoj eHealth spolupráce se zdravotní.
Systémy pro podporu managementu 2
Spotřebitelský výzkum
Řízená péče a její kvalita Praha, březen 2000 Ivan Malý.
Školní informační systémy
Spirometrie v ambulanci praktického lékaře
VY_32_INOVACE_EKO_07 MARKETINGOVÝ VÝZKUM II. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Klinická propedeutika
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Průběh projektu - připomínky hodnotitelů Posouzení psychosociálních rizik Kampaň Evropské inspekce SLIC 2012 MUDr.Vladimíra Lipšová SZÚ.
Data pro posuzování environmentálních rizik Hustopeče, Petr Trávníček Luboš Kotek Petr Junga.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Model transkulturní péče
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
Zdroje empirických informací v sociologickém a sociálně psychologickém výzkumu Do jakých oblastí nebo na jakou třídu jevů se zaměřit při získávání empirických.
Úvod do psychologie
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Možnosti využití informačních a digitálních technologií pro diagnostiku žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Úvodní informace Informatika v agrobyznysu LS 2011/2012.
Základy managementu Ing. Alena Šafrová Drášilová
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
PACS Picture Archiving and Communication System
Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 eLearning teoreticky a prakticky Roman Malo.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Laboratorní diagnostika PRRS: rutina nebo umění ? Jiří Smola a Vladimír Celer Ústav mikrobiologie a imunologie.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Kvalita očima pacientů Praha , MUDr.Markéta Hellerová.
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
MARKETING Přednáška P
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Témata kognitivní psychologie
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Statistika a výpočetní technika
MARKETING Přednáška P
Náměty pro vědu, výzkum a inovace v českém lázeňství
Sociologie medicíny Tomáš Doseděl
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Vztah výpočetní techniky a biomedicíny  počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů  počítač - součást přístrojových systémů  počítač - nástroj pro zpracování informací metody, techniky a teorie lékařské informatiky počítačová věda rozhodování kognitivní věda informační vědy management apod. přispívá k vycházející z klinická informatika klinická medicína přispívá k vycházející z

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Lékařská data  Co jsou lékařská data?  Jak se lékařská data používají?  Jaké jsou nevýhody tradičních papírových lékařských záznamů?  Jaká je potenciální role počítače v ukládání, vyhledávání a interpretaci dat?  Čím se odlišuje databáze od báze znalostí?  Jak je v lékařské diagnostice spojen sběr dat a generování hypotéz?  Jaký je význam pojmů prevalence, prediktivní hodnota, senzitivita a specificita? Jak jsou tyto pojmy vzájemně provázané?  Jaké jsou alternativy pro vstup dat do lékařské databáze?

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Co jsou lékařská data  měřitelné údaje  údaje zjištěné dotazy na pacienta  pozorované chování pacienta  výsledky laboratorních testů  pozorování v čase  jednorázový odečet  paralelní pozorování  pozorování v různých časových okamžicích  jeden údaj definován 4 parametry  uvažovaný pacient  sledovaný parametr (např. velikost jater, hodnota obsahu cukru v moči, průběh revmatické horečky, velikost srdce na hrudním rtg)  hodnota uvažovaného parametru (např. hmotnost je 70 kg, teplota je 36,8 stupňů C, zaměstnání je hutník)  čas pozorování (např. 10: )

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Podmínky pozorování  Otázka záznamu času pozorování  datum vs. přesný údaj (minuty, sekundy)  podmínky měření  např. krevního tlaku  použitý přístroj  nejistota, popř. neurčitost v hodnotách údajů - příklady:  Dospělý pacient popisuje nemoc z dětství doprovázenou horečkami, červenou vyrážkou a bolestí kloubů. Mohla by to být spála. Pacient neví, jak tenkrát dětský lékař nemoc nazval.  Lékař poslouchá srdce astmatického dítěte a myslí si, že slyší šelest na srdci – ale není si jistý, protože pacient nahlas a těžce dýchá.  Radiolog se dívá na stín na rtg snímku hrudníku a není si jistý, zda stín reprezentuje překrývající se cévy nebo plicní tumor.  Zmatený pacient je schopen odpovídat na jednoduché otázky o své nemoci, ale jeho lékař si není jistý, nakolik je jeho odpověď spolehlivá.

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Typy lékařských dat  Slovní popisy  Numerická měření  Zaznamenané signály  Kresby  Fotografie  Videosekvence

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Sběr dat  Lékaři  Zdravotní sestry  Přijímající personál  Administrativa  Laboratoř  Radiologie  Přímý vstup z přístrojů

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Použití lékařských dat  Vytvoření základu pro historické záznamy  Podpora komunikace mezi poskytovateli péče  Předvídání budoucích zdravotních problémů  Zaznamenání standardních preventivních opatření  Identifikace odchylek od očekávaných trendů  Poskytování záznamu použitelného z právního hlediska  Podpora klinického výzkumu

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Identifikace odchylek od očekávaných trendů

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Záznam v papírové podobě

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Spektrum data - znalosti  Data / údaje  Informace  Znalosti  Databáze  Báze znalostí

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Hypoteticko-deduktivní přístup