PROJEKTOVÝDEN Řeším životní problém PROJEKTOVÝ DEN Řeším životní problém Dílna : Alkohol škodí Datum : 18.března 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Alkohol a dopravní nehody
Alkohol a drogy Roman Budský Vedoucí BESIP.
Léky jako nejjednodušší východisko
Alkoholy ethanol.
Alkohol za volantem & Nehoda
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
„EU peníze středním školám“
15 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO!
VY_32_INOVACE_VkZ Alkoholismus
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
RZ Jsou sloučeniny vzniklé:Jsou sloučeniny vzniklé: Záměnou vodíku v uhlovodíku –OH skupinou –OH (hydroxylovou)
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Vyučující:Mgr. Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/13 Třída: 1.L Jméno: Jan DoleželDatum: Referát na téma:
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Životní prostředí klady vs. zápory.
Návykové látky, závislosti
Legální drogy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Sinice a jejich vliv na člověka
Digitální učební materiál
Alkoholismus.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO Čerstvě naražený ležák není jen chutný,ale i zdravý. Pivo obsahuje fůru vitamínů (hlavně skupiny b) a kopu minerálů.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ALKOHOLY A FENOLY II..
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Jízda s použitím zvláštního výstražného znamení
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
Veronika Kurečková Centrum dopravního výzkumu, Brno Rehabilitační programy pro řidiče.
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Anotace: informace navíc Autor: Mgr. Eva Palovská,2011 Ověření ve vyuce: ,
Činnost dopravní policie v roce Dopravní přestupky řidičů motorových vozidel Celkem řešeno řidičů motorových vozidel na místě uloženo.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_09_CH9_etanol TémaEtanol.
Prevence sociálně patologických jevů
Rizika ohrožující zdraví
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Těkavé látky.
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
Česká lékárnická komora a IKEM představují
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
Oběhová soustava Krev.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
dotazníkové šetření KLIMA ŠKOLY
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO
Policejní prezidium ČR I. náměstek policejního prezidenta plk. Mgr
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Drogy – nebezpečí návykových látek
Transkript prezentace:

PROJEKTOVÝDEN Řeším životní problém PROJEKTOVÝ DEN Řeším životní problém Dílna : Alkohol škodí Datum : 18.března 2008

Zpracovali: Nela KašťákováMichal Mahdal Lucie KafkováMichal Tyšer Michaela PolívkováPavel Stejskal Lucie KrzákováJakub Ornstein Michaela KučerováLukáš Štajmark Daniel Viedemann Spolupráce: p.uč.Radek Martinák

Ethanol(ethyl alkohol,C 2 H 5 OH) Těkavý Hořlavý Má narkotické účinky Vzniká cukerným kvašením Součást alkoholických nápojů Rozpouštědlo Znečištěním-líh (denaturovaný,syntetický) -pro laboratorní účely -nepoživatelný CH 3 -CH 2 OH

Alkohol je droga! Alkoholické nápoje (zkráceně nazývané alkohol) se vyznačují různě vysokým obsahem ethanolu. Jejich požití způsobuje v menších dávkách (v závislosti na metabolismu jedince) uvolnění a euforické stavy, ve větších dávkách útlum, nevolnost až otravu.ethanolu euforické stavyotravu Jejich soustavným požíváním v nadměrné míře se může vyvinout (jak duševní tak i tělesné) onemocnění – alkoholismus. Naopak v přiměřené míře můžou některé alkoholické nápoje (např. víno) organismu prospět.alkoholismus

Alkohol, jako látka s tlumivým účinkem, zhoršuje schopnosti bezpečně řídit auto nebo jakékoliv jiné vozidlo. Schopnost bezpečně řídit může být zhoršena i velmi nízkou hladinou alkoholu v krvi. Poselství je jasné: alkohol a řízení auta k sobě prostě nepatří. Řídíte-li pod vlivem alkoholu, ohrožujete zdraví život svůj i ostatních. Také podstupujete riziko uvěznění a obvinění kvůli alkoholu za volantem – do této zkušenosti spadají soudní náklady, právní poplatky, vyšší sazby pojištění motorového vozidla, pokuty, ztráta řidičského průkazu a/nebo uvěznění. Jedete-li s přáteli na večeři, za město nebo jenom na drink či dva, nejlépe uděláte, když si předem stanovíte pro tento večer domluveného řidiče, který nebude pít, nebo si zařídíte taxi či jinou dopravu domů. domluveného řidiče

Alkohol v krvi??? Koncentrace alkoholu v krvi (BAC) je množství alkoholu v krevním řečišti. Pro jeho měření se běžně používá jednotka „promile“. Má-li někdo jednu promile (1 ‰), znamená to, že v každém litru krve daného člověka je rozpuštěna 1/1000 litru (tzn. 1 ml) alkoholu. Alkohol je absorbován do krevního řečiště prostřednictvím žaludeční stěny a střev v průběhu konzumace. Krevním řečištěm se dostane alkohol do mozku a pak je transportován s proudem krve do jater, která alkohol odbourávají, ale dokáží se vypořádat pouze přibližně s pěti gramy alkoholu za hodinu u ženy a osmi gramy u muže. Čím více alkoholu je zkonzumováno, tím více stoupá jeho koncentrace v krvi. Nicméně přesný čas, který tělo potřebuje pro vstřebání alkoholu, se liší člověk od člověka. Koncentrace alkoholu v krvi je využívána policií pro testování, kolik jste vypili. V České republice neexistuje povolený limit koncentrace alkoholu v krvi, pít alkohol před jízdou je zakázáno.

Anketa mezi žáky 8. a 9. tříd Žáci naší školy z 8. a 9. ročníků se zúčastili projektového dne na témata týkající se životních problémů spojených např. s užíváním drog, požívání alkoholu, kouřením apod.V rámci dílny Alkohol škodí vyplnili anketní lístky se zajímavými otázkami „ na tělo „ a zde jsou výsledky.

1. Pil(-a) jsi alkohol? Ano často…………………… 6 Jednou jsem to zkusil…….. 33 Ano občas………………….. 50 Nikdy……………………….. 3 Celkem………………………92

2. – V přítomnosti koho jsi ochutnal alkohol? rodičů nebo dospělých….. 47spolužáků……… 3 s kamarádem……………. 39byl jsem sám….. 2 celkem……………….. 89

3. – jaký jsi měl(-a) pocit po ochutnání Chutnalo…………. 45nic moc……………. 28 Odporná chuť…… 14bylo mi špatně……. 2

4. – Kterému orgánu škodí alkohol nejvíce? mozku…….. 35játrům…………… 44 ledvinám……. 5krevnímu oběhu …… 9

5. – Oslavíš konec šk.roku alkoholem? Jako každý rok………….. 18ještě nevím……. 22 Pokud bude příležitost…. 28v žádném případě…….. 23

Poděkování Děkuji všem žákům za společnou práci. Mgr. Radek Martinák