Predikátová logika, sylogismy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deduktivní soustava výrokové logiky
Advertisements

Výrok a jeho negace.
NEROSTY A HORNINY Rozhodněte, zda dané výroky o nerostech a horninách jsou pravdivé či nepravdivé. (správná odpověď se zbarví do zelena) Nepravdivé výroky.
32_04_25 Podmět Anotace Prezentace: Základní větný člen – podmět, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, Český.
Psaní i/y v koncovkách sloves
Všechny žáby jsou modré.
Predikátová logika 1. řádu
Predikátová logika1 Predikátová logika 1. řádu Teď „logika naostro“ !
Předtím než vám ukážu svou prezentaci o životu ve Vesmíru si uvědomte si, že nejsou vědecky potvrzené žádné informace ! ! ! ! !
 Matematická logika je myšlení, uvažování třeba poskládání správných číslic v matematické řadě. Nebo různé myšlení to je logika.!  Uvažování správného.
Aristotelés – část druhá
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK) Logická analýza.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Paradoxy Jan Thümmel Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
U RČITÉ DESKRIPCE A JEJICH RUSSELLOVSKÁ ANALÝZA Tereza WittichováFF UPOL 2013 Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik.
Marie Duží vyučující: Marek Menšík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia.
Predikátová logika.
Pre-algebra Antonín Jančařík.
Predikátová logika.
Škola: Základní škola a Mateřská škola Nečtiny, Nečtiny 39 Název: VY_32_INOVACE_SADA02_ČESKÝ JAZYK_DUM17 Předmět: Český jazyk Ročník: 2. Klíčová.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –několikanásobný.
Výroková logika.
Fuzzy logika, fuzzy množiny
Užití Vennových diagramů ve slovních úlohách
Český jazyk – 2.ročník „Slovo, slabika, hláska, písmeno“
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Marie Duží Logika v praxi Marie Duží 1.
Všeobecné osobnostní právo
ZÁKLADNÍ POJMY VÝROKOVÉ LOGIKY
Najdi ve větách členy rodiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
Marie Duží vyučující: Marek Menšík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia.
Rezoluční metoda 3. přednáška
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM SAVCI ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Výroková logika.
Predikátová logika1 Predikátová logika 1. řádu Teď „logika naostro“ !
Proč učit tradiční logiku Karel Šebela. Tradiční logika? Logika před-moderní. Tradiční X aristotelská X klasická X term logic. Výroková + predikátová.
PŮDA Půda zabírá jen malé množství na povrchu Země.
Základní pojmy a značky
Co máme společného Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Algebraické rovnice vyšších řádů 2. část
Úvod do logiky 1 Matematická logika, Matematické základy Informatiky (úvod) Marie Duží
Český jazyk 3. ročník ZŠ „Věta jednoduchá a souvětí“
Množiny Matematika Autor: Mgr. Karla Bumbálková
HYPOTÉZY ● Hypotéza je tvrzrní (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými ● Hypotézy vychází z výzkumného problému. ● Hypotézy se stanoví na začátku výzkumu.
Název projektu: Podpora výuky v technických oborech Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název šablony: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
Vyjádření příčiny a důsledku. Příčina (spojka PROTOŽE) Petr byl sám doma, protože jeho rodiče šli do divadla. Proč byl Petr sám doma? Protože jeho rodiče.
Funkce. Funkce - definice Funkce je zobrazení, které každému číslu z podmnožiny množiny reálných čísel R přiřazuje právě jedno reálné číslo. Funkci značíme.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_294_ŽIVÁ_PŘÍRODA_ŽIVOČICHO.
MNOŽINY RNDr. Jiří Kocourek. Množina: skupina (souhrn, soubor) nějakých objektů.
Co je to několikanásobný podmět?
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Filosofie Základy logiky.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Úlohy pro 1. ročník SPŠ ST Panská
Úlohy pro 1. ročník SPŠ ST Panská
Autor: Mgr. Eva Kotounová
Predikátová logika (1. řádu).
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.34_Živá_a_neživá_příroda.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Úvod Aritmetické a geometrické posloupnosti a jedna zajímavá funkcionální rovnice.
Gödelova(y) věta(y).
MNOŽINY RNDr. Jiří Kocourek.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
Predikátová logika.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jarmila Nováková
Transkript prezentace:

Predikátová logika, sylogismy Autor: Jana Buršová

Predikátová logika se od výrokové liší tím, že jednotlivé výroky analyzuje, rozkládá. Rozlišuje části, které se nazývají subjekt (předmět) a predikát (přísudek), a ty dohromady tvoří výrok. Takže např. ve větě Petr je plešatý je výraz Petr subjekt a je plešatý predikát. V každé větě o něčem (Petr) něco vypovídám (je plešatý), přisuzuji mu nějakou vlastnost. Toto přisuzování je v rámci predikátové logiky chápáno jako zařazování do množiny. Vlastně tvrdím, že Petr patří do množiny plešatých.

Typy výroků v predikátové logice Všeobecný obsahuje výrazy každý, žádný, … Existenční obsahuje výrazy nějaký, některý

Zakreslení výroků Každý/nějaký muž je plešatý. Každý/nějaký plešatec je muž

Zakreslení výroků Žádný/nějaký muž není plešatý. Žádný/nějaký plešatec není muž

Příklad 1 Co vyplývá z premis: Nějaký tlouštík není zlý; Všichni plešatci jsou zlí. a/ Nějaký tlouštík je plešatý b/ Nějaký zlý člověk je tlouštík c/ Každý plešatec je zlý na všechny tlouštíky d/ Všem zlým lidem vypadají vlasy e/ Nějaký tlouštík není plešatý

Příklad 1 - řešení e/ Nějaký tlouštík není plešatý

Příklad 2 Co vyplývá z premis: Žádný tlouštík není zlý; Všichni plešatci jsou zlí a/ Všichni zlí lidé jsou plešatí b/ Žádný zlý člověk není plešatý c/ Nějaký zlý člověk je tlustý d/ Žádný plešatec není tlustý

Příklad 2 - řešení d/ Žádný plešatec není tlustý

Příklad 3 Rozhodněte o správnosti závěru vyplývajícího z premis: Všechny žáby jsou modré. Tento kůň je modrý. Proto tento kůň je žába

Příklad 3 - řešení ne

Příklad 4 Rozhodněte o správnosti závěru vyplývajícího z premis: Všichni žáci jsou ryby. Někteří žáci jsou mloci. Proto někteří mloci jsou ryby.

Příklad 4 - řešení ano

Příklad 5 Rozhodněte o správnosti závěru vyplývajícího z premis: Některé mraky mají černé body. Černé body mají všechny domy. Proto některé mraky jsou domy.

Příklad 5 - řešení ano

Příklad 6 Rozhodněte o správnosti závěru vyplývajícího z premis: Všechny myši jsou hranaté. Všechno hranaté je modré. Proto všechny myši jsou modré.

Příklad 6 - řešení ano

Příklad 7 Rozhodněte o správnosti závěru vyplývajícího z premis: Všechny ovce jsou sloni. Někteří sloni jsou čápi. Proto všechny ovce jsou čápi.

Příklad 7 - řešení ne