PŘÍRODOPIS 6. ROČNÍK RYBY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování ryby.
Advertisements

RYBY.
Základní škola Kladruby
RYBY.
Obecná charakteristika Stavba těla
Název: Biologie živočichů, Stavba těla ryb
Třída RYBY Obratlovci žijící ve sladké i slané vodě Obratlovci žijící ve sladké i slané vodě. Mají kostěnou kostru a dýchají pomocí žaber. Tělo.
Elektronická učebnice - II
Autor:Mgr.Alena Shánělová
Třída RYBY. Osnova: Vnější stavba těla Vnější stavba těla Vnější stavba těla Vnější stavba těla Vnitřní stavba těla Vnitřní stavba těla Vnitřní stavba.
Prvouka 3.ročník Gabriela Mikulková 2012
Sladkovodní ryby ČR Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.36
Název: Biologie živočichů, Poznávací zkoušení - Ryby našeho regionu
Ryby.
VY_32_INOVACE_16_Kapr obecný
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Ryby autor: David Hainall.
Anatomie Kapra obecného
RYBY SLADKOVODNÍ A MOŘSKÉ
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Opakování ryb.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
RYBY Přírodopis 7. ročník.
SLADKOVODNÍ RYBY
bichir chrupavčití – bichiři kostěná kostra bez rostra
Přírodopis Autorem materiálu je Mgr. Jiřina Hamzová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
OBRATLOVCI Ryby a obojživelníci.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_11.
POZNÁVÁNÍ RYB RNDr. Václav Procházka.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Ryby Šablona:III/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vnější stavbou těla ryb a mírně.
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.13 Anotace: Vzdělávací oblast: Ryby
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s různými druhy sladkovodních.
Třída Ryby Nejpočetnější skupina obratlovců, výskyt od prvohor
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Sladkovodní ryby_poznávačka
OBRATLOVCI RYBY.
Živočichové rybníka Ryby
Základní škola Kladruby
TAJENKY.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
vytvořila: Lucie Míková
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Třída: Ryby znaky: ● tělo protáhlé, ze stran zploštělé ● kůže kryta šupinami a slizem ● končetiny = ploutve: – párové – břišní, prsní – nepárové – hřbetní,
RYBY. kapr obecný vouskykrátká řitní ploutev dlouhá hřbetní ploutev.
Ryby Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Zástupci ryb Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
VY_52_INOVACE_65_Ryby - učební text + kontrolní otázky Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem ryb. Materiál je plně funkční pouze s použitím.
Autor: Mgr. Jaroslava Všohájková
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
RYBY VY_32_INOVACE_06-55 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Třída: RYBY.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): říjen 2011 Ročník: 4
RYBY (písemka - zástupci)
Zástupci sladkovodních ryb
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Ryby. AUTOR: Eliška Jurčicová
VY_32_INOVACE_04-35 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Elektronická učebnice - II
Transkript prezentace:

PŘÍRODOPIS 6. ROČNÍK RYBY Autorem materiálu je Mgr. Jiřina Hamzová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

RYBY

Znaky tělo kryto šupinami ploutve – párové – prsní, břišní hlava, trup, ocas tělo kryto šupinami ploutve – párové – prsní, břišní - nepárové – hřbetní, ocasní, řitní dýchají žábrami, kryté skřelemi samice – vajíčka = jikry samec – spermie = mlíčí vnějším oplozením vzniká – plůdek, vyživuje se ze žloutkového váčku plynový měchýř postranní čára

Kapr obecný Okoun říční

Karas obecný Cejn obecný

Parma obecná Úhoř říční

Štika obecná Sumec velký

Co jsme si zapamatovali? 1. Ryby patří mezi teplokrevné nebo studenokrevné živočichy? Studenokrevné. 2. Uveď 4 znaky typické pro ryby. Žábry, žijí ve vodě, šupiny, ploutve. 3. Napiš 1 sladkovodní býložravou rybu a 1 sladkovodní dravou rybu. Býložravý kapr obecný. Dravá štika obecná.

4. Vytvoř dvojice: samice, spermie, jikry, samec, mlíčí, vajíčka. Samice – jikry- vajíčka Samec – mlíčí – spermie 5. Vyber z možností tak, aby bylo tvrzení bylo správné: (vnímání proudu vody, vynoření nebo ponoření) Plynový měchýř slouží k …………… Postranní čára slouží k .................

Zdroje: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/PercheCommune.jpg //Dgp.martin http://cs.wikipedia.org/wiki/Kapr_obecn%C3%BD //Hunadam http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/CarassiusCarassius8.JPG //Viridiflavus http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Braxen,_Iduns_kokbok.jpg //Materialscientist http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/75/Barbus_barbus.jpg //Christian Baum http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anguilla_anguilla.jpg //Pmx http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1a/Hecht.jpg //MillaTom http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:EuropeseMeervalLucasVanDerGeest.jpg //Haplochromis