rávo Evropské unie –P základní prameny Sytém práva Evropské unie je jiný, než systém práva ČR. Tvoří ho: 1.Primární právo 2.Sekundární právo 3.Obecné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veřejná podpora – smysl regulace jejího poskytování
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 13. května 2013.
JUDr. Karel Zuska Mgr. Michaela Hájková
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 12. května 2014.
Regionální veřejná podpora Nařízení Komise 1628/2006 ze dne 24. Října další z tzv. blokových výjimek -podle tohoto nařízení lze postupovat od
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Možnosti podpory investičních záměrů v oblasti vzdělávání Liberec – KÚ Libereckého kraje.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Metodika posuzování veřejné podpory IV. Regionální sympozium 25. dubna 2007 Hodonín.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Okamžik poskytnutí podpory malého rozsahu
VÝHLED NA ROK 2009 Prioritní osa 1 – Počáteční vzdělávání Prioritní osa 3 – Oblast podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání Pavlína Mikešová
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Struktura a principy Evropského práva
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Právo mezinárodních smluv
Sekretariát Regionální Rady NUTS II Severovýchod Implementační jednotka Společného regionálního operačního programu.
Výjimka pro malé a střední podnikatele Úprava je obsažena v Nařízení Komise č. 70/2001 V roce byla provedena novelizace Nařízením Komise 364/2004.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Veřejná podpora a podpora de minimis Seminář pro žadatele Brno, 31. května 2011 Praha, 9. června 2011 Ing. Ivana Projsová.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Vyrovnávací platba v MSK v odvětví sociálních věcí Ing. Hana Doleželová,
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Právní norma a právní předpis Doc. JUDr. Jan Kysela, Ph.D.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Příjmy rozpočtů územní samosprávy v ČR Příjmy jsou: Daňové příjmy Daňové příjmy Nedaňové příjmy Nedaňové příjmy Kapitálové.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Regionální operační program pro NUTS 2 Střední Čechy 2007 – /11/2008 Mladá Boleslav Ing. Jan Přikryl.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 5. února 2010 Praha.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
Z ÁKAZ DISKRIMINACE V SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ PODLE PRÁVA EU Seminář 2016.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
1 Projekty vytvářející příjmy.  Projekty zakládající veřejnou podporu  Projekty nezakládající veřejnou podporu = projekty vytvářející příjmy = projekty.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Obecná část rozpočtového práva II
Východiska evropské úpravy
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Integrovaný regionální operační program
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Obsah veřejných rozpočtů III
Veřejná podpora a podpora de minimis
Prameny Práva pp.
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Prameny Práva pp.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Obecně o veřejné správě
Digitální učební materiál
SMĚRNICE RADY KRAJE Č. 2/2008 K SYSTÉMU PŘÍPRAVY A REALIZACE PROJEKTŮ KRAJE A ORGANIZACÍ ZŘIZOVANÝCH ČI ZAKLÁDANÝCH KRAJEM SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU.
Právo.
Prioritní osa 4 Spolupráce institucí a komunit
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Rozpočtové právo 3. května 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI
Právo mezinárodních smluv
Transkript prezentace:

rávo Evropské unie –P základní prameny Sytém práva Evropské unie je jiný, než systém práva ČR. Tvoří ho: 1.Primární právo 2.Sekundární právo 3.Obecné zásady právní 4.Soudní rozhodnutí (ESD a SPS) 5.Smlouvy uzavřené ES a členskými státy s třetími subjekty 6.Právní obyčej 7.Smlouvy uzavřené členskými státy v oblasti spolupráce ES

Veřejná podpora ROP

Jak je posuzován ROP z hlediska VP Program podpory (bezpochyby zakládá VP tam, kde jsou splněny znaky VP) Je nutné řešit program jako celek, nikoliv jako jednotlivé podpory Dle charakteru podporovaných aktivit je nutné stanovit nejoptimálnější řešení podpory (aplikace výjimek)

ROP – veřejná podpora Příjemci 1.podnikatelé, 2.organizace zřizované obcemi a kraji 3.organizace zakládané obcemi a kraji 4.NNO 5.Hospodářská komora 6.Další Závisí na typu podporované činnosti.

Postup při stanovení prioritních os, které zakládají VP 1.Identifikovat jednotlivé typy projektů v osách podpory > určení oblastí, kde je třeba ošetřit VP 2.Dle předpokládaných uznatelných nákladů a příjemců v PO určit vhodnou výjimku, která bude použita 3.Obecně zakotvit, jak bude poskytovaná VP u PO 4.Nutno uvést odkaz na příslušný pr. předpis, který ošetřuje VP (podmínka vyplývající ze všech nařízení k výjimkám)

Prostředky k ošetření VP v ROP Notifikace Podpora de minimis Bloková výjimka pro regionální veřejnou podporu (Nařízení 1628/2006) Bloková výjimka pro malé a střední podnikatele (Nařízení 70/2001) Bloková výjimka pro vzdělávání (Nařízení 68/2001) Dle informací EK tam, kde je možné použít výjimku, nebude přijímat notifikace – tzn. zbytečné notifikovat za účelem např. vyššího procenta podpory

Regionální veřejná podpora Míra podpory – 40%-VP, 50%-SP, 60%- MP (regionální mapa veřejné podpory) Převážně investiční náklady Není nutná předchozí notifikace Použití téměř na veškeré VP poskytované v rámci ROP