Interference léčiv MUDr. Michaela Králíková Biochemický ústav LF MU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metody dostupné v laboratoři Centra pro výzkum a vývoj FN HK
Advertisements

Borrélie – úskalí laboratorní diagnostiky
Humorální regulace při stresu
Otázky z fyziologie – přednášky
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY LÉČIV
TEST AKTIVACE BAZOFILŮ
Laboratorní kontrola antikoagulační léčby
Ovlivnění výsledků testů biologickými faktory
Městská nemocnice Ostrava MUDr. Šárka Malá
Studie Greet Van den Bergheové
AB rovnováha plíce ledviny CO2 HCO3- + H+ H+ titrovatelná acidita
Endokrinologie pro bakaláře
Regulace tvorby erytrocytů
Vyšetření parametrů buněčné imunity
P E S T I C I D Y prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.
Hana a Petr Ulrychovi Použití třezalky je velmi rozsáhlé: působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí na ekzémy, odstraňuje.
DIAGNOSTIKA AKUTNÍHO ZÁNĚTU V ORDINACI PRAKTICKÉHO LÉKAŘE
Regulace metabolismu glukózy
Antihypertenziva Marcela Hrůzová
Laboratorní metody 2 Kurs Imunologie II.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Obecná endokrinologie
Metabolismus sacharidů II.
FARMAKOKINETIKA 1. Pohyb léčiv v organizmu 1.1 resorpce
Abdominální tuk a metabolické riziko
Žlázy s vnitřní sekrecí
HUMORÁLNÍ REGULACE GLYKEMIE
Autoimunita Kurs Imunologie II.
Praktika z farmakokinetiky MUDr, P. Potměšil, PhD.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Nadledvina - glandula suprarenalis
Antimikrobiální látky
APLIKACE FARMAKOKINETIKY V KLINICKÉ PRAXI
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
Hormonální regulace glykémie
ELISA, určení ideálních koncentrací reaktantů -různé varianty
Vyšetření mozkomíšního moku
Genetické riziko chemických látek prof. Ing Václav Řehout, CSc.
1 CHROM MUDr. Michaela Králíková Biochemický ústav LF MU
JE LABORATORNÍ ODPOVĚĎ NA ANTIAGREGAČNÍ LÉČBU KONSTANTNÍ V ČASE?
1 MANGAN MUDr. Michaela Králíková Biochemický ústav LF MU
Inzulin a tak Carbolová Markéta.
Ketogeneze: biochemické podklady
Ústav farmakologie, 3. LF UK
I. Glykémie II. Stresový hormon kortizol III. Srážení krve
- Jejich funkce a regulace sekrece…
PREVENCE ►Primární prevence ► Primární prevence Cíl – odstraňovat nebo omezovat možné příčiny vzniku onemocnění Na základě nových poznatků o patogenezi.
CO JE FOTOSYNTÉZA?  Soubor chemických reakcí, v jejichž průběhu dochází k pohlcování energie slunečního záření, která je využita k přeměně jednoduchých.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Laboratorní diagnostika PRRS: rutina nebo umění ? Jiří Smola a Vladimír Celer Ústav mikrobiologie a imunologie.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Stanovení citlivosti mikroorganismů k ATB Mgr. Petra Straková Podzim 2014 Cvičení z obecné mikrobiologie.
METABOLIZMUS GLUKÓZY A INZULÍNU BĚHEM NÁHLÉ ZÁSTAVY OBĚHU A INZULÍNU BĚHEM NÁHLÉ ZÁSTAVY OBĚHU MUDr. Roman Škulec, Ph.D.  Klinika anesteziologie, perioperační.
PROFESIONÁLNÍ ALERGICKÁ RINITIDA MUDr. Pavlína Klusáčková, Ph.D.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Z. Zloch Ústav hygieny LF UK v Plzni
Rychlý test ze slin pro odhad hladiny alkoholu v krvi
Genotoxické chemické látky
Praktické využití mutantů
Reakční kinetika.
Laboratorní diagnostika
AB rovnováha plíce ledviny CO2 HCO3- + H+ H+ titrovatelná acidita
1. Regulace genové exprese:
20_Glykolýza a následný metabolizmus
PROFESIONÁLNÍ BRONCHIÁLNÍ ASTMA
Lékové interakce v praxi
Transkript prezentace:

