Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_403

2 Mgr. Blažena Gebauerová Třída/ročník: 1. (5.) Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Blažena Gebauerová Třída/ročník: 1. (5.) Datum vytvoření: Březen 2013 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Biologie rostlin Vzdělávací obor Biologie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Žák dovede charakterizovat znaky čeledi Šácholanovité, z předložených obrázků rozlišit magnolii a liliovník Klíčová slova: Okrasné dřeviny, magnolie, liliovník Druh učebního materiálu: prezentace

3 1. Šácholánovité = Magnoliaceae
Dvouděložné 1. Šácholánovité = Magnoliaceae

4 1. Šácholánovité = Magnoliaceae
Opadavé dřeviny – šácholan, liliovník Listy střídavé, jednoduché, celistvé nebo členěné, s opadavými palisty. Rozšíření ve východní a jihovýchodní Asii, jihovýchodní části Severní Ameriky, přes Střední Ameriku až do Brazílie. Všechny druhy se pěstují jako okrasné rostliny v parcích a zahradách.

5 Magnólie, šácholan (Magnolia)
patří mezi vývojově nejstarší rostliny, což dokazují četné fosilní nálezy již z počátečního období třetihor. Koruna má tvar kulovitý, listy střídavé, obvejčité, eliptické, okraj listu celokrajný, plody měchýřky. Většina magnólií kvete brzy z jara, ale některé stálezelené druhy z teplejších oblastí rozkvétají až v druhé polovině léta. Domovinou magnólií je střední a východní Asie a severní Amerika, kde rostou ve volné přírodě

6 Magnolie soulangiana – šácholan je okrasou našich jarních zahrad

7 Květ šácholanu je svou stavbou velmi primitivní, není diferencovaný na kalich a korunu. Uvnitř květu je uspořádáno ve spirále množství tyčinek a na vrcholu květního lůžka je stejným spirálovým způsobem uspořádáno množství pestíků. Po odkvětu se vytváří šišticovité souplodí měchýřků.

8 Plody magnolie jsou měchýřky nebo nažky, skládající souplodí, připomínající šišku.
Semena velká, s bohatým endospermem a malým zárodkem.

9 Liliovník tulipánokvětý (Liriodendron tulipifera)
je listnatý strom pocházející ze Severní Ameriky, kde běžně roste ve volné přírodě. Ve své domovině je to až 58 m vysoký strom (u nás do 40 m), s korunou zpočátku kuželovitou, později vyklenutou, obvyklé šířky 10–15 m. Používá se k výrobě nábytku, jako velmi kvalitní dřevo pro výrobu varhan a jako obkladové dřevo s kresbou.

10 Liriodendron tulipifera L. - liliovník tulipánokvětý

11 Liliovník tulipánokvětý (Liriodendron tulipifera)

12 Použité zdroje: JAROSLAV GAZDA, Hana Střihavková, Věra Toběrná. Základy soustavné botaniky II: Rostliny krytosemenné pro pedagogické fakulty. 3. vyd. Praha: SPN, 1976. Encyklopedie rostlin. [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr. 6. Květ magnolie fotografie. [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr. 7. Úžasné magnolie. [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr. 8. Program Rostlina měsíce. [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr: 10. Liliovník tulipánokvětý. [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr. 11. Liliovník tulipánokvětý. [online]. [cit ]. Dostupné z: Liriodendron tulipifera. [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google