Vybrané druhy vyšších rostlin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystémy v ČR.
Advertisements

Rostliny okolo naší školy
Rostliny našich rybníků 4.ročník
FOTO HERBÁŘ.
AZ-Kvíz Listnaté dřeviny
Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny
Dožívá se vysokého věku až 1000 let
Čeleď: Lnovité Linaceae M. Brodská.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Kvetoucí rostliny Michaela Běhůnková.
Bukovité a Břízovité.
HERBÁŘ DŘEVIN V AREÁLU ZÁKLADNÍ ŠKOLY V TEREZÍNĚ
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
POZNÁVÁNÍ LISTNATÝCH STROMŮ
Keře a jejich plody.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: LÍSKOVITÉ
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: BŘÍZOVITÉ I.
Zimolez obecný Lonicera xylosteum
DŘÍNOVITÉ - Cornaceae Keře se vstřícnými listy s obloukovitou žilnatinou Plody : peckovičky Dva rody : dřín – Cornus : květy hlávkovité, s listeny, větší.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Břízovité (správné zbarvení pro dvouděložné r.)
Další listnaté dřeviny
Kakostovité (Geraniaceae)
Jetel Luční (Trifolium pratense )
Brslen evropský Euonymus europaeus L.
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Listnaté stromy a keře Mgr. Jana Brázdová.
Rostliny rybníka a jeho okolí
Dřeviny – listnaté stromy
PCHÁČ ZELINNÝ (Cirsium oleraceum) Řád: hvězdnicotvaré
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: PUPALKOVITÉ, ŠŤAVELOVITÉ, NETÝKAVKOVITÉ
LISTNATÉ STROMY LESA.
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Čeleď: Vrbovité (Salicaceae)
Listnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.23
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Latinsky: Balsaminaceae Kristýna Žejšková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Bukovité (správné zbarvení pro dvouděložné r.)
JAVOROVITÉ Aceraceae.
LISTNATÉ STROMY A KEŘE V OKOLÍ ŠKOLY
Miříkovité.
KEŘOVÉ PATRO V CHŘIBECH
BŘÍZOVITÉ - Betulaceae
Autor výukového materiálu: Mgr. Radka Hatáková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:Říjen 2012 Číslo.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: JAVOROVITÉ II.
Čeleď: Břízovité Mají řapíkaté listy, s pilovitým okrajem čepele
Bobovité.
NázevRostliny malpighiotvaré, bukotvaré Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika AnotaceVýklad s fotkami, lze použít i jako materiál.
Zimolezovité - Caprifoliaceae
KEŘOVÉ PATRO V CHŘIBECH
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Trénink krytosemenných dřevin
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
 přírodní památka  rozloha - 7,12 ha  nachází se na pravém břehu řeky Labe, na území města Brandýs nad Labem - Stará Boleslav  nadmořská výška - od.
Zpracovala: Mgr. Z. Pavlů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Přírodopis.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Základní škola Oskol, Kroměříž příspěvková organizace Přírodopis 7. ročník Autor: Ing. Eva Blešová Vytvořeno v rámci projektu „Škola hrou - počítače ve.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
Lískovité, habrovité Čeleď Corylaceae Carpinaceae
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Přírodní společenstva v České republice
VY_32_INOVACE_04-49 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_32_INOVACE_04_Rozmanitost přírody-lesy v ČR
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
TÉMA: Listnaté stromy (bez ovocných)
Transkript prezentace:

Vybrané druhy vyšších rostlin Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Vybrané druhy vyšších rostlin nalezených při mykologicko-botanické exkurzi v rámci vzdělávacího kurzu Javorník nad Veličkou, 21. 9. 2010 Olga Rotreklová

Netýkavka nedůtklivá (Impatiens noli-tangere, Balsaminaceae, vlevo) je původním druhem naší flóry. Vyskytuje se hojně na zastíněných vlhkých místech převážně podél vodních toků. Netýkavka malokvětá (Impatiens parviflora, vpravo) pochází z Asie, u nás se pěstovala v botanických zahradách, odkud se rozšířila do volné přírody (invazní druh): první zmínka o výskytu v okolí Brna je z roku 1923. Roste na březích řek a potoků, ve smíšených i jehličnatých lesích, na rumištích, v parcích, podél železnic.

Pcháč zelinný (Cirsium oleraceum, Asteraceae) je jediným domácím pcháčem s květenstvím krémově bílé barvy. Roste na vlhkých loukách, v příkopech a v olšinách.

