Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_TE2.13 Podávání pokrmů Vytvořeno: 25.9. 2013 Ověřeno: 2.10.2013 Třída: SUS2
PŘÍLOHY A DOPLŇKY K HLAVNÍM POKRMŮM Vzdělávací oblast: Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: notebook, projektor Klíčová slova: talíř, maso, omáčka, šťáva, příloha, obloha Anotace: Materiál je určen k seznámení se s pravidly úpravy pokrmů na talíři.
ÚPRAVA POKRMŮ NA TALÍŘI
PRAVIDLA ÚPRAVY Pravidla úpravy pokrmů na talíři: při úpravě pokrmů na talíři dodržujeme určitá pravidla Jde o rozmístění: masa přílohy oblohy omáčky šťávy
PRAVIDLA ÚPRAVY Maso: dáme k pravé ruce hosta Příloha: k levé ruce hosta Obloha nebo ozdoba: na horní část nesmí zakrývat logo
PRAVIDLA ÚPRAVY Teplé omáčky: teplou omáčkou přeléváme maso pouze ze 2/3 musí být vidět jakost a druh masa Šťáva nebo výpek: jimi maso podléváme
PRAVIDLA ÚPRAVY Obloha a ozdoba: musí být pouze ze surovin: jedlých čerstvých čistých nepovadlých Dbáme na její vkusnou úpravu.
PRAVIDLA ÚPRAVY Smažené pokrmy: převážně pokrmy masové (vepřový či kuřecí řízek, smaženou rybu) =) podáváme s osminkou citronu Pamatujme na zásadu: „První jíme očima“!
OPAKOVÁNÍ Kam rozmístíme na talíři maso? K pravé ruce hosta. Kde bude příloha? U levé ruky hosta. Proč celé maso nezakryjeme omáčkou? Aby byl viditelný druh a jakost masa. Čím doplníme smažené pokrmy? Osminkou citronu.
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.