Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos infekcí Sexuální přenos
Advertisements

Ošetřování nemocných s renální insuficiencí
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
IKTERUS - DIFERENCIÁLNÍ DIAGNOSTIKA as. MUDr. Lochmanová Jindra
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Virová hepatitida typu A
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Hepatitida C Jiří Smetánka.
Ošetřovatelská péče o dítě s celiakií
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
Nádory v oblasti dutiny ústní
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
Klinická propedeutika
VIRY.
Ischemická choroba srdeční
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
SOUČASNÁ DIAGNOSTIKA HERPETICKÝCH VIRŮ
Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea
ILEUS OLGA BÜRGEROVÁ.
Ošetřovatelská péče u pacienta s pneumonií
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 20
Virová hepatitída typu E
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Ošetřovatelská péče o nemocného po transplantaci kostní dřeně
JÁTRA Trávicí soustava.
INFEKČNÍ CHOROBY A KOJENÍ
Nemoc AIDS v Africe.
PANCREATITIS ACUTA OLGA BÜRGEROVÁ
AIDS Eva Ivánková.
Hepatitis B Kristýna Beránková, 2.A
Aids.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Virové hepatitidy A RNA virusPicornaviridae /Heparnavirus B DNA virusHeparnaviridae/Hepadnavirus C RNA virusFlaviviridae/Flavivirus D RNA virus HBV dependentní/Deltavirus?
Péče o nemocného s appendicitis
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 10
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 04
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
Ošetřovatelská péče o nemocného po nefrektomii
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Hepatitis A Olga Bürgerová.
Syndrom získaného imunodeficitu
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Virové hepatitidy MUDr..Jiří Kubát. Virové hepatitidy - definice Difusní zánětlivě -nekrotizující onemocnění jater. Vyvoláno primárně hepatotropními viry,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Výskyt virové hepatitidy A v ČR MUDr. Michael Vít, Ph.D. náměstek ministra pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienik.
Téma: Aids Vypracoval: Bohumil Baroch Obor: Technické Lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_12_20_nemoci.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
CHŘIPKA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-06
OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE U NEMOCNÝCH CHOPN
zpracovaný v rámci projektu
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Akutní a chronické hepatitidy
Glomerulonefritis.
Alimentární intoxikace
VIRY- „život“ bez buňky
Zuzana Oravcová Silvia Búliková GAS Krupina
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis Olga Bürgerová

charakteristika infekční zánět jater vyvolaný viry, které se rozmnožují v jaterních buňkách a dochází v nich k zánětlivým změnám Nemocný je nakažlivý v době průkazu viru ve stolici

Podle typu: A - Virus se do těla dostává ústy ( fekálně-orální cestou), kontaminovanou vodou, potravinami, při líbání s infikovanými osobami apod. Inkubační doba je asi 30 dnů. Choroba zpravidla nepřechází do chronického stadia. B - Nákaza se přenáší infikovanými tělesnými tekutinami, při nechráněném pohlavním styku, krví při odběrech biologického materiálu, při tetování, při porodu z matky na plod. Inkubační doba je asi 50-180 dní, často přechází do chronicity. C - Přenáší se krevní cestou především u uživatelů injekčních drog, při nechráněném pohlavním styku. Inkubační doba je 2-26 týdnů, do chronického stadia přechází 90 % případů. Nemocný je zdrojem nákazy pro své okolí. D - Vyskytuje se u lidí infikovaných virem B, přenáší se krevní cestou a projevuje se jako náhlé zhoršení stavu nebo velmi těžká žloutenka.

Symptomatologie Asymptomatický Anikterický – příznaky podobné viróze, nechutenství, nausea,nesnášenlivost tučných jídel,tupé bolesti pod žeberním obloukem, bolesti kloubů,subfebrilie Ikterický příznaky stejné jako u anikterického průběhu, navíc se objevuje ikterus svědění kůže tmavá moč světlá stolice…………..

symptomatologie akutní - většina nemocných se po akutní hepatitis zcela uzdraví - vytvořené protilátky pak chrání nemocného po celý život - jen u malého procenta nalézáme zhoršenou funkci jater

Diagnostika anamnéza nemoc špinavých rukou fyzikální vyšetření ikterus (žluté bělmo, sliznice a kůže), tmavá moč, světlá stolice, hepatomegalie laboratorní vyšetření zvýšené hodnoty ALT, AST, ALP, , bilirubinu v séru přítomnost bilirubinu a urobilinogenu v moči vyšetření antigenů jednotlivých virů hepatitidy (HBsAg, vyšetření protilátek proti jednotlivým virům, anti HAV stanovení autoimunitních protilátek zobrazovací metody UZ jater další biopsie jater

Terapie: Zajištěnípohniska nakázy Profylaxe imunoglobulinem Dietoterapie - dieta s omezením tuků, bohatá na sacharidy Vitamíny B,C hepatoprotektiva OSE péče Pacient je přijat na standardní lůžko infekčního oddělení v případě hepatitis A (nezbytný je hygienický dohled nad osobami, které byly v kontaktu s nemocným) Velmi důležitý je bariérový systém. Informujeme nemocného o dodržování bezpečnostních a hygienických opatřeních. Poloha - v počátcích klid na lůžku, postupně nemocného aktivizujeme Hygiena - zvýšená - pečlivé umývání rukou (před jídlem, WC), používání vlastních pomůcek Výživa - zpočátku infuzní terapie, později netučná, šetřící strava Vyprazdňování - sledujeme stolici (acholická), dbáme na zvýšenou hygienu Spánek, odpočinek - zpočátku zajistíme klid na lůžku, kvalitní spánek Sledujeme - svědění kůže - únavu - FF (TT,P,TK) - vyprazdňování - bolest (pod pravým obloukem žeberním)

Pokr. nutné dodržování diety a léčebného režimu ( léky) do normalizace jaterních testů, ½ roku - pravidelné kontroly lékaře - postupné zařazování běžných aktivit Preventivní opatření vakcinace proti typům A a B hygienická opatřen