Trávicí soustava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Advertisements

Trávící soustava trávení, živiny
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Soustava trávicí - část 2.
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
Člověk a jeho svět – Člověk a jeho zdraví – Trávicí soustava
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Trávicí soustava.
Trávicí soustava člověka
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Trávicí soustava člověka
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Trávicí soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
VY_III/2_INOVACE_109_Trávicí soustava Trávicí a močová soustava Miroslav Kaňok.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s trávící soustavou, její funkcí a základním.
Trávicí soustava.
Obecná charakteristika
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Trávicí soustava obratlovců
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Trávicí soustava – stavba (popis) VY_52_INOVACE_34 Sada 1
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
TENKÉ STŘEVO STŘEVNÍ ŘASA.
VY_52_INOVACE_PŘ. 8.14_ Trávicí soustava,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Funkce Příjem a přeměna potravy Vstřebávání živin do krve Vyloučení nepotřebných zbytků.
Trávicí soustava.
Proč přijímáme potravu?
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Trávicí soustava.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Soustava trávicí – měkkýši a kroužkovci Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_7_Trávicí soustava Téma: 4A_PD5.roč.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Trávicí soustava tercie.
Trávicí soustava.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_08_TRÁVICÍ SOUSTAVA
Vnitřní stavba těla ptáků 2
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
Živočich a potrava Projekt OBZORY
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Základní škola, Jičín, Soudná 12
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Název sady materiálů: Člověk a zdraví
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Trávicí soustava

Trávicí soustava slouží k Složky potravy příjmu, zpracování a využití potravy vyvrhnutí přebytečných zbytků Složky potravy živiny – sacharidy, tuky a bílkoviny minerály, vitamíny voda

Bezobratlí

PLOŠTĚNCI ŽAHAVCI - nezmar ploštěnka mléčná trávicí dutina s jedním otvorem – tzv. LÁČKA PLOŠTĚNCI ploštěnka mléčná rozvětvená trávicí soustava s jedním otvorem (přijímá i vyvrhuje potravu) potrava: drobní živočichové a řasy

MĚKKÝŠI plži mlži

KROUŽKOVCI - žížala

ČLENOVCI PAVOUKOVCI – křižák obecný KORÝŠI – rak říční VZDUŠNICOVCI – HMYZ – včela medonosná

obratlovci

RYBY– kapr obecný

kloaka játra + slinivka střevo

PLAZI– ještěrka obecná žaludek kloaka játra střevo

PTÁCI– kur domácí zobák hltan jícen vole žláznatý žaludek (zde měknou a bobtnají semena) žláznatý žaludek (trávicí šťávy) svalnatý žaludek (rozmělňování potravy) tenké střevo tlusté střevo kloaka

jícen vole játra žlučník žláznatý žaludek svalnatý žaludek slinivka tenké střevo slepá střeva tlusté střevo kloaka

SAVCI – pes domácí hltan jícen žaludek tenké s. tlusté s. konečník (+ játra, slinivka)

ZÍSKÁVÁNÍ ENERGIE Z POTRAVY v potravě - živiny, vitamíny, minerální látky a voda živiny = bílkoviny, sacharidy a tuky k příjmu, zpracování a využití potravy slouží trávicí soustava STAVBA TRÁVICÍ SOUSTAVY OBRATLOVCŮ ústní dutina: slinné žlázy – natrávení potravy; jazyk a zuby – rozmělnění potravy hltan jícen žaludek - potrava se zde rozmělní a částečné tráví střevo - potrava se zde tráví a pak vstřebává do krve; ústí sem vývody jater a slinivky břišní konečník nebo kloaka = společný vývod trávicí, vylučovací a pohlavní soustavy – u obojživelníků, plazů a ptáků

ZÁVĚR: Jaké látky jsou obsaženy v potravě? Která soustava zpracovává přijatou potravu? Z jakých částí se obvykle skládá trávicí soustava obratlovců? Uveď hlavní rozdíly ve stavbě trávicí soustavy mezi jednotlivými bezobratlými živočichy (nezmar, ploštěnka, hlemýžď). Podle obrázků urči, kterému obratlovci patří daná trávicí soustava. Uveď, podle čeho tak můžeme usuzovat.