AEM, Praha 21. 1. 03Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Advertisements

Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Konference IMPEL - Holandsko - Utrecht ve dnech 10. až Téma - porovnávání podmínek povolování a inspekcí IPPC farem pro prasata a užití BAT.
Společenská odpovědnost Transpozice Směrnice o průmyslových emisích
BABYLON 22. říjen 2014 Liberec Databáze kompostáren za rok 2013 Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Jednotný informační systém o životním prostředí (JISŽP)
Institut environmentálního inženýrství 546
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Agentura Integrované Prevence (IPPC) založena v dubnu začleněním do ČEÚ (§5) Cíl: odborná podpora státní správy, průmyslu a veřejnosti při implementaci.
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Zkušenosti AIP s aplikací systému IPPC Ing. Monika Přibylová Agentura integrované prevence, ČEÚ Internet:
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Připravované grantové programy Fondu Vysočiny pro rok 2008 Garant odbor životního prostředí Krajský úřad kraje Vysočina Jihlava
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
AutoSAP v období AutoSAP v období Co se nám podařilo 2.Kde je nutné pokračovat, zintenzivnit aktivity 3.Priority AutoSAP předpokládané.
1 Zkušenosti Agentury integrované prevence za rok 2003 ČEÚ – AIP Kodaňská 10 Praha
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zkušenosti s procesem integrovaného povolování Petr Honskus, Vladimíra Henelová - ENVIROS, s.r.o.
Mgr. Magdaléna Peterková
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Revize BREF, jejich implementace a výhled do budoucna Ing. Jan Slavík, Ph.D. Horský hotel Sepetná, –
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Vodohospodářské aktuality
Problematika implementace IED - Aktuality z národní legislativy Ing
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Česká inspekce životního prostředí
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
FILOSOFIE A PROCES INTEGROVANÉHO POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC
BAT - BREF Jejich rozsah
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Velká spalovací zařízení Průběh fóra podle čl
Vztah mezi směrnicí o IPPC a jinými směrnicemi EU
Seminář k problematice IPPC
Praktické zkušenosti z kontrol provozovatelů významných zdrojů znečišťování ovzduší Ing. Radomír Štěrba ENVIRO 2016, Ostravice.
Presentation Title 1st September 2002
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
Předcházení vzniku odpadů a nejlepší dostupné techniky
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Škola PRO firmu firma PRO školu Zlín, 4. října 2018
Harmonogram přezkumů integrovaných povolení, BREF a závěrů o BAT Ing
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Transkript prezentace:

AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.

AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.2 IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění Směrnice 96/61/EC o IPPC  schválena 1996  platnost v zemích EU 1999  integrovaná povolení do X/2007, tj. 8 let  Zákon 76/2002 Sb., o integrované prevenci  platnost od  účinnost od  doba na získání povolení 4 roky  NOVELA ( IP k zahájení kolaudace – žádost o SP)

AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.3 Počet zařízení pod IPPC = intenzivní chov drůbeže, nad 40 tis. ks 166 velká spalovací zařízení/ ČEZ skládky nad 10 t odpadů denně 133 intenzivní chov prasat, nad 2 tis.ks 67 chov prasnic, nad 750 ks 56 slévárny ŽK, nad 20 t denně

AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc Velká spalovací zařízení ČEZ, a.s. 10 Dalkia Morava, a.s. 8 Pražská teplárenská, a.s 6 Transgas, a.s. 5 Moravské teplárny, a.s., Zlín 3 United Energy, a.s. 3 Spolana, a.s.,…

AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.5 Počet zařízení pod IPPC 652 MPO 434 MZe 188 MŽP – odpady 1274 celkem

AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.6 Pohledy na integrované povolení  nahradí rozhodnutí dle složkových zákonů  vyhodnotí používanou technologii  porovnání s BAT  materiálové toky  energetická bilance  očekáváme přínos  nejen pro ochranu životního prostředí,  ale i pro rozvoj podniku a  regionu.

AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.7 UDRŽITELNÝ ROZVOJ Johannesburg WSSD - RIO + 10 Tři pilíře- ekonomický - environmentální - sociální

AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.8 Porovnání pilířů UR a IPPC ekonomický = rozvoj podniku a regionu sociální = rozvoj regionu, zaměstnanost, sociální stabilita environmentální = ochrana životního prostředí ===== IPPC – příspěvek průmyslu k UR

AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.9 Cíl MPO Rovné podmínky s podniky v zemích EU PROSTOR PRO PODNIKÁNÍ

AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.10 Stav na MPO IPPC – na základě opatření ministra 6/2001 pracovní skupina IPPC (zástupci odvětvových odborů, EU, suroviny) Předseda Ing. Jiří Chroustovský ŘO podpory průmyslu (rozvoje průmyslových technologií) Tajemník Ing. Ladislav Špaček, CSc. - oddělení podpory udržitelného rozvoje průmyslu (průmyslové ekologie).

AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.11 Aktuální termíny Účinnost – 7.1. LONZA BIOTEC Nová zařízení – žádost do –MORAVSKÉ TEPLÁRNY, a.s, Zlín –…? § 43 ?? Stávající do harmonogram

AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.12 Co máme Zákon č. 76/2000 Sb., o integrované prevenci Vyhlášku č. 554 – vzor žádosti Nařízení vlády o SVI – schváleno … Zkušenosti ze simulovaných povolování Agenturu integrované prevence Experty připravené pomoci s žádostí

AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.13 Co nám chybí? Pracovníci a finanční prostředky na krajích Seznam OZO Prováděcí předpisy k Integrovanému registru znečištění

AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.14 Základ systému výměny informací o nejlepších dostupných technikách Brána k informacím o nejlepších dostupných technikách a procesu IPPC Zázemí technických pracovních skupin

AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.15 Základní informace Nejlepší dostupné techniky Informace o procesu IPPC Podpora procesu Inegrovaný registr znečištění Diskusní fóra

AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.16 BREFy 1.Výroba železa a oceli 2.Papír a celulóza 3.Neželezné kovy 4.Výroba skla 5.Zpracování železa 6.Chladící systémy –MŽP 7.Výroba chlóru a louhu 8.Kožedělný průmysl – jen souhrn 9.Rafinerie 10.Velkoobjemová organická chemie 11.Odpadní vody a plyny v chemickém průmyslu 12.Textil 13.Velkochovy prasat a drůbeže 14.Monitoring

AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.17 BREF Velká spalovací zařízení 1998 – zahájení prací D 1 – Překlad CEMC PS Velká spalovací zařízení D 2 – nejbližší měsíce Verifikace překladu PS

AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.18 Podpora procesu Technické pracovní skupiny - 25 Přehled expertů – 50/21 Seznam OZO – 19/7 Nabídka BAT - 170

AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.19 Doplňkové informace ENVIKONGRES 2004 Komora expertů integrované prevence a integrovaného managementu Celoživotní vzdělávání

AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.20 Kontakt: tel Ladislav Špaček Ministerstvo průmyslu a obchodu