RF 1.1. Klasifikace jaderných reaktorů Podle základního jaderného procesu, který probíhá v jaderném zařízení, lze jaderné reaktory rozdělit na dvě základní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Princip a popis jaderných reaktoru
Advertisements

Rozvodná elektrická síť
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač.
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ENERGIE Energie souvisí s pohybem a s možností pohybu, je to tedy nějaká míra množství pohybu. FORMY ENERGIE Mechanická (kinetická, potenciální) Vnitřní.
Jaderná energie.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Jaderné reakce.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jaderná Energie.
Kritický stav jaderného reaktoru
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Štěpení atomu a řetězová reakce
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
22. JADERNÁ FYZIKA.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Elektronická učebnice - II
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Fy – kvarta Yveta Ančincová
Jaderná Elektrárna.
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
3.3. Koeficient násobení v nekonečné soustavě
RF 8.5. Fyzikální problémy systémů ADTT Teoretické i experimentální studium problematiky aplikace vnějšího zdroje neutronů pro řízení podkritického systému.
1 Příprava měření vlastností neutronového pole v okolí solného kanálu umístěného v aktivní zóně reaktoru LR-0 pomocí neutronové aktivační analýzy Diplomová.
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
1.3. Obecné problémy fyzikální teorie jaderných reaktorů
Simulace provozu JE s reaktorem VVER 1000 Normální provoz i havarijní stavy Zpracovali: M. Kuna, P. Baxant, J. Fumfera.
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ
5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů
Neseďte u toho komplu tolik !
RF Únik neutronů z tepelného reaktoru Veličina k  udává průměrný počet tepelných neutronů, které vzniknou v následující generaci v nekonečném prostředí.
Jak se trvale získává jaderná energie
Neutronové účinné průřezy
3. ŠTĚPNÁ ŘETĚZOVÁ REAKCE
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:duben 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 01.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_35_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná elektrárna.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
PRŮMYSLOVÁ CHEMIE Doc. Ing. Jaromír Lederer, CSc..
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku Slouží k naučení nového učiva. Žák používá znalosti z chemie. Žák vyjmenuje základní části jaderné elektrárny,
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a příroda Okruh dle RVP: Fyzika Tematická.
Jaderná ELEKTRÁRNA.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Adsorpce vzácných plynů z helia
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

RF 1.1. Klasifikace jaderných reaktorů Podle základního jaderného procesu, který probíhá v jaderném zařízení, lze jaderné reaktory rozdělit na dvě základní skupiny:  štěpné jaderné reaktory, ve kterých základním jaderným procesem je štěpení těžkých jader neutrony v tzv. štěpné řetězové reakci.  termojaderné reaktory, které pracují na principu termojaderné (termonukleární) syntézy lehkých jader. Další skupinu tvoří hybridní reaktory.

RF O štěpných jaderných reaktorech můžeme říct:  v r v laboratoři Chicagské univerzity dosáhl pod vedením profesora E. Fermiho kritického stavu první štěpný jaderný reaktor,  dnes jsou štěpné jaderné reaktory jak po fyzikální, tak i technické stránce vyřešeným problémem,  od r.1942 byly ve světě uvedeny do provozu stovky experimentálních a energetických štěpných reaktorů.

RF Štěpné jaderné reaktory můžeme třídit podle různých hledisek. Mezi nejdůležitější hlediska patří:  průměrná energie neutronů při štěpení,  konzistence a koncentrace jaderného paliva,  druh moderátoru,  geometrické uspořádání paliva a moderátoru v aktivní zóně,  druh chladiva v aktivní zóně.

RF ad 1) Podle průměrné energie neutronů při štěpení dělíme reaktory obvykle na tři typy: tepelné střední rychlé Tepelné (pomalé) reaktory pracují s neutrony zpomalenými na energii, která je srovnatelná s energií molekul prostředí, tj. E n ~0,025 eV 1). V reaktorech se středními neutrony je štěpení vyvolávané z zejména neutrony s energií kolem 10 2 eV. V rychlých reaktorech dochází ke štěpení paliva neutrony s energií blízkou energii štěpení, tj. E n >10 5 eV. Často se setkáváme také s epitermálními reaktory. Jsou to reaktory, ve kterých je štěpení vyvolávané převážně neutrony s energií kolem 1 eV. 1) Podle měrových jednotek SI 1 eV = 0, aJ (attojoule) = 0, J. Pak E n = 0,0253 eV = 0,00405 aJ

RF ad 2) Podle druhého hlediska dělíme reaktory na: reaktory s tuhým palivem (tyče, desky, trubky,.), reaktory s tekutým palivem (suspenze, roztok). V reaktorech se používá nejčastěji přírodního nebo obohaceného uranu. Obohacení může být nízké, asi do 5% 235 U, střední nebo vysoké (nad 90% 235 U). Pokud jde o chemické složení paliva, používá se nejčastěji přírodního kovového uranu, kysličníku uranu U0 2, nebo karbidu uranu UC. V perspektivních transmutačních systémech (ADTT - Accelerator driven transmutation technology) se uvažuje použít palivo ve formě roztavených fluoridů.

RF ad 4) Podle uspořádání paliva a moderátoru v aktivní zóně (hledisko je kombinací předcházejících dvou) dělíme reaktory na: ad 3) Podle druhu moderátoru třídíme pouze tepelné reaktory a to na: reaktory s tuhým moderátorem (grafit, Be, Be0, UC), reaktory s kapalným moderátorem (H 2 0, D 2 0, organické látky). homogenní (mají palivo rovnoměrně rozptýleno nebo rozpuštěno v moderátoru), heterogenní (reaktory s blokovým uspořádáním paliva).

RF ad 5) Podle použitého chladiva rozeznáváme reaktory chlazené: plynem (C0 2, helium, vodní pára, vzduch), kapalinou (H 2 0, D 2 0, organické látky), tekutými kovy (sodík, NaK), roztavenými (teku- tými) solemi (UF 4 ).

RF Podle účelového hlediska (je univerzálnější) můžeme reaktory rozdělit na čtyři skupiny:  energetické ‑ pro výrobu tepelné nebo elektrické energie,  experimentální ‑ pro ověření zvolené koncepce energetických jaderných zařízení,  výzkumné ‑ pro experimentální práce v oblasti neutronové a reaktorové fyziky,  speciální ‑ např. množivé, chemické, dvojúčelové, transmutační a pod. Jaderné reaktory, které produkují nové palivo, tzv. množivé nebo plodivé reaktory, se obvykle dělí na:  breedery,  konvertory (vyrábí se palivo odlišné od paliva používaného pro provoz reaktoru: 238 U  239 Pu, 232 Th  233 U).

RF Další speciální hlediska pro klasifikaci: reaktorová nádoba (tlaková nádoba, tlakové trubky), poloha palivových článků v aktivní zóně (horizontální, vertikální), typ reaktorové mříže (čtvercová, trojúhelníková,...) a jiné. Z uvedeného rozboru hledisek je zřejmé, že je možné teoreticky vytvořit veliký počet kombinací. Ovšem pouze některé z nich se dají realizovat. Dále se budeme zabývat pouze štěpným tepelným jaderným reaktorem, který je ve světě zatím nejrozšířenější, a je v současné době základem i naší jaderné energetiky.