Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 2013, duben.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Elektromagnet a jeho užití
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Magnetické pole cívky s proudem
Elektromagnetické záření 1. část
Elektromagnetické záření 3. část Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
Název projektu: Škola a sport
Vlastnosti atomových jader
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Jaderné reakce.
2. ročník učebních oborů 4. Fyzika atomu.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_10 Tematická.
Jaderná energie Jaderné reakce.
Jaderná energie.
Štěpení atomu a řetězová reakce
22. JADERNÁ FYZIKA.
Využití jaderného záření
Elektromagnetické záření 2. část
Jaderná energie.
Elektronická učebnice - II
Uvolňování jaderné energie
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_350
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAstronomie TémaSlunce.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Lom světla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , červen.
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
Transformátor a jeho užití
Stavba atomového jádra
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
VY_V/2_INOVACE_09_Slunce Slunce Miroslav Kaňok. OBSAH SlunceSlunce Slunce - fotografieSlunce - fotografie Použité zdrojePoužité zdroje.
Neseďte u toho komplu tolik !
Elektrolýza a její využití
Magnetické pole Země Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:duben 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
JADERNÁ FYZIKA.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Magnetické indukční čáry
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Jaderné reakce. Jaderné štěpení Probíhá pouze ve štěpných materiálech (např. U235) U235 se v přírodě vyskytuje pouze v malém množství K dosažení reakce.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_19 Název materiáluŠtěpení.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_20_ Jaderné reakce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
49. Jaderná fyzika I.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Základy astronomie, Slunce
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Stavba atomového jádra
Fyzika 4.A 25.hodina 02:22:51.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Model atomu Atom Obal Jádro obal jádro Proton - kladný
Transkript prezentace:

Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben

Jaderné reakce Obr. 1

Jaderné reakce K jaderným reakcím dochází při srážkách atomových jader. Při reakcích se může jeden nuklid měnit v druhý. Elektrický náboj i počet nukleonů zůstává stejný před reakcí i po reakci.

Ernest Rutherford V roce 1919 uskutečnil Rutherford první jadernou reakci, kdy došlo k přeměně prvků. Přeměna dusíku na kyslík. Obr. 2

Při jaderných reakcích dochází k uvolnění obrovského množství energie – v jaderných reaktorech nebo při jaderném výbuchu bomby. Uvolněná energie má podobu záření, projeví se tlakovými a tepelnými účinky. Může být přeměněna na energii elektrickou – v jaderných elektrárnách.

Druhy jaderných reakcí: a) jaderné štěpení – těžké jádro se rozdělí na dvě jádra lehčí, nastává v jaderném reaktoru, v jaderných bombách, b) jaderné slučování (syntéza) – ze dvou lehčích jader se vytvoří jádro těžší, je zdrojem energie v nitru Slunce a ostatních hvězd.

Termonukleární syntéza na Slunci – příklad reakce Slučování jader vodíku vede postupně ke vzniku jader hélia. Obr. 3

Albert Einstein určil, že energie obsažená v látce souvisí s hmotností vztahem E = energie, m = hmotnost, c = rychlost světla ( v 1 kg látky je ukryta energie J) Energie uvolňovaná při jaderných reakcích je milionkrát větší než u reakcí chemických.

Uvolňování jaderné energie Jaderná energie se může uvolňovat při štěpení jader v řetězové jaderné reakci, která probíhá pouze v tzv. štěpných materiálech. V přírodě – jediný štěpný materiál, který je obsažen v množství 0,7 % v uranu 238. Z uranu 238 se uměle vyrábí také plutonium 239, které může být použito v jaderných zbraních.

Řetězová reakce: do jádra narazí neutron, rozštěpí ho na dvě jádra a dále vzniknou 2-3 nové neutrony, které mohou štěpit další jádra. Je-li množství štěpné látky velké (kritická hmotnost), má řetězová reakce charakter jaderného výbuchu.

Příklad reakce:

Princip jaderné bomby: dva kusy uranu 235 nebo plutonia v menším než kritickém množství jsou explozí klasické výbušniny vrženy proti sobě - proběhne řetězová reakce, při které se uvolní obrovská energie a látka se zahřeje na miliony stupňů Celsia. Obr. 4

Vědci zkoumají využití termojaderných reakcí – jaderné slučování při vysokých teplotách (miliony stupňů Celsia). Při vysokých teplotách se ionizuje plyn, vzniká plazma tvořené kladně a záporně nabitými částicemi. Technickým problémem je, kde udržet plazma – využívá se tokamak = magnetická nádoba tvaru prstence. Silné magnetické pole zabraňuje dotyku plazmatu a stěny komory.

Obr. 5 Tokamak

Při jaderných reakcích se uvolňuje pouze asi 1 % energie obsažené v látce. BUDOUCNOST: Veškerá energie se uvolňuje při srážkách částice a její antičástice. Při srážce obě částice zanikají, dochází k tzv. anihilaci (zániku) hmoty.

Použité zdroje KOLÁŘOVÁ, Růžena; BOHUNĚK, Jiří; ŠTOLL, Ivan. Fyzika pro 9. ročník základní školy. Dotisk 1. vydání. Nakladatelství Prometheus, spol. s r. o., Praha 4, Učebnice pro základní školy. ISBN Zdroje obrázků: Federal Government of the United States. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:, obr. 1http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/79/Operation_Upshot-Knothole_- _Badger_001.jpg/705px-Operation_Upshot-Knothole_-_Badger_001.jpg Unknown. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:, obr. 2http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/Ernest_Rutherford.jpg NASA Goddard Laboratory for Atmospheres. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:, obr. 3http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/df/Sun_in_X-Ray.png Original uploader was Pitel at cs.wikipedia. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:, obr. 4Pitelcs.wikipediahttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/41/Princip_jaderne_naloze.svg/709px- Princip_jaderne_naloze.svg.png Michel Maccagnan. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:, obr. 5http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2a/KSTAR_tokamak.jpg/800px- KSTAR_tokamak.jpg