Heterocyklické sloučeniny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Advertisements

Báze Struktura NK DNA RNA konec.
Biologicky významné heterocykly
BIOLOGIE 1 Rostliny Biologické vědy Metody práce v biologii
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Daniela Hasníková.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Látkové složení lidského těla- prvky
Alkeny.
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
Heterocyklické sloučeniny
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Dusíkaté deriváty uhlovodíků
Heterocykly.
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
Sloučeniny v organismech
Aminy Deriváty amoniaku – jeden, dva nebo tři atomy vodíku v molekule amoniaku jsou nahrazeny radikálem. Proto je dělíme na primární, sekundární a terciární.
DÝCHACÍ ŘETĚZEC. enzymy jsou umístěny na vnitřní membráně mitochondrií získání energie (tvorba makroergických vazeb v ATP) probíhá oxidací redukovaných.
Fotosyntésa.
Biokalyzátory chemických reakcí
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Chemie Tematická oblast:Organická chemie Téma:Deriváty uhlovodíků-heterocyklické sloučeniny Ročník:1.-
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_225.
Dusíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 27
Heterocyklické sloučeniny
HETEROCYKLY.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Krebsův a dýchací cyklus
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Respirace.  soubor chemických reakcí, nezbytných pro uvoln ě ní chemické energie, která je obsa ž ena v organických slou č eninách  C 6 H 12 O 6 + 6O.
INTERMEDIÁRNÍ METABOLISMUS
Heterocyklické sloučeniny s pětičlenným cyklem. Charakteristika heteroc.sl. Pětičlenné  bezbarvé kapaliny, zapáchají (připomínají chloroform)  obsaženy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Heterocyklické sloučeniny
Fenoly Hydroxyderiváty, kde je –OH skupina přímo vázána na atomu uhlíku aromatického jádra. Dělíme je podle počtu –OH skupin na jednosytné a vícesytné.
Alkoholy Výskyt: Dělení: Podle počtu OH skupin: jednosytné a vícesytné
Aminy Deriváty amoniaku – jeden, dva nebo tři atomy vodíku v molekule amoniaku jsou nahrazeny radikálem. Proto je dělíme na primární, sekundární a terciární.
Základní pojmy organické chemie
Oxidy.
Mgr. Richard Horký.  Organické cyklické sloučeniny  Obsahují místo uhlíku heteroatom (O, S, N)  Dělíme je podle počtu, druhu heteroatomů a počtu cyklů.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Heterocyklické sloučeniny („heterocykly“) jsou organické sloučeniny, které obsahují ve svém uhlíkatém cyklu jeden nebo více.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
H ETEROCYKLICKÉ SLOUČENINY RNDr. Marta Najbertová.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
Aromatické sloučeniny
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a příroda Okruh dle RVP: Chemie Tematická.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
Fotosyntéza.
Areny.
Heterocyklické sloučeniny
Zástupci heterocyklů I
Organické látky.
Organická chemie Chemie 9. r..
Krebsův a dýchací cyklus
Areny – aromatické uhlovodíky
Areny.
Texas A&M University.
Heterocykly v celé této prezentaci není znázorněn jediný vzorec, očekávám od studentů, že až se budou látku učit, že si vzorce přitom dohledají doporučená.
BIOCHEMICKÁ ENERGETIKA
CHEMIE - Alkaloidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Biochemie – Citrátový cyklus
DUM č. 18 v sadě 22. Ch-1 Biochemie projekt GML Brno Docens
HETEROCYKLY.
Heterocyklické sloučeniny
Transkript prezentace:

Heterocyklické sloučeniny

Charakteristika Cyklické deriváty uhlovodíků, jejichž řetězec obsahuje i jeden nebo více atomů jiných prvků (např. kyslíku, síry či dusíku) Součástí rostlin i živočichů Významným zdrojem je ropa

Charakteristika Podle typu heteroatomu je můžeme dělit: Kyslíkaté Sirné Dusíkaté Podle poštu atomů tvořících cyklický řetězec: Pětičlenné Šestičlenné Složitější (kondenzované)

