ČESKÉ ZEMĚ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Advertisements

Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II.
Historická skutečnost a „mýtické“ podání
Rudolf II. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Rudolf II..  1527 – 1593  italský malíř  1549 – spolupracoval s otcem na výzdobě katedrále v Miláně (první zmínky tvorby)  společnost považovala obrazy.
Rudolf II..
Císař Rudolf II. Habsburský
Leopold II..
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Ověření ve výuce: Sada: 4D7/B - 12.
START HISTORICKÁ DESÍTKA DOBA RUDOLFA II. HODNĚ ŠTĚSTÍ.
Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceCísař Rudolf II. – Praha centrum Evropy Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje.
Jak se Habsburskové dostali na český trůn?
VY_32_INOVACE_22_17 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Doba Rudolfa II. Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí se.
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Doba Rudolfa II. Název školy
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Nizozemské malířství 17. století
Rudolf II. 7. ročník.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
RENESANCE V ČECHÁCH U nás tento sloh nebyl nadlouho, pouze v 16.st za vlády Ferdinanda Habsburského, který povolal na přestavbu Pražského hradu italské.
Vojtěch Hynais.
HABSBURKOVÉ Po roce 1526.
Nová dynastie na českém trůně: HABSBURKOVÉ
Rudolf II. VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 4. ročník - vlastivěda
Nástup Habsburků na český trůn
Giuseppe Arcimboldo Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Rudolf II. Habsburský (1552 – 1612)
Giuseppe Arcimboldo Název školy
VY_32_INOVACE_465_PRVNÍ_HABSBURKOVÉ_NA_ČESKÉM_TRŮNĚ
Kulturní dějiny Mgr. Ondřej Kunc.  přesun centra do Prahy  Rudolf II. = sběratel umění  na dvoře umělci, filozofové, vědci, myslitelé 
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- renesanční a manýristické sochařství a malířství PhDr. Pavlína Mikulcová.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ.
FILIP I. SLIČNÝ Španělský král KAREL V. Španělský král FERDINAND I. Český král „Říše, nad kterou slunce nezapadá“ Maxmilian II. RUDOLF II. Český král.
Počátek vlády Habsburků
ČESKÁ KULTURA NA POČÁTKU NOVOVĚKU. 15. stol. – pozdní (vladislavská) gotika 16. stol. – v Čechách se začíná rozvíjet renesance (české země bylo dlouho.
Habsburkové 2 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Rudolf II.  byl císařem  vnuk Ferdinanda I. Habsburského  velmi vzdělaný  celý život podporoval vědu.
Habsburkové 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. České země součástí habsburské říše  po smrti Ludvíka Jagellonského roku 1526 byl zvolen na český trůn.
Manýrismus V projevech výtvarného umění. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_13_RUDOLF II. TEMA:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa RUDOLF II. - CÍSAŘ A KRÁL Rudolf II. Rudolf II. byl veliký milovník umění. Známá.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Magda Špačková Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJ.6.Spc.09a_Arcimboldo Datum:
Druh učebního materiálu
JAGELLONCI NA ČESKÉM TRŮNĚ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
České země po nástupu Habsburků
Novověk – nástup Habsburků na český trůn
Habsburkové Do 17.Století
Digitální učební materiál
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název materiálu: VY_32_vlastivěda , sada č. 1, 17
Světoví hudební skladatelé
Druh učebního materiálu
Český stát v habsburské monarchii – Nástup Habsburků na český trůn
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
České stavovské povstání
Ferdinand I., Maxmilián II., Rudolf II. CLIL - ověřování
VY_32_INOVACE_Roz_III_12 Významní Habsburkové
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Rudolf II. Habsburský.
Transkript prezentace:

ČESKÉ ZEMĚ

Kulturně historické souvislosti, malířství Rudolf II. Habsburský (1552 –1612) dvůr Rudolfa II. v Praze – centrum vědy, kultury a umění (manýrismus) – mluvíme o Rudolfínském manýrismu. unikátní sbírky umění Tycho de Brahe, Johann Kepler – astrologové malíři – pouze několik cizinců

Rudolf II. Habsburský (18. července 1552, Vídeň – 20 Rudolf II. Habsburský (18. července 1552, Vídeň – 20. ledna 1612, Praha) byl římský císař, král český, uherský a chorvatský. Rudolf a jeho mladší bratr Arnošt byli roku 1564 posláni na výchovu do Španělska ke královskému dvoru jejich strýce Filipu II. Zde se mimo jiné seznámil i s obrazy Hieronyma Bosche a stal se jeho obdivovatelem a sběratelem. Rudolf II. je, po svém strýci, druhým nejdůležitějším sběratelem tohoto nizozemského mistra. Sbírky shromaždoval do své kunstkomory v areálu Pražského hradu. Charakter Boschových obrazů odpovídal zájmu císaře Rudolfa o esoterické vědy jako je alchymie, astrologie a magie. Pro Rudolfa musela být Boschova díla encyklopedií okultních nauk, nebo učebnicí, ze které on, jako adept, mohl čerpat znalosti a inspiraci. Ze Španělska si Rudolf přinesl na rakouské poměry nadprůměrné vzdělání, fanatické protireformní zapálení však nikoli – mnohem víc jej zajímalo umění a „přírodověda“ (tehdy spíše alchymie). Rudolfovi byl pak do jeho smrti přenechán k užívání Pražský hrad. Když 20. ledna 1612 zemřel, byly jeho sbírky zapečetěny. Po provedení nedůstojné pitvy za hojné účasti české šlechty a ledabylém nabalzamování byl Rudolf pohřben v pražské katedrále.

Guiseppe Arcimboldo (arčimboldo) (1530 – 1593) Ital, malíř pracoval pro Ferdinanda I, Maxmiliána II., i Rudolfa II. podobizny z ovoce, zeleniny, zvířat, květin. V tomto stylu i portrét samotného Rudolfa II. inspirace surrealistů.

Portrét Rudolfa II., 1590 Zelinář

Oheň Knihovník

Léto, 1573 Jaro, 1573

Bartholomeus Spranger van den Schilde (šprangr) (1546 —1611) z Holandska manýrista http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/132540-bartholomeus-spranger-epitaf/

Venuše a Adonis

Venuše a Vulkán

Hans von Aachen (1552–1615) němec manýrista

Alegorie aneb Vítězství Spravedlnosti (1598) olej na měděné desce, 56 x 47 cm Alte Pinakothek, Mnichov

Zvěstování P. Marii Hans von Aachen olej, plátno, 237 × 177 cm