Plzeň Plzeň.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRAHA.
Advertisements

Naše obec – Rožmitál p. Tř
PLZEŇSKÝ KRAJ.
Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Plzeňský kraj                  Plzeňská brána Lucie Valentová, 9.C.
Plzeň – naše krajské město
PLZEŇSKÝ KRAJ.
DOLNÍ BĚLÁ.
Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,
Identifikátor materiálu: EU
Chráněná území v Olomouci a okolí
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
území s léčivými prameny Západní Čechy Vyhledávejte v příruční mapě.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Znak plzeňského kraje.
42.1 Plzeňský kraj– poznáš jeho dominanty?
Plzeňský kraj Rozloha – km2 Počet obyvatel –
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Mgr. Hana hoberlová, ZŠ Rajhrad
Středočeský kraj.
Plzeňský kraj  Krajské město je dominantním střediskem – 30% obyvatel  Kvalitní ŽP – NP Šumava – prales Boubín.
Plzeňský kraj.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Plzen.
Plzeňský kraj.
Praha Andy Poláková.
PLZEŇSKÝ KRAJ Ludmila Langrová, Sinika Výšková- 9.A
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
Město Plzeň leží v Plzeňském kraji v Západních Čechách.
Pardubický kraj. Pardubický kraj Pozice na mapě.
Plzeňský kraj Krajské město je dominantním střediskem – 30% obyvatel
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
Základní data Rozloha kraje –7 561 km² Srovnání krajů - ???
Plzeňský kraj. Rozloha:7 561 km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění:73 obyvatel/km² Nejvyšší bod:Blatný Vrch (1 376 m) Počet okresů:7 (Domažlice,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_15 Téma: Pravopis – psaní velkých písmen Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Rozloha: 496 km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění: obyvatel/km² Městské části: 57 Hlavní město Praha je nejmenším krajem ČR. Praha patří.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS Téma: Hlavní město Praha Ročník:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
PLZEŇSKÝ KRAJ. KRAJSKÉ MĚSTO PLZEŇ DALŠÍ MĚSTA KLATOVY DOMAŽLICE ROKYCANY SUŠICE.
1. Základní informace 2. Navštěvované oblasti 3. Zdroje.
Vlastivěda – 5. ročník, Plzeňský kraj
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Česká republika - Plzeň
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Česká republika Plzeňský kraj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Pardubický kraj.
PLZEN Plzeň je statutární město na západě Čech a metropole Plzeňského kraje. Leží na soutoku řek Mže, Radbuza, Úhlava a Úslava, z nichž vzniká řeka Berounka.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Česká republika – České Budějovice
PLZEŇSKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-30 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_PLZENSKY_KRAJ.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Plzeňský kraj. Plzeňský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
Kulturní památky Plzeň a Plzeňský kraj
ANOTACE : a) PRÁCE JE URČENA pro žáky 9
PLZEŇSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
Transkript prezentace:

Plzeň Plzeň

Základní info Statutární město Katastrální výměra 12474 ha Kraj: Plzeňský Obyvatel:166 274 (2007) Zeměpisná šířka: 49° 44' 53" s. š. Zeměpisná délka: 13° 22' 27" v. d. Nadmořská výška: 293–452 m m Původní název Plzně je spojen s 10 kilometrů vzdáleným přemyslovským hradištěm Starý Plzenec

Přírodní podmínky Plzeň leží na soutoku řek Radbuzy,Mže, Úslavy a Úhlavy . Slévají se v Berounku…

Obyvatelstvo -Plzeň má 166 274 obyvatel (z toho 116792 v produktivním věku) -průměrný věk 39,3 let -Město Plzeň se pro lepší informovanost svých občanů rozhodlo v roce 2001 pro výrobu a vysílání vlastního televizního pořad nazvaného "Město Plzeň – informace z magistrátu"..  

Hospodářství -Světovou proslulost získalo zejména díky výrobě piva Pilsner Urquell -Plzeň ovšem proslavil také strojírenský podnik Škoda (výroba trolejbusů…), jehož výrobky nalezneme v mnoha zemích světa -V roce 1880 tady František Křižík vynalezl obloukovou lampu -Samozřejmostí jsou železniční nádraží a síť MHD

Památky -Dominantou města je gotický chrám sv. Bartoloměje, založený roku 1292, s věží vysokou 102 metrů, která je nejvyšší v Čechách -Renesanční radnice ze 16.století -Barokní budova kláštera dominikánek s kostelem sv. Anny z let 1711-14, přestavěná 1805-7 na školu, dnes Státní knihovna. -Divadlo J. K. Tyla -Velká synagoga a Stará synagoga -Plzeňské historické podzemí -Západočeské muzeum -Věznice Plzeň označovaná jako Věznice Bory -Kulturní dům Peklo -Památník obětem zla a meditační zahrada v Plzni-Doudlevcích

Zajímavosti -Plzeň je jako krajské město velmi důležitou dopravní křižovatkou -Hlavní význam má dnes dálnice D5 mezi Prahou a Norimberkem s dálničním obchvatem Plzně Na území města se nachází několik památných stromů: u Velkého rybníka Koterovská lípa Lípa u Mže Dálnice D5 Studovali zde : -Bedřich Smetana, hudební skladatel -Pavel Nedvěd, fotbalista -Josef Linda, pravděpodobný autor Rukopisu královédvorského a Zelenohorského -Petr Čech, fotbalový brankář

Závěrečné shrnutí - Plzeň je čtvrté největší město ČR - Je krajským městem plzeňského kraje - Plzeň je statutární město na západě Čech - První zmínky o Plzni (dnešním Starém Plzenci) pocházejí z roku 976 Daniela Čížová, 9.D