Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrické stroje - transformátory
Advertisements

Mgr.Miroslav Michálek „Tento projekt je spolufinancován
36. Střídavý proud v energetice
Elektromotor a třífázový proud
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrické motory a pohony
ELEKTROMOTOR ZŠ Velké Březno.
Obvody střídavého proudu
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Elektrické příslušenství motorových vozidel 2. ročník, 1
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Synchronní stroje I. Konstrukce a princip.
Fy_102_Elektrické jevy_Elektromotor
Provedení stejnosměrných strojů, zapojení budícího vinutí
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Popis a provedení synchronních strojů
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Zdroje proudu – generátory II
Synchronní stroje I. Konstrukce a princip.
Vznik střídavého proudu sinusoida
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Zdroje elektrického napětí
Elektrické stroje a zařízení
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Elektrický generátor Elektrický generátor je elektrický stroj, sloužící k přeměně jiných druhů energie na energii elektrickou. Nejčastěji se jedná o rotační.
Generátory elektrického napětí
Tato prezentace byla vytvořena
Stejnosměrné stroje.
OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U-3-002
Dynamo, alternátor, elektromotor
Trojfázová soustava.
Dynama a alternátory Kryštof Klika, 3E.
TROJFÁZOVÉ STŘÍDAVÉ NAPĚTÍ
Střídavé napětí a střídavý proud
Faradayův indukční zákon VY_30_INOVACE_ELE_732 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Alternátory s vyniklými póly - hydroalternátory
Automatizační technika
Elektromotorky A Vypracoval: Ing. Bc. Miloslav Otýpka Kód prezentace: OPVK-TBdV-IH-AUTOROB-AE-3-ELP-OTY-004 Technologie budoucnosti do výuky CZ.1.07/1.1.38/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače v motorových vozidlech II. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Stírače Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel Ročník:3.
VY_32_INOVACE_06_20_Generátory. Anotace: prezentace slouží k pochopení učiva generátory Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný výstup:přehled.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M Synchronní stroje – motor.
Ing. Milan Krasl, Ph.D. Ing. Milan Krasl, Ph.D. Stejnosměrné stroje Stejnosměrné stroje.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – konstrukce Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Alternátor – rozdělení, princip Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových.
VY_32_INOVACE_AUT2_19 Retardéry. Účelem retardéru je vozidlo zpomalit, nikoliv však zastavit. Retardér nelze použít ani jako brzdu parkovací. Používají.
Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M Stejnosměrné stroje – dynamo.
Elektrické stroje a přístroje Elektrikář 3. ročník OB21-OP-EL-ESP-VAŠ-U Popis a princip generátoru na stejnosměrný proud.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Alternátor – srovnání s dynamem Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Alternátor – závady, zkoušení Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.3. TRANSFORMÁTORY.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – princip Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Tato prezentace byla vytvořena
Stejnosměrné stroje Stejnosměrné stroje jsou elektrické točivé stroje, které mají na vyniklých pólech statoru umístěno budící vinutí a vývody cívek.
Název prezentace (DUMu): Alternátor – zapojení
Elektrické točivé stroje
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Tato prezentace byla vytvořena
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Transkript prezentace:

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002 Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Fyzika Název programu: Alternátor Vypracoval: RNDr. Ondřej Jeřábek Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002 je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Alternátor

Alternátor Obecné informace: Alternátor je točivý elektrický stroj Přeměňuje rotační energii tj. kinetickou energii resp. mechanickou energii na energii elektrickou Výstupní výkon je vyváděn do zařízení elektrického rozvodu

Princip funkce alternátoru Alternátor pracuje na principu elektrické indukce Ve vodiči je indukováno napětí, pokud vodič a magnetické pole se vůči sobě pohybují Velikost indukovaného napětí závisí na intenzitě magnetického pole a rychlosti pohybu vodiče (otáčkách motoru)

Konstrukce Alternátory jsou synchronní stroje Podle typu rotoru se alternátory dělí na: S hladkým rotorem - turboalternátory - obvykle je hnacím strojem parní turbína (v elektrárně), rychlost otáčení 3000 min-1, při kmitočtu sítě 50 Hz S vyniklými póly, pomaloběžné alternátory - jsou poháněny pomaluběžným strojem často vodní turbínou. Rychlost otáčení je celočíselný podíl z 3000 min-1, při kmitočtu sítě 50 Hz Spolu s hnacím strojem tvoří mechanicky spojené soustrojí. Hnací stroj a alternátor bývají na společné hřídeli

Výhody alternátoru Alternátor s usměrňovačem lze navrhnout tak, že akumulátor je nabíjen i při běhu naprázdno spalovacího motoru To je důležitá výhoda pro dnešní velkoměstský provoz Životnost akumulátoru nabíjeného alternátorem s usměrňovačem je delší než akumulátoru nabíjeného dynamem Alternátor je též buzen přímo z akumulátoru ihned po zapnutí zapalování.

Funkce alternátoru Alternátory generují elektřinu stejným způsobem jako generátory stejnosměrného elektrického proudu Zpravidla se otáčí otočný magnet – rotor uvnitř pevně umístěných vinutí na železných jádrech – stator Pohybem rotoru způsobeným mechanickou energií je generován elektrický proud Často bývají ve statoru tři sady statorových vinutí, které jsou navzájem pootočeny o 180° Magnetické pole rotoru může být vyvoláváno indukcí nebo pernamentním magnetem

Využití alternátoru v automobilu Automobilový alternátor má stejnou konstrukci jako průmyslový alternátor Automobilový alternátor vyrábí trojfázový střídavý elektrický proud Střídavý elektrický proud musí být před vstupem do sítě vozidla usměrněn K usměrnění střídavého elektrického proudu se používají diody Diody se upevňují do diodového můstku K omezení napěťových špiček je výstupní stejnosměrný elektrický proud alternátoru regulován Zenerovou diodou Výhoda alternátoru vůči dynamu je především v tom, že má nízkou hmotnost

Aktivita I Vyhledejte na internetu alternátor: Rotor a stator alternátoru Vyhledejte na internetu schéma zapojení alternátoru zapojeného do elektrického obvodu

Aktivita II Popište základní části alternátoru vyhledaných na internetu Popište a vysvětlete zapojení alternátoru do elektrického obvodu

Použitá literatura JAN, Zdeněk; ŽDÁNSKÝ, Bronislav ; ČUPERA, Jiří . Automobily 1. Brno : Avid, 2004. 211 s. JAN, Zdeněk; ŽDÁNSKÝ, Bronislav ; ČUPERA, Jiří . Automobily 2. Brno : Avid, 2004. 120 s. JAN, Zdeněk; ŽDÁNSKÝ, Bronislav ; ČUPERA, Jiří . Automobily 3. Brno : Avid, 2004. 220 s. JAN, Zdeněk; ŽDÁNSKÝ, Bronislav ; ČUPERA, Jiří . Automobily 4. Brno : Avid, 2004. 350 s.