Zatopená území Jan Langhans.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Advertisements

 HYDROSFÉRA  created by: Wolf & Pipes ®.
Význam vody pro člověka
Rostliny našich rybníků 4.ročník
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Příroda ovlivňuje člověka
Hydrosféra – vodstvo na pevnině
Člověk a Příroda Člověk až do historicky nedávných dob byl přirozenou součástí přírody. Byl přímo závislý na tom, co dokázal z prostředí ve kterém žil,
Integrovaná střední škola, Slaný
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
Krajina, krajinné složky
Tsunami Josef Matouš.
Ochrana zemědělského půdního fondu při stavbě fotovoltaických elektráren Ing. Ivana Skalická.
Příčiny Spalování fosilních paliv, kterým vzniká oxid uhličitý.
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje
Voda - Nezbytná podmínka života na Zemi
Vodní Elektrárna.
Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství RNDr. Pavel Punčochář,
HYDROSFÉRA.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – vodstvo na pevninách autor VM:Ondřej.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda. Krajina = různě velká, ale určitá část pevniny složena z přírodních a kulturních krajinných složek, vytvořených lidmi.
PŘÍRODNÍ KATASTROFY.
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Vodní nádrže.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
Identifikátor materiálu: EU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy vodních nádrží, ať už přirozených,
Člověk a příroda Šárka Košťálová 8.B.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
PŘÍRODNÍ POMĚRY Zpracovala: Klára Schindlerová
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
Ekosystémy.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Odvodnění jezerní nádrže Ha!Ha! a následné geomorfologické dopady na dolním toku řeky Ha!Ha!, Quebec, Kanada G.R. Brooks, D. E. Lawrence.
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Jezera Přirozená vodní nádrž Zásobárna sladké vody
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
Podkrušnohorské pánve
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Voda Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
ZEMĚPIS VY_32_INOVACE_14_05_vodní plochy. Víš, jak se jmenuje nejstarší a nejhlubší jezero na světě? Jezero Bajkal je nejhlubším jezerem na světě – hloubka.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Krajina Co to je krajina?
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
Ekosystém rybník Rostliny
Nejčastější přírodní katastrofy
VY_32_INOVACE_278_Jezera, bažiny, umělé nádrže
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí
zpracovaný v rámci projektu
Bc. Jan Hutla Vy_32_INOVACE_4B_20_Člověk_a_příroda Člověk a příroda
Jezera, bažiny a vodní nádrže
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
VY_52_INOVACE_17_ Význam půdy, lesů a vodních ploch
Hydrosféra – vodní obal země.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
VODSTVO Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Transkript prezentace:

Zatopená území Jan Langhans

Zatopená území Co jsou? Jak vznikají? K čemu slouží? Problematika Zamyšlení

Zatopená území Co jsou? Zatopená území jsou území dočasně nebo trvale zaplavená vodou, která byla původně jiného typu než vodního.

Zatopená území Rozdělení Geologické procesy Přírodní Klimatické změny Antropogenní činnost člověka

Zatopená území Vznik Geologické procesy: Lake Kivu Zatopená území Lake Tanganyika Heron Island at the Great Barrier Reef, Australia Vznik Geologické procesy: přírodních katastrofy – zemětřesení, sopečné erupce Klimatické: změny klimatických podmínek - změna výšky hladiny moře, morénová jezera

Zatopená území Vznik Činnost člověka: úmyslnou nebo následnou činností člověka Stavba rybníku, nádrží, přehrad, jezy Rekultivace – zatopením, sedání podloží v lokalitě hlubinných dolů, povrchové doly

Zatopená území K čemu slouží? Vodní energie Zdroj vody – pitné, užitkové, zavlažovací Ochrana před záplavami Zdroj potravy Rekreace Doprava Průmysl

Zatopená území Problematika Lze hodnotit z mnoha pohledů Klimatické změny Změna biotopu ze suchého na vodní Sociální Jakost vody

Zatopená území Závěr Voda je nedílnou součástí života. Bez vody život nemůže existovat. Avšak je třeba velmi obezřetně plánovat a budovat nová vodní díla nejen s ohledem na potřebu vody, energie atd., ale i s ohledem na životní prostředí. Neexistuje jednoznačné rozhodnutí pro stavbu nebo proti a lze jen velmi těžko odhadnout důsledky.