Interference léčiv MUDr. Michaela Králíková Biochemický ústav LF MU

Léky mohou výrazně ovlivnit výsledky laboratorních vyšetření in vitroin vitro in vivoin vivo

in vitro interferencí s metodou stanoveníinterferencí s metodou stanovení (reakce nebo vazba s použitými reagenciemi, falešně pozitivní výsledky analýzy, např. k. askorbová a glc v moči) barvou při fotometriibarvou při fotometrii

in vivo specifickým účinkem na organizmus lék skutečně zvyšuje/snižuje hladinu sledované látky ovlivněním rychlosti její produkce, metabolizmu, eliminacelék skutečně zvyšuje/snižuje hladinu sledované látky ovlivněním rychlosti její produkce, metabolizmu, eliminace (např. aktivací / inhibicí enzymatického degradačního systému, kompeticí o vazebné místo apod.) lék poškozuje některý orgánje porušena i jeho funkcelék poškozuje některý orgán → je porušena i jeho funkce

kde to stav pacienta dovolí před vyšetřením léky vynecháme nebopřed vyšetřením léky vynecháme nebo odběr posuneme mimo dobu maximálního působení léku (!diurnální rytmy!)odběr posuneme mimo dobu maximálního působení léku (!diurnální rytmy!)

Faktory ovlivňující interferenci léčiv dávka lékudávka léku doba a délka podávání lékudoba a délka podávání léku biologické faktory a s tím související individuální reaktivita pacientabiologické faktory a s tím související individuální reaktivita pacienta

→ zvažujeme farmakologickou anamnézu perorální antidiabetika, antihypertenziva, hormonální přípravky, salicyláty, perorální antikoagulancia, antibiotika, diuretika, vitamíny ad.

Příklady interference léčiv a biochemických vyšetření askorbát, salicyláty, streptomycinaskorbát, salicyláty, streptomycin glc/U (nespecifická reakce s Benedictovým činidlem na průkaz přítomnosti redukujících látek v moči) ↑ glc/U (nespecifická reakce s Benedictovým činidlem na průkaz přítomnosti redukujících látek v moči) askorbátaskorbát falešně pozitivní test na okultní krvácení theophyllintheophyllin interference se stanovením k. močové interference in vitro

Příklady interference léčiv a biochemických vyšetření kortikosteroidykortikosteroidy - účinek katabolický (kromě jater – ↑ synt. glykogenu), antianabolický a diabetogenní: proteosyntézy → ↓ proteosyntézy → ↓ enzymy → ↑ glc / S ↓ glukózové tolerance → ↑ glc / S způs. negativní dusíkovou bilanci ( katabolizmus proteinů) způs. negativní dusíkovou bilanci (↑ katabolizmus proteinů) ↑ štěpení depotních TAG → ↑ MK ↓ syntéza leukotrienů (↓ k. arachidonové ← ↓ fosfolipázy) ↑ resorpce Na +, Clˉ v ren. tubulech → retence Na +, Clˉ → vody ↑ renální sekrece K +, H + → + ↑ renální sekrece K +, H + → ↓ K + / S, alkalóza interference in vivo

Příklady interference léčiv a biochemických vyšetření morfiummorfium nespecifický ↑ ALT, LD, AMS (Může být chybně interpretováno jako suspektní AIM!) kontraceptivakontraceptiva ↑ TAG, chol furosemidfurosemid ↑ glc, AMS, ALP, ↓ Na