PRIMÁRNÍ SEKTOR SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Obecná charakteristika a živočišná výroba Nussbauer, 8. J 2014
Obsah prezentace 1. Co je primér 2. Zemědělství a jeho funkce 3. Zaměstnanost v zemědělství 4. Zemědělství ve vyspělých a rozvojových zemích 5. Typy zemědělství 6. Živočišná výroba 7. Extenzivní živočišná výroba 8. Intenzivní živočišná výroba 9. Chovná zvířata
Co je primér Jedno ze tří (čtyř) odvětví hospodářství Přeměna přírodních zdrojů na základní produkty Zemědělství, rybolov, lesnictví, těžba surovin
Zemědělství a jeho funkce Produkce potravin a krmiv Rostlinná a živočišná výroba Vázáno na půdu Vznik – neolitická revoluce (náhrada lovu a sběru) Vedlo ke vzniku sídel Do průmyslové revoluce – převaha Základní funkce – výživa obyvatelstva Další funkce – suroviny pro sekundér, vytváření pracovních míst, údržba přírodních zdrojů
Zaměstnanost v zemědělství Průběh v závislosti na stupni vývoje Předindustriální – kolem 80%, dnes nejchudší země v Africe Raně industriální – 80-40%, většina Afriky a Asie Pozdně industriální – 40-10%, Latinská Amerika a část Asie Poindustriální – méně než 10%, Evropa a Severní Amerika
Zaměstnanost v zemědělství
Zemědělství – vyspělé x rozvojové 1 Orientace Vyspělé země – převážně živočišná výroba Rozvojové země – převážně rostlinná výroba Způsob Vyspělé země – vyspělé technologie, hnojiva, velkofarmy/velkochovy Rozvojové země – menší farmy, málo technologie Investice Vyspělé – vyžaduje velký vstupní kapitál Rozvojové – velmi malý vstupní kapitál
Zemědělství – vyspělé x rozvojové 2 Zaměstnanost Vyspělé země – díky vysoké efektivitě stačí nízká Rozvojové země – vzhledem k nízké efektivitě musí být vysoká kvůli uspokojení poptávky Efektivita Vyspělé země – díky technologiím vysoká Rozvojové země – kvůli absenci technologií nízká
Typy zemědělství 1 Nomádské pastevectví – Střední Afrika a Střední Východ; migrační chov koz a ovcí, malá efektivita Tradiční samozásobitelské – Afrika, Amazonie, stepní oblasti; malá produkce, pro potřeby zemědělců, rostlinná výroba, doplněno lovem Tradiční samozásobitelské malých závodů – J a JV Asie, zavlažování, hlavně rostlinná výroba Tradiční smíšené – hlavně rostlinná výroba, zavlažování, část produktů postupuje na trh
Typy zemědělství 2 Tradiční zemědělství latifundií – Latinská Amerika a Evropa; rostlinná i živočišná výroba, mechanizace a chemizace, efektivní Plantážní zemědělství – Latinská Amerika; velké závody, hodně pracovních sil, vysoké výnosy Tržní malovýroba – USA, západní Evropa; rodinné statky, provozovány za účelem zisku Velkostatky – vysoká mechanizace a chemizace, velké výnosy, roslinná i živočišná výroba
Typy zemědělství 3 Tržní specializované – velké rodinné statky, vysoká efektivita, náročné na pracovní sílu Rančerství – USA a Austrálie; pastvu dobytka zajišťují zaměstnanci, vysoká efektivita Vysoce průmyslové – vysoká mechanizace a chemizace, smíšená výroba, velmi efektivní Ekologické – bez umělých hnojiv, spíše alternativní Konvenční – opak ekologického, maximalizace zisku
Živočišná výroba Celosvětově převažuje nad rostlinnou Méně efektivní než rostlinná Náročnější na životní prostředí Potřebuje rostlinnou výrobu Poskytuje bílkoviny; absence => „bílkovinný hlad“ Ovlivněna přírodními podmínkami, také kulturními Extenzivní vs intenzivní
Extenzivní živočišná výroba Kočovný a polokočovný způsob – suché oblasti střední a JZ Asie, kočovný pohyb podle umístění pastvin Sezónní přesuny – Andské oblasti, přesun mezi horami a nížinami Moderní extenzivní chov – prérie, pampy, polopouště Austrálie; péče o pastviny, zajišťování zdrojů vody
Intenzivní živočišná výroba Chov alpského typu – Alpy a Skandinávie; v létě vysokohorské pastviny, v zimě ustájení Stájový chov – celoroční ustájení, mechanizace Intenzivní stájový chov – střední a jižní Evropa, živočišná výroba je nižší než rostlinná Dominantní stájový chov – západní a severní Evropa, živočišná výroba je vyšší než rostlinná
Chovná zvířata Skot – vysoká přizpůsobivost, celosvětově rozšířen, kromě krav i buvolové (J a JV Asie), maso (30% světové spotřeby), mléko, kůže Prasata – vysoká přizpůsobivost, mírný pás, nenáročná na krmiva, 40% spotřeby masa, hodně odpadu, štětiny Ovce – většinou extenzivní, Austrálie, Nový Zéland, Rusko, střední Asie, maso, vlna Kozy – rozvojové země, Asie a Afrika, maso, mléko, angorské kozy vlna Drůbež – industrializovaný, příměstský, krmivo se vyrábí, maso, vejce
Zdroje http://www.zemedelskekomodity.cz/index.php/zivocisna- vyroba http://www.unium.cz/materialy/0/0/geografie- zemedelstvi-m30563-p1.html http://www.ourworldindata.org/data/food- agriculture/agricultural-employment/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Zem%C4%9Bd%C4%9Blstv% C3%AD https://managementmania.com/cs/suroviny-primarni- sektor http://zemepis-otazky.studentske.cz/2008/06/koly- funkce-zemdlstv.html