Bez černý (Sambucus nigra, Sambucaceae) roste hojně v lesích, na křovinatých stráních a mezích, podél silnic, na rumištích, v obcích. S oblibou roste na vlhkých půdách bohatých dusíkem. Květenství i plodenství se sbírají. Sušené květy se přidávající do čajových směsí podávaných při nachlazení, čerstvé květy se obalují v těstíčku a smaží. Plody bezu černého se používají k výrobě likéru a přidávají se do džemů a marmelád.

Ostružiník ježiník, ostružiník sivý (Rubus caesius, Rosaceae) roste na okrajích silnic, na železničních náspech, na rumištích, na mezích a úhorech a na lesních okrajích. Souplodí peckovic jsou modravě ojíněná.

Buk lesní (Fagus sylvatica, Fagaceae) je mohutný strom vysoký až 35 m Buk lesní (Fagus sylvatica, Fagaceae) je mohutný strom vysoký až 35 m. Listy jsou jednoduché, čepel celokrajná, na okrajích dlouze pýřitá. Roste téměř na celém území ČR, chybí jen v nejteplejších oblastech. Bukové dřevo se používá k výrobě ohýbaného nábytku, parket a pražců. Často se pěstuje v parcích, dekorativní jsou zejména červenolisté kultivary.

Svída krvavá (Cornus sanguinea, Cornaceae) roste na lesních okrajích, na křovinatých stráních a mezích a ve světlých lesích.

Javor babyka (Acer campestre, Aceraceae) má okraje listů s tupými celokrajnými laloky. Roste v lesích, v křovinách a na mezích v teplých oblastech ČR. Bývá často vysazován ve stromořadích a parcích. Javor klen (Acer pseudoplatanus) má okraje listů hustě nepravidleně pilovité. Roste v suťových lesích, v bučinách a ve smrčinách. Často bývá vysazován v parcích a stromořadích.

Olše lepkavá (Alnus glutinosa, Betulaceae) má obvejčité tupé nebo vykrojené listy, v mládí lepkavé. Samičí šištice jsou výrazně stopkaté. Roste v lužních lesích, v bažinách, na březích tekoucích i stojatých vod. Dřevo se používá k výrobě překližek, rámů, lišt a zápalek.

Líska obecná (Corylus avellana, Corylaceae) je keř s jednopohlavnými květenstvími, která rozkvétají brzy na jaře před olistěním. Roste hojně na lesních okrajích, ve světlých lesích a křovinách. Pěstuje se v rozmanitých kultivarech jako ovocná (lískové oříšky) i okrasná dřevina.

k výrobě sportovního nářadí a k výrobě násad a topůrek. Jasan ztepilý (Fraxinus excelsior, Oleaceae) je mohutný 20–35 m vysoký strom s lichozpeřenými listy. Roste v lužních a suťových lesích. Často bývá vysazován v parcích a stromořadích. Dřevo se používá v nábytkářství, k výrobě sportovního nářadí a k výrobě násad a topůrek.

Ptačí zob obecný (Ligustrum vulgare, Oleaceae) roste hojně v teplomilných doubravách, v lesních lemech, v křovinách, na mezích a křovinatých stráních. Bývá často vysazován v parcích a do živých plotů.

Čekanka obecná (Cichorium intybus, Asteracea) je hojným druhem trávníků, okrajů cest a železničních náspů. Jarmanka větší (Astrantia major, Apiaceae) roste ve vlhkých humózních lesích a na loukách.

Brslen evropský (Euonymus europaeus, Celastraceae) má na starších větvích výrazné podélné korkové lišty. Plody, tobolky, jsou tupě čtyřhranné, lidově zvané „kvadrátky“ nebo „panáčkovy čepičky“. Je to teplomilný keř rostoucí v listnatých lesích, na lesních okrajích a v křovinách.

Pámelník bílý (Symphoricarpos albus, Caprifoliaceae) je keř původní v Severní Americe. Často se vysazuje na zahrádkách, v parcích a v obcích (živé ploty). Šíří se podél komunikací a do okolí obcí.

Kalina obecná (Viburnum lantana, Caprifoliacea, vlevo) má trojlaločné listy a červené plody. Roste v pobřežních křovinách, na okrajích lužních lesů a na vlhčích křovinatých stráních. V zahrádkách se pěstují kultivary se všemi květy sterilními uspořádanými do kulovitých květenství. Kalina tušalaj (Viburnum lantana, vpravo) má eliptické, v mládí plstnatě chlupaté listy. Plody jsou zprvu červené, později černé. Je to teplomilný keř rostoucí ve světlých lesích, lesostepích a na slunných křovinatých stráních.