Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby, hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, žlučník, tlusté střevo, konečník Ústní dutina: rozmělňuje potravu jazykem, zuby a slinami (mechanicky i chemicky)
Zuby a)mléčné – od 2 měsíců do 6 let b)trvalé – 32 zubů celkem, podle tvaru a fce se dělí na: řezáky -2 špičáky-1 třenové-2 stoličky -3 Dú =zakresli a popiš stavbu zubu! Ústní dutina: slinové žlázy obsahují enzym ptyalin –štěpí jako první živiny cukry Hltan, jícen, česlo –posun potravy do žaludku Žaludek – svalový vak, V=1,5l, míchá potravu=peristaltika a tráví ji také chemicky=trávicí enzymy a šťávy na bílkoviny a)kyselina chlorovodíková b)enzym pepsin
Slinivka břišní: vylučuje šťávu s enzymy na štěpení všech živin –tuků, cukrů i bílkovin Játra: chemická továrna organismu Zásobárna vitamínů A, D, B12, glykogenu Zneškodňují jedovaté látky Tvoří žluč na trávení tuků -žluč odtéká do tenkého střeva Význam pro srážení krve Vyrobí velké množství tepla -vysvětli vznik žloutenky! Tenké střevo: nejdůležitější orgán trávicí soustavy, délka 4-5m
je zde dokončeno trávení všech živin!! Klky: zvětšují plochu pro vstřebání živin, cukry a bílkoviny jsou vstřebány do krve, tuky do mízy Tlusté střevo: tvoří a)slepé střevo s apendixem b)konečník vstřebání vody, zahuštění nestrávených zbytků –výkaly vyloučeny ven z těla