Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hardwarové vybavení počítače
Advertisements

Vytvořil: Petrásek Jan
Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)
Základy počítačů a kancelářský software
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
SOFTWARE a HARDWARE Název školy
Hardware a Software.
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Z ČEHO SE POČÍTAČ SKLÁDÁ
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Základní pojmy V informatice.
Základní pojmy 1. Informatika  Matematická disciplína Zabývá se – strukturou, zpracováním a využitím informací ○ Zpracování = získávání, ukládání, zobrazení,
Hardwarové vybavení počítače
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ICT = informační a komunikační technologie
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
HARDWARE hardware tvoří součásti počítače – je to fyzické vybavení umístěné buď uvnitř / interní/, nebo připojené z venku / externí/ hardware jsou součástky.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_146_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
HARDWARE.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_05_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
Opakování hardware a software.
Seznámení s počítačem Informatika pro začátečníky
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: září 2011,
Identifikátor materiálu: EU
Počítač a jeho složení.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Informatika Počítačová sestava Obrázek:
Autor: Ing. Roman Jireš ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE Část I Základní pojmy.
ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE
Jak pracuje počítač Název školy
Základní pojmy 2. Hodina + 3. hodina. Informace: 1. data, která se strojově zpracovávají (údaje, hodnoty, čísla, znaky, symboly, grafy,... ) 2. vše co.
VY_32_INOVACE_F3-01 INFORMATIKA - POJMY AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: INFORMATIKA - POJMY Časová.
Úvod do informatiky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní pojmy ve výpočetní technice
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Základní pojmy v automatizační technice
Identifikátor materiálu: EU
OPAKOVÁNÍ…OPAKOVÁNÍ… … a něco nového. PC a já Co znamená zkratka PC? PERSONAL COMPUTER - OSOBNÍ POČÍTAČ.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Hardware a Software VY_32_inovace_01_infHWSW_08 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: září 2012 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_ INOVACE_50_INFORMATIKA_ 3.+4.ROČNÍK_Seznámení s počítačem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Software počítače - rozdělení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní pojmy hardware, software NÁZEV ŠKOLY
Název: Základní pojmy DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_01
Informační a komunikační technologie
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Jednotky a pojmy ve výpočetní technice
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Transkript prezentace:

Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha INFORMATIKA - PC 6. Ročník Základní pojmy Stavba počítače – z čeho se počítač skládá? Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie

Základní pojmy používané ve výpočetní technice Hardware = fyzické vybavení počítače (souhrn hmotných technických prostředků umožňující provozování počítačového systému) – např. monitor, myš, klávesnice… Software = programové vybavení počítače, tj. nehmotná složka – např. data, programy aj.. Firmware = programové vybavení, které stojí na pomezí softwaru a hardwaru (tyto programy nemohou být uživatelem upravovány) Program = souhrn příkazů, pomocí nichž počítač vykonává konkrétní činnost Informace = vše, co předává zprávu o událostech a věcech, které se již udaly nebo teprve nastanou (jsou to data, které se dají strojově zpracovat) Data = jsou zaznamenávané údaje, čísla, znaky, hodnoty, symboly aj.. Aplikace = pojem označující počítačový program plnící konkrétní účel (větší programový balík aj..) BIT a BYTE (bajty) = jsou počítačové jednotky, pomocí kterých se měří kapacita paměti (Harddisk, DVD, USB ad.) 1 BYTE (bajt) se skládá z 8 bitů a do jednoho bytu je možné uložit jeden libovolný znak nebo číslo v rozmezí 0 – 255.

tzv. PC „písíčko“ (Personal Computer) Seznámení s počítačem Počítač je vlastně jenom stroj (jako pračka, lednička atd..). Počítač je vlastně stroj na zpracování informací, vykonává přesně to, co mu uživatel – zadá. I přesto kolik toho počítač dokáže zvládnout, není inteligentní a neumí sám myslet. Vykonává pouze ty úkony a provádí pouze ty činnosti, které mu uživatel zadá a jak ho uživatel naprogramuje. Typ počítače – PC Ve střední Evropě je nejrozšířenějším typem osobního počítače jednoznačně tzv. PC „písíčko“ (Personal Computer)

Stavba počítače Z čeho se počítač skládá? PC se skládá ze 4 základních komponentů: Skříň počítače Monitor Klávesnice Myš Uvedené komponenty jsou mezi sebou propojeny a tvoří tzv. POČÍTAČOVOU SESTAVU

Veškeré komponenty počítače rozděluje do 2 velkých skupin: 1. Interní (vnitřní) komponenty – jsou umístěny uvnitř skříně a na první pohled je není vidět (jedná se např. o procesor, harddisk aj. 2. Externí (vnější) komponenty – nacházejí se vně skříně (monitor, myš, ,klávesnice aj..) Externí komponenty navíc můžeme rozdělit na: Vstupní - (pomocí těchto komponentů putují informace od uživatele do počítače) Výstupní - (informace vystupují z počítače směrem k uživateli)

Děkuji za pozornost