KANADA ZEMĚ JAVOROVÉHO LISTU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KANADA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Kanada.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Kanada.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Přednáška č. 4 Horák Jakub
AMERIKA Kanada – přírodní poměry III2-Z7-I-08
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_031.
Kanada.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Kanada Canada hlavní město: Ottawa počet obyvatel: 32,5 mil úřední jazyk: angličtina, francouzština měna: kanadský dolar státní zřízení:
Téma hodiny: Kanada – obyvatelstvo a hospodářství, dokumentární film o americkém severu Předmět: Zeměpis Ročník: 2. ročník Klíčová slova: Obyvatelstvo,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CANADA.
KANADA Je rozlohou druhá největší země světa.
Severní Amerika zcela na západní a severní polokouli
VY_52_INOVACE_03/02/03_ZEMĚPIS Státy Severní Ameriky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: V/2.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Kanada Prezentace od Bergmana a Vavreina.
Kanada.
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
KANADA Lenka Lebdušková.
Mimoevropské regiony – Severní Amerika Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Oblast : Zeměpis 7. ročník
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Radek Šiška and Miloslav Macůrek
Kanada. Administrativa Kanada je 2. největším státem světa (po RUS) s rozlohou 10 mil km 2 Je federací tvořená 10 provinciemi a 3 teritorii (Nunavut)
PROVINCIE A TERITORIA Kanada je federálním státem skládá se z 10 provincií a 3 teritorií. Nejlidnatější provincií je Ontario s největším městem Kanady.
Téma hodiny: Kanada - základní údaje, poloha, přírodní podmínky
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
KANADA.
Kanada povrch a přírodní krajiny
Kanada Autor: Mgr. Marian Solčanský
Kanada.
KANADA.
KANADA.
Kanada Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Kanada.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : září 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.5.
KANADA Obr.1. KANADA - Rozloha: km² - Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 3,26 ob. / km² - Státní zřízení: federativní konstituční.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Ameriky Ověření ve výuce: Třída:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena USA New York Socha Svobody.
S pomocí atlasu se pokuste doplnit: hlavní město: …………………… státní zřízení: ………………………………………………… měna: ……………………………… rozloha: …………………………………… (2. největší.
Kanada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Šablona. Anotace : výkladová prezentace věnující se Kanadě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena KANADA Skalnaté hory Niagarské vodopády.
KANADA (DRUHÁ NEJVĚTŠÍ ZEMĚ NA SVĚTĚ) Asi před lety osídlují první lidé Kanadu.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ ZEMĚPIS 7. ROČNÍK TEMA: Kanada ČÍSLO PROJEKTU:
K A N A D A Druhá největší země světa VY_32_INOVACE_08_35 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_02_03B_Kanada Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Kanada AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_17_Z7_Skála
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název učiva: Amerika severní
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_05
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Kanada NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
Vzdělávací materiál: Kanada Operační systém: Windows XP Professional
Severní Amerika – Kanada
NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Světadíly
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_KANADA
Severní Amerika - Kanada
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Severní Amerika – Kanada 2
Kanada.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

KANADA ZEMĚ JAVOROVÉHO LISTU

POLOHA

ZÁKLADNÍ ÚDAJE Rozloha: 9 984 670 km². Počet obyvatel: 32 547 000 (rok 2006). Hustota zalidnění: 3,26 obyvatle/km². Hlavní město: Ottawa. Státní zřízení: federativní konstituční monarchie (dominium), formální hlavou státu je britská královna, kterou zastupuje v zemi guvernér. Kanada je členem Britského společenství národů – Commonwealth.

ÚZEMNÍ USPOŘÁDÁNÍ Kanada je složena z deseti provincií a tří teritorií. Provincie: Alberta, Britská Kolumbie, Manitoba, Nový Brunšvik, Newfoundland a Labrador, Nové Skotsko, Ontario, Ostrov prince Edwarda, Québec a Saskatchewan. Teritoria: Severozápadní teritoria, Nunavut a Yukon.

OBYVATELSTVO 60% Anglokanaďané, 30% Frankokanaďané, 10% potomci indiánů a Eskymáků (Inuité, hlavně v teritoriu Nunavut). Jazyky: angličtina, francouzština (hlavně v provincii Québec). Osídlení hlavně na jihovýchodě v provinciích Ontario a Québec.

ZAJÍMAVOSTI Kanada – původ názvu je zřejmě v indiánském oznčení vesnice „kanata“. Symbol javorového listu vznikl v souvislosti s výskytem kanadského javoru, který poskytuje na jaře sladký javorový sirup. Národní sporty: letní – lakros, zimní – lední hokej. Dějiště olympijských her: 1988 – Calgary, 2010 – Vancouver.

ČLENITOST Poloostrov: Labrador. Ostrovy: Viktoriin, Baffinův, Ostrovy královny Alžběty, Parryho ostrovy. Zálivy: Hudsonův, Svatého Vavřince. Baffinův ostrov

POVRCH Na západě Kordillery. Kolem Hudsonova zálivu Arktická nížina. Mt. Logan Na západě Kordillery. Kolem Hudsonova zálivu Arktická nížina. Nejvyšší hora – Mount Logan (5 959m. n. m.).

PODNEBÍ Polární (arktické), subpolární, mírné. Studené vlivy od severu pronikají hluboko do vnitrozemí.

VODSTVO Řeky – vodnaté, hustá říční síť. Největší řeka Mackezie. Jezera – Velká jezera, Winnipežseké jezero, Sobí, Athabasca, Velké Otročí , Velké Medvědí (ledovcový původ). Niagarské vodopády (prochází jimi hranice s USA). Niagarské vodopády

ROSTLINNÉ OBLASTI Polární pustiny, tundra, jehličnaté lesy (tajga) – ½ území státu, lesy a lesostepi. Tajga

NEROSTNÉ BOHATSTVÍ, PRŮMYSL Těží se rudy niklu, železa, barevných kovů, zlata, uranu. Dále ropa, zemní plyn, uhlí, azbest, dževo. Průmysl dřevozpracující, výroba novinového papíru (1. místo na světě), strojírenství – výroba železničních dopravních prostředků, malých letadel, sněžných skútrů, lodí, automobilů. Dále průmysl energetický – výroba elektrické energie ze 60% v hydroelektrárnách (u nás jen 3%), chemický průmysl – pracování ropy, výroba léků. Vývoz hlavně do USA – suroviny, dřevo, novinový papír, elektrická energie.

ZEMĚDĚLSTVÍ Je soustředěno na jihu země. Pěstování pšenice, kukuřice – i na vývoz. Chov skotu, drůbeže, kožešinových zvířat. Rybolov v mořích i sladkých vodách.

DOPRAVA Silniční – hlavně na jihu země, ve směru východ – západ s napojením na USA. Letecká – velmi využívaná vzhledem k velké rozloze státu a přírodním podmínkám. Nákladní – po železnici i vodě.

VÝZNAMNÁ MĚSTA Toronto, Montréal, Vancouver, Calgary, Winnipeg, Ottawa. Ottawa

OSOBNOSTI Hokejisté – Wayne Gretzky, Mario Lemieux. Automobilový závodník – Jacques Villeneuve Hudebník – Brian Adams. Gretzky

PROCVIČENÍ Odpověz na otázky 1 – 3 na straně 61. Podle map v atlase shrň přírodní podmínky Kanady.

ZDROJE www.wikipedia.org www.dvc.edu www.skolaimages.com www.armap.org www.gymhk.cz www.wvs.topleftpixel.com