Heterocyklické sloučeniny s pětičlenným cyklem s 1 heteroatomem do konjugace s π – vazbami přítomnými v cyklu se zapojuje i volný elektronový pár heteroatomu – vznik delokalizovaného π-elektronového systému (podobný benzenu)

Zvýšená reaktivita vůči elektrofilním činidlům Zvýšená reaktivita vůči elektrofilním činidlům. (Kvůli rozdílné elektronegativitě heteroatomu a uhlíku probíhá substituce snadněji v poloze 2 a 5) Odolnost vůči oxidaci

Mezi nejdůležitější patří furan thiofen pyrrol

Furan Bezbarvá ve vodě málo rozpustná kapalina Technicky významnou reakcí furanu je jeho katalytická hydrogenace (na niklovém katalyzátoru) na tetrahydrofuran, která se používá jako rozpouštědlo

Pyrrol Bezbarvá toxická ve vodě málo rozpustná kapalina Vyrábí se reakcí furanu s amoniakem za zvýšené teploty a katalýzy

Čtyři spojené pyrrolové kruhy – PORFINOVÝ SKELET Základem tetrapyrrolových barviv (chlorofylu (centrálně vázaný hořčík), hemoglobinu (centrálně vázané železo) apod.)

Derivát pyrrolu INDOL Alkaloid (obsažen v květech jasmínu, citrusů, ….) Substituce elektrofilní probíhá v poloze 3 K derivátům indolu patří INDIGO Modré barvivo

Heterocyklické sloučeniny s pětičlenným cyklem se 2 heteroatomy Mezi nejdůležitější patří Pyrazol Imidazol Thiazol

Pyrazol Izomerní sloučenina s imidazolem Jeho deriváty se používají při výrobě léčiv působících proti horečce (např.Antipyrinu)

Imidazol Významným derivátem je aminokyselina histidin, její dekarboxylací vzniká HISTAMIN (fyziologicky účinná látka- rozšiřuje cévy, čímž snižuje krevní tlak)

Thiazol Jeho významným derivátem je vitamín B1 - thiamin

Heterocyklické sloučeniny s šestičlenným cyklem s 1 heteroatomem Nejdůležitějším je pyridin

Pyridin Zásaditá jedovatá kapalina rozpustná ve vodě Substituce elektrofilní probíhá ve 3 poloze

Mezi jeho významné deriváty patří: Kyselina nikotinová – uplatnění ve farmacii Nikotinamid – součástí koenzymů NAD (nikotinamidadenindinukleotid) a NADP (nikotinamidadenindinukleotidfosfát), které se účastní oxidačně-redukčních pochodů v živých organismech

NAD+ + H+ + 2e- → NADH NADP+ + H+ + 2e- → NADPH v oxidované formě v redukované formě

Heterocyklické sloučeniny s šestičlenným cyklem se 2 heteroatomy Nejdůležitějším je pyrimidin

Pyrimidin Od jeho struktury se odvozují pyrimidinové dusíkaté báze, které se podílí na stavbě nukleových kyselin Cytosin Uracil Thymin

Heterocyklické sloučeniny se složitějšími cykly Mezia nejdůležitější patří chinolin purin isoalloxazin

Chinolin Součást alkaloidů

Purin Od jeho struktury se odvozují purinové dusíkaté báze Adenin Guanin Dalšími důležitými deriváty jsou kyselina močová (U ptáků a plazů je odpadní produkt metabolismu. V nízké koncentraci též v moči savc) a kofein (alkaloid, který příznivě stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. Podle výskytu se označuje též jako tein, matein či guaranin)

isoalloxazin derivátem je riboflavin (B2) Derivátem je FAD (flavinadenindinukleotid) FAD je jeho oxidovaná forma, zatímco FADH2 je jeho forma redukovaná Redukovaná forma vzniká zejména v Krebsově cyklu