Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky kapitalismu v Anglii
Advertisements

Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
ANGLICKÁ REVOLUCE.
Anglie v 15. – 18. století Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE
Anglická revoluce.
Občanská válka Anglická
Anglická revoluce v 17. století
Západní Evropa po třicetileté válce
On the map-Británie Aj pro 4.-5.r.
Vzdělanost, literatura a hudba v 17. století
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
Evropa po třicetileté válce
Anglická revoluce Lenka Ertlová.
Vídeňský kongres Označení materiálu:
Seveřané a vikingové Slované
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_458.
Lucemburkové na českém trůnu
Rokoko, klasicismus - 1 Označení materiálu:
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Restaurace Stuartovců a anglická „slavná revoluce“
Dějiny českých zemí a habsburské monarchie, metternichovský absolutismus, národní obrození Označení materiálu: VY_32_INOVACE_19_ceske_zeme_habsburska_monarchie_do_roku_1848.ppt.
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ281 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Společně opakujeme riskuj.
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Společnost na počátku 19. století
Doba husitská – Jan Hus Označení materiálu:
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Václav IV. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_05_vaclavIV.ppt
Anglie a Velká Británie, občanská válka v Anglii
Právní dějiny Vojáček.
Právní dějiny Vojáček.
Rokoko, klasicismus - 2 Označení materiálu:
Cesta k první světové válce
Dějiny českých zemí a habsburské monarchie, Bachův absolutismus
Československé legie, vznik Československa
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Anglická revoluce v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3601_Anglická_ revoluce_ v_ 17_století Autor:
VELKÁ BRITÁNIE ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH.
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
Soukromé gymnázium AD FONTES, o.p.s. Číslo programu: CZ.1.07 Název programu:OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Moderní škola Název:
První čeští králové Označení materiálu: VY_32_INOVACE_14_prvni_cesti_kralove.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma: Člověk a společnost,
  1649: po popravě Karla I. Anglie republikou  Anglický parlament: a)Sněmovna lordů (duchovenstvo + vysoká šlechta = členství dědičné) b)Dolní sněmovna.
Cesta k první světové válce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_16_pred_1_svetovou_valkou.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Soukromé gymnázium AD FONTES, o. p. s. Číslo programu:. CZ. 1
Československé legie, vznik Československa
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
VY_32_INOVACE_D8.16 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: leden 2012
Anglická revoluce Stuartovci - Karel I. - rozmařilý král
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Evropské právní dějiny
Anglie a Velká Británie, občanská válka v Anglii
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Společnost na počátku 19. století
Vídeňský kongres Označení materiálu:
Anglická revoluce Anglie v letech
Transkript prezentace:

Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_restaurace_stuartovcu_vznik_vb.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma: Člověk a společnost, dějepis, mezi třicetiletou válkou a Francouzskou revolucí, dějiny významných evropských států, restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie ZŠ Wagnerovo náměstí, Beroun Předmět, ročník: Dějepis, 8. ročník Autor: Ivana Flíčková Datum: 12. 8. 2011 Anotace: (popis způsobu použití výukového materiálu): Stuartovci na anglickém trůnu, Karel I. a jeho spory s parlamentem, Cromwellova diktatura, restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie. Tučný text slouží jako výchozí text pro tvorbu poznámek, ostatní text vysvětluje souvislosti nebo upozorňuje na zajímavé podrobnosti. Obrázky, které podporují lepší názornost, jsou opatřeny odkazem na zdrojovou stránku pro žáky s hlubším zájmem pro učivo. Prezentace jsou žákům k dispozici na www.jaknadejepis8.webnode.cz

Anglie a Velká Británie Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie

Restaurace Stuartovců (znovunastolení) Karel II. 1660 – 1685 1558 smrt O. Cromwella, chaos v zemi Anglie souhlasila s obnovení monarchie, na trůn Karel II. ponechal zabranou půdu novým majitelům růst moci parlamentu růst vlivu buržoazie přijat zákon Habeas corpus act – zaručoval osobní svobodu každého občana i před králem 1681 rozpustil parlament

Karel II. Stuart 1658 – 85 V době jeho panování byl Londýn zasažen dvěma katastrofami velkým morem a velkým požárem. http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_II._Stuart

jeho bratr Jakub II. 1685 - 1688 – pokusil se o neomezenou vládu – byl však katolík a země ho nepřijala, skončil ve vyhnanství ve Francii u Ludvíka XIV. Slavná revoluce – 1688 - nedošlo ke krveprolití – král sesazen, parlament na trůn dosadil jeho dceru Marii a jejího manžela Viléma III. Oranžského

tím se potvrdila moc parlamentu po smrti Marie a Viléma na trůn usedla další dcera Jakuba – Anna 1702 – 1714 1707 spojení Anglie a Skotska do jednoho státu (jeden parlament) - království Velké Británie zemřela bez potomků, nástupcem Jiří I. z Hannoverské dynastie – byl Anniným nejbližším protestantským příbuzným ( podle zákona z roku 1701 na trůn nesměl katolík) začíná fungovat funkce premiér a parlamentní opozice

VB se stala prvořadou velmocí odstranění feudálních omezení – iniciativa jedince, rozvoj podnikání a obchodu zavádění nových vynálezů, Anglie se stává dílnou světa zámořské výboje – růst britské koloniální říše (vrchol v 19. století)

Vlajka spojeného království - Union Jack V roce 1603 skotský král Jakub VI. zdědil anglický trůn a byl korunován jako anglický král Jakub I. Stuart. Tímto aktem bylo anglické království (které od roku 1535 zahrnovalo i Wales) a skotské království spojené personální unií. Obě země zůstaly samostatnými státy. Roku 1606 byla vytvořena nová, společná vlajka, která se zatím používala pouze na lodích. Vlajka spojila anglickou vlajku (červený kříž na bílém pozadí, známý jako kříž svatého Jiří) a skotskou vlajku (bílý, diagonální kříž na modrém pozadí, označovaný jako kříž svatého Ondřeje). Vlajka Walesu (kříž svatého Davida) zahrnuta nebyla, protože ten byl připojen k Anglii již o 70 let dříve.

Přidán irský kříž sv. Patrika. Roku 1606 byla vytvořena nová, společná vlajka, která se zatím používala pouze na lodích. Vlajka spojila anglickou vlajku (červený kříž na bílém pozadí, známý jako kříž svatého Jiří) a skotskou vlajku (bílý, diagonální kříž na modrém pozadí, označovaný jako kříž svatého Ondřeje). Současný Union Jack se používá od roku 1801, kdy byla spojena království Irska a Velké Británie a vytvořeno Spojené království Velké Británie a Irska. Přidán irský kříž sv. Patrika. http://cs.wikipedia.org/wiki/Vlajka_Spojen%C3%A9ho_kr%C3%A1lovstv%C3%AD

zdroje: text: Dějepis 8 pro základní školy, novověk, SPN, str.17 - 19 mapa: Kartografie Praha: Novověk I., dějepisné atlasy pro základní školy a víceletá gymnázia, str. 35 obrázky: http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_II._Stuart http://cs.wikipedia.org/wiki/Vlajka_Spojen%C3%A9ho_kr%C3%A1lovstv%C3% AD