PARKINSONOVA CHOROBA OLGA BÜRGEROVÁ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Borrélie – úskalí laboratorní diagnostiky
Advertisements

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
EPILEPSIE Vypracoval: Josef Kočárek, IVETA SLAVÍKOVÁ, SIMONA LIŠKOVÁ
BOLESTI NERVŮ NEURALGIE.
Celiakie Zuzana Chaloupková.
Parkinsonova nemoc, levodopa a co dál?
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
Vyšetřovací metody a biologická léčba v psychiatrii (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno Psychiatrické.
Nemoci oběhové soustavy
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
KOMUNIKACE SE SENIORY Olga Bürgerová.
Co znamená, že máte revma?
Centrální nervová soustava- mozek
Krční páteř Degenerativní změny
Glaukom MUDr. Eva Hendrychová, FEBO prim. MUDr. Břetislav Brožek, CSc.
Cukrovka Diabetes mellitus
Ošetřovatelská péče u pacienta s pneumonií
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
BOLESTIVÉ RAMENO Jana PASECKÁ - RRA KRAJSKÁ NEMOCNICE
Akutní cévní příhoda mozková
CREUTZFELD-JAKOBOVA CHOROBA
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
DIABETICKÁ NOHA OLGA BÜRGEROVÁ.
Vylučovací soustava Je tvořena ledvinami a močovými cestami.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Alkoholismus.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Centrální nervový systém
D EGENERATIVNÍ ONEMOCNĚNÍ MOZKU Zpracovaly Zlata Adamušková Miroslava Divišová Michala Priatková.
DMO OLGA BÜRGEROVÁ.
Nervová, vylučovací, dýchací soustava a hormony
Alzheimerova nemoc.
16. Neurologické poruchy a poranění mozku.
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
NERVOVÁ SOUSTAVA II. ŘÍDÍCÍ CENTRUM.
Psychomotorický vývoj a jeho poruchy Kurz Pediatrie
Deprese Diagnostika a léčba
Nukleární magnetická rezonance
Použití EEG jednoduchá, levná, neinvazivní metoda použití pří výzkumu a diagnostice funkce mozku krátkodobá ambulantní vyšetření (20 – 30 minut), ale i.
DMO Olga Bürgerová.
Ošetřovatelská péče o nemocné na ORL - otorinolaryngologie
Mozečkové syndromy neo- a paleocerebelární, příznaky, vyšetření
Úraz elektrickým proudem
18. Metody vyšetření a zobrazení mozku.
Didaktická část diplomové práce
Biologická léčba v dětské psychiatrii
GENETICKÉ VADY.
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Ušní šelest Radka Horáková, 2006
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Stav, kdy dochází ke srážení krve uvnitř cév Trombóza v tepně způsobuje přerušení zásobování některého důležitého orgánu. Důsledky mohou být infarkt,
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Motorika Pohybový vývoj a diagnostika. Motorika  Je souhrnné označení pro pohyb  Je ukazatelem psychomotorického vývoje dítěte  Je oblastí diagnostiky.
Demence. Slovo demence pochází z latinského „demens“: „de“- mimo „mens“ – duch Ten kdo ztratil ducha, duši.
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
Možnost jejich prevence, léčení David – Hubert Komínek.
PROFESIONÁLNÍ ALERGICKÁ RINITIDA MUDr. Pavlína Klusáčková, Ph.D.
DMO dětská mozková obrna
Riziko hyponatrémie u geriatrických pacientů
DM - komplikace.
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
A. Mrkvičková, K. Pernicová, R. Řezáč, S. Schniererová, D. Šabatová
Cévní mozkové příhody Z. Rozkydal.
DMO (dětská mozková obrna)
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

PARKINSONOVA CHOROBA OLGA BÜRGEROVÁ

CHRAKTERISTIKA ONEMOCNĚNÍ Parkinsonova choroba postihuje mozkové systémy ovlivňující automatické pohyby, svalové napětí a koordinaci pohybů. Onemocnění především středního a staršího věku. Dochází k degenerativnímu postižení buněk bazálních ganglií v mozku. Je narušeno vytváření nervového přenašeče dopaminu. Vývoj příznaků je plíživý.

PŘÍČINY: GENETIKA PESTICIDY TOXINY

PŘÍZNAKY: Třes svalů, klidový třes rukou Zpomalení pohybů Ztuhlost svalů, nejvíce po ránu Ochuzená obličejová mimika, maskovitý vzhled Obtížná chůze - rychlé malé šouravé krůčky, nahrbení dopředu Narušení automatických obranných pohybů Rozmazaná a těžko srozumitelná řeč (“ skandovaná řeč“) Mikroskopické písmo Ztráta chuti k jídlu Depresivní nálada Pokles krevního tlaku ve stoje (posturální hypotenze) , nebezpečí mdlob Po několikaletém průběhu může docházet i k poruchám intelektu

TERAPIE: Levodopa - lék, který obnovuje zásoby dopaminu v mozku Selegilin (Jumex) - v počátečních fázích nemoci brání dalšímu zhoršování Selegilin, APO Seleg,Requid, Mirapexin, Permax, Viregit, Akineton agonisté dopaminu (AD) léčba kontinuální infúzí apomorfinu

Je-li nejméně na pět otázek kladná odpověď, je diagnóza Parkinsonovy Screeningový dotazník Parkinsonovy nemoci (podle Duarteho) Je pro Vás obtížné vstát ze židle? Je Vaše písmo menší než bylo dříve? Říkají Vám lidé, že mluvíte slabším hlasem než dříve? Máte zhoršenou rovnováhu při chůzi? Stává se Vám, že se zarazíte při průchodu dveřmi, jako by Vám přimrzly nohy? Zdá se být výraz Vaší tváře oproti dřívějšku otupělý? Třesou se Vám ruce nebo nohy? Je pro Vás obtížné zapínat knoflíky? Šoupáte při chůzi nohama a děláte krátké kroky? Je-li nejméně na pět otázek kladná odpověď, je diagnóza Parkinsonovy nemoci pravděpodobná.

Diagnostika: Základem je vyšetření pacienta a nález výše uvedených příznaků. Neurologické vyšetření je nezbytné, stejně tak vyloučení jiných příčin příznaků Parkinsonovy nemoci. Parkinsonské příznaky mohou totiž vzniknout nejen u Parkinsonovy nemoci, například je způsobují některé psychiatrické léky Konečným potvrzením nemoci je test levodopou. Levodopa je jedním z léků Parkinsonovy nemoci, a když se po její aplikaci stav výrazně zlepší, je již diagnóza velmi pravděpodobná.

VYŠETŘENÍ: Odběr krve. Vyšetřuje se zde sedimentace, krevní obraz (hladina cukru, jaterní testy, funkčnost ledvin aj.) Sonografie (ultrazvuk). Zjišťuje se zejména stav krčních tepen, jejich průtok a případné změny. EEG (elektroencefalograf). Pomocí snímacích elektrod umístěných na povrchu hlavy se během vyšetření zaznamenává aktivita mozku v klidovém stavu v kombinaci se změnou v dýchání, zavírání a otvírání očí apod. CT mozku (počítačová tomografie). Rentgenové vyšetření mozku, většinou s aplikací kontrastní látky do krve. Snímá celkový stav mozku, cévy či případné změny. NMR (nukleární magnetická rezonance). Podobně jako CT zobrazuje mozek, tentokrát působením silného magnetického pole. Vyšetření se provádí uvnitř úzké kabiny a nesmí jej absolvovat jedinci s klaustrofobií, s kardiostimulátorem a jinými kovovými náhradami v těle (šrouby, svorky, kloubní náhrady apod.).